Guvernul a crescut diurnele militarilor trimisi in afara tarii: Ajung pana la 140 de euro pe zi

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 08:43
5889 citiri
Guvernul a crescut diurnele militarilor trimisi in afara tarii: Ajung pana la 140 de euro pe zi
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat in sedinta de luni hotararea care stabileste cresterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar si civil participant la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, ca urmare a asumarii acestei masuri de catre premierul Ludovic Orban si de ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, la inceputul mandatului.

Conform unui comunicat al MApN, in acest mod se vor pune in practica prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 si se va asigura un tratament echitabil in acordarea drepturilor reglementate in proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, care participa la aceleasi tipuri de misiuni si operatii sau la unele similare, in afara teritoriului statului roman.

Aplicarea actului normativ nu necesita alocarea unor sume suplimentare, fondurile incadrandu-se in limitele aprobate anual prin bugetele institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precizeaza MApN.

Potrivit noii HG, personalul participant la misiunile si operatiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de aparare colectiva, de raspuns la crize si misiuni de pace) privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, cu completarile ulterioare, denumit in continuare personal, beneficiaza de diurna in valuta in urmatoarele cuantumuri:

* ofiterii - 140 de euro/zi/persoana

* maistrii militari, subofiterii, agentii de politie si agentii de politie penitenciara - 130 de euro/zi/persoana

* alte categorii de personal - 120 de euro/zi/persoana.

Totodata, arata sursa citata, personalul participant la misiunile si operatiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de diurna in valuta in urmatoarele cuantumuri:

* ofiterii - 70 de euro/zi/persoana

* maistrii militari, subofiterii, agentii de politie si agentii de politie penitenciara - 65 de euro/zi/persoana

* alte categorii de personal - 60 de euro/zi/persoana.

Ministerul Apararii mentioneaza ca, "anterior adoptarii acestei hotarari, cuantumurile diurnei in valuta de care beneficia personalul roman in temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurna de categoria I), cu modificarile si completarile ulterioare, erau mai mari decat cele ale personalului militar si civil participant la misiunile si operatiile in afara teritoriului statului roman".

Astfel, in Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul roman este in suma de 120 dolari/zi, in timp ce un soldat primeste, in prezent, 35 euro/zi, iar un ofiter 45 euro/zi, cu posibilitatea majorarii acesteia cu 100%, conform Hotararii Guvernului nr. 1086/2004.

"Adoptarea hotararii de guvern de astazi a tinut cont si de faptul ca, in ultima perioada, contextul de securitate din teatrele de operatii in care desfasoara misiuni personalul roman s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supusi acestia crescand", subliniaza comunicatul citat.

Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anunţă că miercuri, 6 martie, România devine inima Europei, odată cu începerea oficială, la București, a Congresului PPE. Potrivit liderului PNL,...
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
Parlamentarii AUR au organizat o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne, unde are loc dezbaterea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor pentru a protesta faţă de...
#crestere diurna militari strainatate, #crestere diurna , #militari