Guvernul a crescut diurnele militarilor trimisi in afara tarii: Ajung pana la 140 de euro pe zi

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 08:43
5889 citiri
Guvernul a crescut diurnele militarilor trimisi in afara tarii: Ajung pana la 140 de euro pe zi
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat in sedinta de luni hotararea care stabileste cresterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar si civil participant la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, ca urmare a asumarii acestei masuri de catre premierul Ludovic Orban si de ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, la inceputul mandatului.

Conform unui comunicat al MApN, in acest mod se vor pune in practica prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 si se va asigura un tratament echitabil in acordarea drepturilor reglementate in proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, care participa la aceleasi tipuri de misiuni si operatii sau la unele similare, in afara teritoriului statului roman.

Aplicarea actului normativ nu necesita alocarea unor sume suplimentare, fondurile incadrandu-se in limitele aprobate anual prin bugetele institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precizeaza MApN.

Potrivit noii HG, personalul participant la misiunile si operatiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de aparare colectiva, de raspuns la crize si misiuni de pace) privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, cu completarile ulterioare, denumit in continuare personal, beneficiaza de diurna in valuta in urmatoarele cuantumuri:

* ofiterii - 140 de euro/zi/persoana

* maistrii militari, subofiterii, agentii de politie si agentii de politie penitenciara - 130 de euro/zi/persoana

* alte categorii de personal - 120 de euro/zi/persoana.

Totodata, arata sursa citata, personalul participant la misiunile si operatiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de diurna in valuta in urmatoarele cuantumuri:

* ofiterii - 70 de euro/zi/persoana

* maistrii militari, subofiterii, agentii de politie si agentii de politie penitenciara - 65 de euro/zi/persoana

* alte categorii de personal - 60 de euro/zi/persoana.

Ministerul Apararii mentioneaza ca, "anterior adoptarii acestei hotarari, cuantumurile diurnei in valuta de care beneficia personalul roman in temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurna de categoria I), cu modificarile si completarile ulterioare, erau mai mari decat cele ale personalului militar si civil participant la misiunile si operatiile in afara teritoriului statului roman".

Astfel, in Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul roman este in suma de 120 dolari/zi, in timp ce un soldat primeste, in prezent, 35 euro/zi, iar un ofiter 45 euro/zi, cu posibilitatea majorarii acesteia cu 100%, conform Hotararii Guvernului nr. 1086/2004.

"Adoptarea hotararii de guvern de astazi a tinut cont si de faptul ca, in ultima perioada, contextul de securitate din teatrele de operatii in care desfasoara misiuni personalul roman s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supusi acestia crescand", subliniaza comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#crestere diurna militari strainatate, #crestere diurna , #militari