Doar 27% dintre romani cred ca exploatarile miniere si de gaz ne-ar scoate din criza - sondaj

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 12:16
3241 citiri
Doar 27% dintre romani cred ca exploatarile miniere si de gaz ne-ar scoate din criza - sondaj
Foto: ziarulring.ro

Exploatarile miniere si ale gazelor de sist din Romania pot doar sa creeze locuri de munca in tara noastra, fara a fi neaparat o solutie pentru economia romaneasca si pentru iesirea din criza.

In acest sens, peste doua treimi dintre cei care au raspuns unui sondaj realizat de Ziare.com sunt de parere ca aceste exploatari nu reprezinta o sansa pentru Romania sau pot cel mult sa creeze locuri de munca.

Astfel, 36,25% din respondenti sunt de parere ca minele neexploatate inca din tara noastra si gazele de sist pot genera slujbe pentru cetatenii romani, in timp ce 34,37% dintre cei care au votat au spus ca exploatarile miniere si ale gazelor de sist nu pot fi o solutie economica pentru tara noastra.

Numai 27,38% dintre votanti cred, insa, ca Rosia Montana, Rosia Poieni sau gazele de sist inseamna o sansa pentru iesirea din criza a Romaniei si pentru impulsionarea economiei.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 15 aprilie - 22 aprilie, pe un esantion de 9.670 de persoane.

Exploatarile miniere si ale gazelor de sist, sansa Romaniei? - sondaj Ziare.com

Exploatarile miniere de la Rosia Montana, cele de la Rosia Poieni - Cupru Min, dar si ale gazelor de sist din subsolul tarii noastre au trezit interesul romanilor, in ultimele saptamani, de la oamenii de rand si pana la presedintele Traian Basescu.

Unii dintre locuitorii tarii considera ca, prin acestea, Romania are o sansa pentru redresarea economiei, iesirea din criza a tarii, aducerea multor miliarde de euro la bugetul statului sau crearea de locuri de munca.

Altii cred, in schimb, ca investitiile straine ar insemna vinderea bogatiilor naturale ale Romaniei pe un pret mult sub valoarea lor, dar si daune iremediabile aduse mediului inconjurator, care nu sunt compensate prin beneficiile economice si financiare.

Exploatarile aurifere de la Rosia Montana au ridicat, in ultimii ani, multe controverse si intrebari referitoare la oportunitatea unei astfel de investitii, in timp ce vanzarea companiei Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper a esuat pe 6 aprilie, deoarece firma a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, in valoare de 32 de milioane de euro, asa cum ceruse statul roman inainte de finalizarea negocierilor.

Nu in ultimul rand, exploatarea gazelor de sist in Romania a generat, in ultimele saptamani, proteste fata de contractul obtinut de compania americana Chevron pentru a extrage aceasta resursa din subsolul tarii noastre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#exploatari miniere Romania, #Basescu exploatari miniere Rosia Montana, #exploatare aur Rosia Montana, #exploatare Cupru Min, #exploatari gaze sist , #minerit