Veteranii, omagiati la Petrosani

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 10:17
1537 citiri
Veteranii, omagiati la Petrosani
Arhiva

Ziua Veteranilor de razboi a adunat in sala de sedinte a Primariei din Petrosani o mana de oameni, garboviti de vreme, incercati de viata, dar care au avut ocazia sa ciocneasca un pahar de sampanie.

Autoritatile locale sustin ca veteranii au ramas putini si acest gen de manifestari vin sa ii incurajeze. "Am organizat aceasta zi ca pe un omagiu adus celor care au aparat independenta tarii. Stiuti sau nestiuti, veteranii sunt un model prin jertfa lor, iar generatiile viitoare au obligatia sa se aplece cu respect asupra a ceea ce au insemnat ei", declara Claudiu Cornea, viceprimar Petrosani.

"Sunt 105 ani de cand sarbatorim aceasta zi importanta pentru toti militarii si vrem sa ne aducem mereu aminte ca acesti oameni au insemnat enorm pentru tara in care traim astazi", afirma Constantin Fulga, presedintele Asociatiei Militarilor in Retragere si a Veteranilor de Razboi Valea Jiului.

Tot mai putini in fiecare an, veteranii si cadrele militare in retragere vorbesc acum despre faptul ca reusesc sa adune cu greu si doar in anumite orase. "Daca la 1 ianuarie 2001 eram 117 veterani in viata in Valea Jiului, acum am mai ramas 27. Viata ne lasa tot mai putini si e pacat ca pentru veterani se gaseste prea putin timp.

In 1902, insusi regele Carol I al Romaniei a omagiat veteranii, dar in acest an am constatat ca reprezentantii Centrului National Militar au transmis un mesaj intr-un limbaj de lemn, fad si fara niciun sens", a declarat cu regret Virgil Sanda colonel in rezerva.

Traditia acestor manifestari dedicate celor care au aparat tara pe timp de razboi, dar si a celor care si-au dat viata pentru reconstructia tarii, merita pastrata de generatiile actuale. Acest lucru au vrut sa-l sublinieze cei prezenti, dar si ca titulatura acesata nu ar trebui sa dispara vreodata.

Nu trebuie niciodata sa-i uitam nici pe viitorii veterani asa cum nu-i uitam pe cei care ne-au aparat in trecut tara. Si acum sunt romani care lupta pe fronturi in strainatate si pentru ei titulatura de veteran nu trebuie sa dispara niciodata", a declarat Adrian Ronai, prim vicepresedintele Organizatiei Judetene Sarmisegetusa.

Ce a insemnat razboiul, acesti oameni poate ca nu vor uita niciodata. Unii s-au ales cu medalii, iar printre ei se numara si Iosif Barsan, colonel in rezerva, medaliat cu Crucea Romaniei, care a vorbit cu modestie despre faptele sale.

"Aveam 18 ani in 1943, iar un an mai tarziu m-am trezit pe front. Multi au murit acolo si vreau sa va zic ca ajunge o zi sa o petreci in lupta si nu o uiti toata viata. A fost greu si acum rememorez mereu amintiri din acel timp", a declarat Iosif Barsan, col (r).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#veterani Petrosani sarbatoriti, #comemorare veterani de razboi , #militari