Exercitii de amploare in Marea Neagra cu mii de militari NATO si ucraineni

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 17:05
4386 citiri
Exercitii de amploare in Marea Neagra cu mii de militari NATO si ucraineni
Foto: Fortele Navale Romane

Marinarii militari romani participa, incepand de miercuri, la un exercitiu in Marea Neagra, alaturi de militari din Ucraina si din sapte tari membre NATO, printre care si Statele Unite.

Exercitiul multinational de miercuri, numit "Sea Shield 17", este primul dintre cele peste 50 programate in acest an, se arata pe site-ul Fortelor Navale Romane.

"2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, Romania, Spania, SUA, Turcia si Ucraina vor pune in aplicare proceduri standard NATO de lupta impotriva amenintarilor aeriene, submarine si de suprafata, intr-un raion estic din Bazinul Marii Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri patrati, de cinci ori suprafata Dobrogei", transmit Fortele Navale.

Gruparea navala a Romaniei va fi condusa de fregata "Regele Ferdinand", in componenta regasindu-se un distrugator, patru fregate, un submarin, sase aparate de zbor ale partenerilor straini, precum si 11 nave si patru aparate de zbor ale Romaniei.

"Organizarea si conducerea Exercitiului multinational 'Sea Shield 17' demonstreaza faptul ca sistemul de pregatire profesionala al Fortelor Navale Romane corespunde standardelor de performanta ale NATO, iar marinarii militari romani sunt gata in orice moment sa-si indeplineasca misiunile constitutionale", se mai arata in comunicat.

Cele 50 de exercitii planificate pana la sfarsitul anului 2017 urmeaza sa se desfasoare atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara. Din totalul exercitiilor, 6 sunt multinationale planificate si conduse de Fortele Navale Romane, iar 35 sunt multinationale organizate de alte structuri militare din Romania si de catre partenerii din NATO, mai transmit Fortele Navale Romane.

Informatia este difuzata si de agentia rusa Sputnik, care noteaza ca Ucraina si NATO au mai efectuat exercitii marine comune in Marea Neagra in anul 2016, dar si ca Alianta Nord-Atlantica si-a intarit prezenta militara in Europa de Est si in zona Marii Negre, incepand cu anul 2014, din cauza "ingrijorarilor provocate de ceea ce s-a numit agresiunea ruseasca".

In schimb, sustine Sputnik, Moscova a transmis ca intarirea fortelor NATO in regiune va duce doar la escaladarea si mai mult a tensiunilor.

F.N.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Forte Navale Romania exercitii Marea Neagra, #Romania exercitii militare Marea Neagra, #Romania exercitii NATO Ucraina Marea Neagra, #marinari militari romani Marea Neagra , #militari