Militar roman ucis in Afganistan

Joi, 05 Mai 2011, ora 17:52
7044 citiri
Militar roman ucis in Afganistan

Un militar roman a fost ucis joi, in timp ce se afla in misiune in Afganistan. Caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru (foto), din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a murit, in jurul orei 13.30, in provincia Zabul.

"In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost ranit grav, fiind evacuat de urgenta la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale.

Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Lixandru a decedat", se precizeaza in comunicatul Ministerului Apararii Nationale remis Ziare.com.

Militarul, in varsta de 30 ani, era casatorit si nu avea copii.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru. De asemenea, acesta a inaintat presedintelui Romaniei propunerea de decorare a militarului cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Vineri, 6 mai, la ora 08.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national, vor fi organizate ceremonii militare si religioase, in semn de recunostinta, pretuire si deplin respect pentru eroul Constantin-Laurentiu Lixandru.

Condoleante oficiale

Ministrul Apararii Nationale si conducerea Armatei isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si sunt alaturi de familia greu incercata.

De asemenea, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante familiei militarului ucis joi.

"Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea disparitiei caporalului Lixandru Constantin-Laurentiu, cazut la datorie in timpul unei misiuni de patrulare in Provincia Zabul.

In aceste momente de durere, doresc sa prezint omagiile mele familiei greu incercate si colegilor eroului cazut la datorie si, in acelasi timp, sa-mi exprim respectul pentru curajul si devotamentul de care a dat dovada caporalul Lixandru Constantin-Laurentiu in serviciul pacii si al securitatii. Transmit sincere condoleante familiei caporalului Lixandru Constantin-Laurentiu. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul presedintelui.

La randul sau, premierul Emil Boc a transmis un mesaj in care il omagiaza pe militarul cazut la datorie.

"Am primit cu profund regret vestea pierderii vietii caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru, cazut la datorie in Provincia Zabul, Afganistan, la doar 30 de ani. Este o pierdere dureroasa pentru familie, pentru camarazii sai si un moment greu pentru Armata Romana.

As dori sa aduc un omagiu militarului Constantin-Laurentiu Lixandru pentru patriotismul si devotamentul dovedite in timpul misiunilor desfasurate in teatrul de operatii din Afganistan. Imi exprim profunda compasiune si solidaritate, in acest moment dureros, fata de toti cei care l-au cunoscut pe Constantin-Laurentiu Lixandru si transmit sincere condoleante familiei greu incercate. Dumnezeu sa il odihneasca!", se arata in mesajul de condoleante al premierului Emil Boc.

Constantin-Laurentiu Lixandru este al 18-lea militar roman decedat pe campurile de lupta din Afganistan.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#militar roman mort Afganistan , #militari