Militarii romani, victime in teatrul de operatiuni din Afganistan

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:09
4656 citiri
Militarii romani, victime in teatrul de operatiuni din Afganistan
Foto: MAPN

Joi, patru militari romani care actioneaza in cadrul misiunii "Resolute Support" din Afganistan au fost raniti, in explozia unei masini-capcana, potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab", sub comanda Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima actiune de lupta a Armatei Romane in afara frontierelor nationale dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) este cea mai ampla operatiune Aliata din istoria Aliantei Nord-Atlantice. A fost lansata in 2001, prin rezolutia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1386, dupa indepartarea de la putere a regimului taliban. Initial, a reprezentat o forta multinationala sub egida ONU, limitata la asigurarea securitatii capitalei Kabul si a imprejurimilor sale. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia "Enduring Freedom", condusa de SUA.

Tara noastra a fost unul dintre contributorii importanti la ISAF. Participarea Romaniei la ISAF a fost fundamentata prin Hotararea nr. 38 din 21 decembrie 2001 a Parlamentului Romaniei, care acorda Guvernului imputernicirea de a stabili fortele, mijloacele, finantarea si conditiile pentru asigurarea acestei participari.

In cadrul ISAF, militarii romani dislocati in Afganistan au contribuit la realizarea obiectivelor NATO in aceasta zona, de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.

De asemenea, tara noastra a contribuit la instruirea armatei afgane in vederea conferirii afganilor abilitatea de a-si apara singuri propria tara. Procesul de tranzitie, care a vizat preluarea in intregime de catre autoritatile de la Kabul a responsabilitatilor pentru asigurarea securitatii tarii, s-a desfasurat gradual pana la sfarsitul anului 2014, cand misiunea ISAF s-a incheiat.

Militari romani raniti in Afganistan intr-un atentat cu masina-capcana

23 de militari romani au murit, peste 125 au fost raniti

Incepand cu 1 ianuarie 2015, NATO continua sprijinirea Fortelor Nationale Afgane de Securitate si Aparare (ANSDF) prin intermediul Misiunii "Resolute Support" (RSM). In acest scop, acorda asistenta in procesul de planificare, programare si bugetare a ANSDF, acorda sprijin in procesul de generare a fortei, recrutare, instruire, conducere si dezvoltare a resurselor umane, consiliaza autoritatile afgane in vederea respectarii principiilor statului de drept si bunei guvernari la nivelul fortelor afgane de securitate si aparare. In baza aprobarilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in anul 2015, Romania participa la RSM cu pana la 620 de militari, precum si pana la 50 de politisti si jandarmi.

In anii scursi de la dislocarea primelor trupe romanesti in teatrul de operatiuni din Afganistan, si-au pierdut viata 23 de militari, peste 125 fiind raniti.

"Numai in Afganistan au actionat, timp de 12 ani, peste 25.000 de militari, ceea ce a facut ca tara noastra sa se situeze pe locul sase in randul natiunilor care au contribuit cu trupe in aceasta tara. Din pacate, participarea noastra la aceste operatiuni a cerut si jertfe de sange. Numai in Afganistan au cazut la datorie 23 de eroi (...) ", a declarat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, la data de 12 octombrie 2014.

Iohannis, mesaj pentru militarii romani raniti in Afganistan: Sunt alaturi de ei

Numai in ultimii trei ani au avut loc o serie de astfel de evenimente:

La 30 martie 2014, un militar roman - Claudiu Constantin Stefan Vulpoiu (41 de ani) - si-a pierdut viata si alti cinci au fost raniti in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii romani executau o misiune de patrulare in comun cu fortele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operationala inaintata Mescall.

Doi militari romani, membri ai Grupului naval de forte pentru operatii speciale, au decedat in seara zilei de 22 septembrie 2013, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de lupta in estul Afganistanului. In urma exploziei, cei doi militari grav raniti au fost evacuati pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram, unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, in varsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune in Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale. Plutonierul Adrian Postelnicu, in varsta de 34 de ani, era la prima misiune in Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.

La 19 mai 2013, patru militari romani din cadrul Batalionului 2 Manevra "Yelow Scorpions" au fost raniti ca urmare a rasturnarii blindatului in care executau o misiune, in jurul orei 12.00. Cei patru militari - plutonierul-major Dorin Segedi si caporalii clasa a III-a Sorin Banulescu, Sergiu Ola si Elena Cristina Marin au fost evacuati de urgenta la spitalul din Baza Apache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani raniti Afganistan, #militari romani morti Afganistan , #militari