"Ziua Minerului", sarbatorita cu gandul la pastrarea locului de munca

Sambata, 06 August 2011, ora 22:24
2111 citiri
"Ziua Minerului", sarbatorita cu gandul la pastrarea locului de munca
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Minerii din Valea Jiului au sarbatorit in acest week-end "Ziua Minerului", o sarbatoare care in cativa ani risca sa devina doar o amintire.

De la an la an aceasta zi are tot mai putin fast si tot mai putini sunt ortacii care sa se bucure de aceasta.

Sarbatoarea minerilor din Valea Jiului este umbrita si de perspectiva sumbra a mineritului, in conditiile in care alti 900 de ortaci urmeaza sa fie disponibilizati pana la sfarsitul acestui an, iar trei unitati miniere sa fie inchise in perioada imediat urmatoare.

Multi mineri isi amintesc cu nostalgie anii in care aceasta zi era sarbatorita la iarba verde, la munte ori in zonele de agrement din Valea Jiului. Acum singurul lucru care le mai aduce aminte minerilor de aceasta zi este prima pe care CNH le-o acorda si coroanele de flori care apar la monumentele ridicate in mai toate orasele in amintirea celor care au murit in subteran.

"Aceasta zi era o adevarata sarbatoare pentru intreaga Valea Jiului. In aceasta zi nu exista miner care sa nu isi scoata familia si prietenii la iarba verde, la mici si bere. Acum ne bucuram ca mai avem un loc de munca, dar am auzit ca vor sa ne inchida si pe noi", spune Dan, miner la Petrila.

"In anii ce au urmat imediat dupa Revolutia din 1989 sindicatele organizau petreceri campenesti, iar zonele de agremet erau pline de oameni. Acum sindicatele sunt dezbinate, iar noi ne gandim la cum sa ne pastram locurile de munca pentru ca vom ajunge pe drumuri si avem familii. Pacat de colegii nostrii care au murit in subteran", afirma si Adrian, miner la Livezeni.

Depuneri de coroane de flori

Autoritatile locale din toata Valea Jiului, alaturi de administratia CNH Petrosani a marcat aceasta zi prin depuneri de coroane de flori la monumentele ridicate in memoria minerilor morti in subteran din Petrosani, Lupeni si Vulcan.

Cu aceasta ocazie toti cei 8.700 de angajati din cadrul CNH au fost recompensati fiecare in parte cu tichete cadou de 400 de lei.

Alaturi de minerii din Valea Jiului, la sarbatoarea lor au fost prezenti si autoritatile judetene, dar si reprezentanti ai tuturor formatiunilor politice.

"Ziua minerului reprezinta un eveniment cu profunde semnificatii pentru oamenii care muncesc si traiesc in Valea Jiului. Aceasta sarbatoare intrata in traditia Vaii Jiului ne ofera ocazia sa ii cinstim cum se cuvine pe cei care munces in subteran pentru a-i smulge pamantului bogati de lumina si caldura.

Minerii sunt oameni integrii, cu simtul realitatii in ciuda conditiilor grele in care isi desfasoara activitatea ei sunt temerari, muncesc cu grija si infrunta cu demnitate greutatile. Poate mai mulor decat orice alta meseri minerii sunt uniti sufleteste si sar in ajutorul ortacilor.

Dea lungul vremurilor, mai bune sau mai rele, cei care au avut si au aceasta meserie s-au mandrit cu ea, pentru ca nu oricine isi risca in fiecare zi viata odata cu intrarea la sute de metri sub pamant. Ziua minerului este un prilej de a-i cinsti pe ortacii care si-au pierdut bunul cel mai de pret, viata in lupta aspra din subteran", a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Ziua de 6 august are o importanta aparte pentru Valea Jiului si anume 6 august 1929, greva minerilor de la Lupeni, cind 22 de mineri au fost ucisi, 6 august 2001, explozia de la mina Vulcan in care si-au pierdut viata 14 ortaci si nu in ultimul rand semnificatia religioasa, in aceasta zi ortodocsi sarbatorind schimbarea la fata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ziua minerului Valea Jiului , #minerit
Comentarii