Explozie la Mina Uricani - cei 5 electricieni au fost gasiti morti

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 21:24
7776 citiri
Explozie la Mina Uricani - cei 5 electricieni au fost gasiti morti
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Cei cinci electricieni blocati in subteran la Mina Uricani, in urma unei explozii, au murit, a anuntat primarul orasului, Danut Buhaescu. Salvatorii i-au gasit si acum strang ramasitele ca sa ii aduca la suprafata in aceasta noapte.

Primarul a spus ca a asistat la momentul in care rudelor li s-a comunicat acest lucru, in sediul administrativ al minei. Informatia a fost confirmata de Constantin Jujan, directorul CNH.

"O comisie de la Parchet si Inspectia Muncii va cerceta cauzele care au dus la acest accident colectiv soldat cu cinci victime", a spus Jujan. Acesta a precizat ca se pare ca au fost ignorate niste norme de protectie a muncii.

Explozia care i-a surprins in mina pe cei patru muncitori si un inginer care lucrau la un transformator a fost extrem de puternica si cei cinci nu au reusit sa ii faca fata.

Edilul din Valea Jiului a spus ca cei decedati erau tineri, intre 30 si 35 de ani, unii dintre ei avand si copii. Familiile vor primi bani de la Compania Nationala a Huilei in conformitate cu contractul colectiv de munca, a mai spus Jujan.

La mina Uricani au ajuns sambata seara ministrul de Interne, Traian Igas, cel al Economiei, Ion Ariton, si cel al Muncii, Ioan Botis.

Ziare.com v-a prezentat situatia de la Mina Uricani si incercarile disperate de a-i aduce in viata la suprafata pe cei prinsi in subteran de o puternica explozie

22.35 - Prim-procurorul Augustin Lazar a explicat ca victimele vor fi duse la laboratorul medico-legal. Primele concluzii ale anchetei vor fi date publicitatii in cateva zile.

22.20 - Constantin Jujan, directorul CNH, a confirmat moartea electricienilor si a anuntat despagubiri materiale pentru familiile lor.

22.00 - Oamenii adunati la poarta Minei Uricani huiduie oficialitatile si anchetatorii. Ei acuza deficientele de comunicare.

21.30 - Primarul din Uricani a anuntat moartea celor cinci mineri. Familiile au fost anuntate de CNH ca salvatorii nu au mai putut face nimic pentru ei.

21.00 - Doua echipe de salvatori profesionisti au coborat de peste o ora in mina si inca nu i-au descoperit pe minerii prinsi sub daramaturi. Potrivit primarului orasului Uricani, Danut Buhaescu, care a lucrat si el in mina, sunt foarte slabe sanse sa ii mai gaseasca in viata pe cei cinci oameni prinsi in subteran.

20.30 - Salvatorii coborati in mina au reusit sa opresca curentul, aceasta fiind prima lor misiune.

20.10 - In fata Minei Uricani s-au adunat sambata seara zeci de localnici, o parte dintre ei rude ale celor cinci. Membrii de familie ai celor cinci lucratori prinsi in subteran au fost preluati de conducerea minei si dusi in sediul administrativ al minei.

20.00 La Mina Uricani au ajuns sambata seara si ministrul de Interne, Traian Igas, cel al Economiei, Ion Ariton, si cel al Muncii, Ioan Botis.

19.30 - Prima echipa de salvatori profesionisti a coborat in subteran.

19.00 - Ministrul de Interne, Traian Igas, a anuntat ca atat el, cat si ministrul Ion Ariton se afla in drum spre Uricani.

"Am convocat tot ce se putea convoca, SMURD, ISU, prefectul este in zona, in scurt timp voi ajunge si eu. Suntem preocupati de soarta celor care lucreaza in aceasta mina si incercam sa le acordam tot ajutorul. Eram la Alba Iulia cand am aflat de eveniment si am decis sa ma indrept spre destinatie si sa dau o mana de ajutor.

Si domnul ministru Ariton se indreapta spre Uricani, va ajunge putin mai tarziu. In momentul de fata ne preocupa situatia de acolo, urmeaza ca ulterior sa se ia decizii cu privire la investitiile si lucrarile din zona", a spus acesta la Realitatea Tv.

Guvernul a tinut sa anunte ca premierul Emil Boc i-a trimis pe cei doi ministri la fata locului.

18.20 - O echipa de procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia s-a deplasat la Mina Uricani, dupa ce o ancheta a fost deschisa in acest caz.

18.00 - Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat, la Realitatea TV, ca medicul-sef SMURD din regiune a fost mobilizat in zona, alte echipaje de medici, dar si pompieri, fiind mobilizate in zona, pregatite sa intervina in cazul in care va fi nevoie.

Totodata, oficialul a precizat ca un elicopter SMURD este pregatit sa decoleze catre mina Uricani, unde a avut loc accidentul, in cazul in care cei blocati in subteran vor necesita transport de urgenta.

Deocamdata nu se cunosc cauzele exacte ale deflagratiei si daca aceasta s-a produs, iar echipele de salvatori verifica daca pot sa intre in subteran.

17.45 - La fata locului s-au deplasat imediat inspectori de la ITM, salvatori minieri, echipaje SMURD si prefectul judetului Hunedoara, Attila Deszi.

17.30 - Potrivit primarului orasului Uricani, Danut Buhaescu, accidentul s-ar fi produs la schimbul 2, in jurul orelor 16.00, intr-o zona din galeria principala unde minerii efectuau un program de revizie la un post de transformare care alimenteaza retelele electrice din subteran.

Deocamdata nu se cunoaste soarta celor cinci mineri electricieni care lucrau la acel punct de transformare, insa se pare ca in momentul in care lucrau la acel transformator s-ar fi produs o scanteie care ar fi provocat o aprindere de metan sau o explozie.

Cei de la suprafata spun insa ca ar exista posibilitatea ca din cei cinci mineri doi sa fie deja decedati.

Mina Uricani a fost inclusa de Guvern pe lista celor care urmeaza sa fie inchise, alaturi de minele Vulcan si Petrila, pana in 2018. La Mina Uricani lucreaza aproximativ 800 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#accident munca mina Uricani, #explozie mina Uricani , #minerit