Justitia transeaza definitiv disputa privind Cimitirul militar din Valea Uzului. Este proprietatea comunei harghitene Sanmartin

Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 12:55
8239 citiri
Justitia transeaza definitiv disputa privind Cimitirul militar din Valea Uzului. Este proprietatea comunei harghitene Sanmartin
Foto: Facebook/ Consiliul Judetean Harghita (captura)

Curtea de Apel Targu Mures a transat definitiv disputa privind Cimitirul militar din Valea Uzului, intre orasul Darmanesti (Judetul Bacau) si comuna hargiteana Sanmartin. Instanta a respins definitiv actiunea prin care orasui Darmanesti cerea anularea hotararii Consiliului Local Sanmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut in proprietatea publica a comunei.

La inceputul lunii august 2019, orasul Darmanesti a actionat in justitie comuna Sanmartin cu scopul de a anula partial hotararea din 2007 a consiliului local al comunei, prin care au fost declarate proprietate publica a localitatii harghitene Cimitirul militar din Valea Uzului si cladirile dezafectate ale fostei cazarmi, din apropierea cimitirului. Hotararea Consiliului Local Sanmartin a fost confirmata si prin Hotararea Guvernului nr. 299/2010.

In cursul procesului - potrivit informatiilor publicate pe portalul Szekelyhon.ro - Consiliul Local Darmanesti a invocat faptul ca teritoriul cimitirului a fost inclus in inventarul proprietatii private a orasului inca din anul 1990, iar pe planul de urbanism general (PUG) aprobat in 1997 si valabil pana astazi, cimitirul este marcat ca teren intravilan al orasului, relateaza MTI.

In schimb, comuna Sanmartin a prezentat instantei carti funciare de la sfarsitul secolului al 19-lea, care demonstreaza ca teritoriul disputat este proprietatea comunitatii proprietarilor funciari din comunele Sanmartin si Ciucani.

"Acum se deschide un nou capitol in procesele legate de cimitir, iar acesta va fi numai in favoarea noastra", a apreciat primarul comunei Sanmartin, Andras Gergely, in mesajul video in care a comentat decizia, precizand ca a primit sentinta ca un cadou de ziua lui de nastere.

Apartenenta localitatii Valea Uzului si a cimitirului militar si a cladirilor de cazarma aflate pe teritoriul asezarii, precum si parcela romaneasca din acest cimitir, fac obiectul nenumaratelor procese in instante. O parte dintre aceste procese au fost initiate de Sanmartin, o alta de Darmanesti, iar un al treilea grup de procese a fost intentat de prefectul judetului Bacau.

Scandalul

In aprilie 2019, Consiliul Local Darmanesti a infiintat o parcela romaneasca in cimitirul militar care se afla la limita dintre judetele Harghita si Bacau.

In data de 6 iunie anul trecut, au avut loc incidente violente intre mai multi maghiari care formasera un lant uman pentru a nu permite romanilor sa intre in Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sarbatoarea de Ziua Eroilor si un grup de romani care a fortat intrarea, ceea ce a determinat interventia jandarmilor pentru ca situatia sa nu escaladeze. Tot in acea perioada, mai multe cruci ale unor eroi romani din Cimitirul de la Valea Uzului au fost acoperite cu saci de plastic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#sanmartin cimitir uzului, #cimitit militar valea uzului , #militari
Comentarii
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Asa ne trebuie pt ca nu am fost in stare sa avem carti funciare!
Poza Meleaca
Meleaca
rank 5