Aninoasa, orasul faliment

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 23:50
1954 citiri
Aninoasa, orasul faliment
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Anul acesta s-au implinit 5 ani de cand a fost scoasa ultima tona de huila din subteranul minei Aninoasa, iar primarul Ilie Botgros spune ca declinul orasului a inceput chiar atunci.

La buget s-au pierdut sume importante de bani, iluminatul public a fost oprit in repetate randuri, somajul a crescut simtitor, iar cei care au un loc de munca fac naveta zeci de kilometri.

Toate au venit ca urmare a faptului ca exploatarea carbunelui a fost sistata, iar planul de realizare a unei mine-muzeu inca nu a putut fi realizat.

"Din punct de vedere financiar, am pierdut aproximativ 100 de milioane de lei vechi la bugetul local, bani care ne intrau sigur, ca erau din impozitul pe salarii. Datoriile ne-au crescut, am avut probleme deosebite si am ramas fara curent. A crescut numarul pensionarilor, iar ceilalti consuma 12 ore sa mearga la si de la locul de munca", spune acum Ilie Botrgos, primarul din orasul Aninoasa.

Orasul mai are vreo 5.000 de suflete, dar doar o parte au serviciu.

In minerit mai lucreaza 400 de oameni, iar proiectul pentru realizarea unui muzeu in fostul perimetru al minei este deja in intarziere.

El trebuia sa fie finalizat in luna noiembrie a acestui an, iar vizitatorii ar fi putut sa vina in Valea Jiului si sa se plimbe pe galerii autentice.

Totusi, banii nu au ajuns pentru finalizarea lui.

Mina este intr-un proces de conservare si ecologizare si primarul crede ca va fi gata totul peste un an.

"Poate reusim sa il finalizam anul viitor. Mai trebuie bani, pentru ca in total sunt peste 2 milioane si jumatate de dolari, de la Banca Mondiala", a mai spus Botgros.

Finantatorii proiectului care ar aduce orasul in zona turismului de profil, se obliga chiar sa finanteze costurile de exploatare ale minei muzeu in primii 2 ani, dar pana acum, totul e doar un vis.

Ideea acestui proiect s-a conturat in 2006, atunci cand a fost scos ultimul vagonet de carbune din mina, care a si fost conservat.

Muzeul subteran va avea o suprafata de doua hectare si va fi amenajat exact ca o mina: cu utilaje, vagoneti sustineri, suitori, lampase si aeraj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Aninoasa criza faliment, #mina Aninoasa, #datorii primarie, #rata somaj minerit , #minerit