Minerii de la Petrila nu raportau problemele de teama sa nu fie transferati

Marti, 15 Iunie 2010, ora 17:26
1448 citiri
Minerii de la Petrila nu raportau problemele de teama sa nu fie transferati
Foto: Hunedoreanul

Unul dintre minerii angajati la Mina Petrila a declarat marti, in fata instantei, la un nou termen in procesul exploziei care a avut loc in subteran in 2008, ca nici el, dar nici colegii sai nu raportau sefilor neregulile sau probleme observate in timpul activitatii de frica sa nu fie transferati.

La termnul de la Judecatoria Targu Jiu au fost audiati marti 15 martori. Au fost audiati mineri, ingineri si maistri, luarea depozitiilor durand mai bine de cinci ore. Daniel Anghel este unul dintre minerii care au fost in subteran in momentul celei de a doua explozii.

Barbatul a coborat in subteran pentru a ajuta la scoaterea ranitilor si a mortilor, victime ale primei explozii. Acesta a spus instantei de judecata ca, inainte de prima explozie, in abatajul 431 a vazut foc si jar, curgand de pe peretii minei-campului de lucru.

"Nu puteam sa spun la nimeni ca am vazut curgand jar si foc in abataj, pentru ca a doua zi eram trimis la suprafata si asta insemna sa pierd la salariu. De la 15 milioane (lei vechi n.r.) cat luam, insemna sa iau 10. Am acasa trei copii de crescut. Stiu ca a fost o persoana care a sesizat nereguli sefului de schimb si a fost mutat la intretinere."

"Pe data de 13 noiembrie 2008, lui Marcel Alexa i s-a facut rau in subteran de la caldura. Nu era nevoie sa le rapotez eu, simplu miner, lui Ungur si lui Rosu (inculpati in dosar n.r.) neregulile din mina, pentru ca ei intrau in subteran. Noi, minerii, vorbeam intre noi despre probleme si pericole, dar nu aveam forta sa le spun directorilor ca iese foc. Nu am bani si nu imi permit sa imi pierd locul de munca. ...Stia toata lumea de foc si de jar, se incerca sa se stinga. Au mai existat sectoare in care era foc si se stingea si se lucra in continuare. In abatajul 431 s-a incercat stingerea, era si flacara deschisa si jar", a spus minerul.

Minerii stingeau focul din subteran si continuau sa lucreze

Si minerul Constantin Dan Stoian, care si-a pierdut fratele in explozia de la Mina Petrila, a spus ca au existat mai multe situatii in care minerii stingeau focul cu un pistol cu apa si continuau lucrul ca si cum totul era in regula.

"In data de 10 noiembrie 2008 am auzit ca ar fi avut loc o aprindere de metan. Pe data de 14 noiembrie am lucrat la descarcarea unui transportor impotmolit si era foarte cald, dar lucram in continuare, stropeam cu pistolul cu apa si se facea abur mult, nu era prima data cand lucram in astfel de conditii", a declarat el in fata instantei.

In data de 10 noiembrie in subteranul Minei Petrila a avut loc un incident despre care multa vreme nu s-a vorbit. Unul dintre electricieni, Cristian Horvarth, s-a ars pe spate din cauza unei aprinderi. In fata magistratilor, electricianul a povestit ca nu stie din ce cauza a fost ars.

"Am fost trimis alaturi de un alt coleg sa verificam niste motoare.... In momentul in care ne strangeam sculele, am simtit o arsura pe spate, un aer cald, o caldura puternica. Eram cu spatele la frontul de lucru. Am luat-o la fuga amandoi. Colegul mi-a spus ca a vazut o lumina in spatele meu, pe front. Suflul cald putea veni din directia din care se exploata carbunele....M-am intors la lucru, nu ma durea asa tare. Nu am raportat incidentul decat sefului de schimb care era acolo".

Trei persoane trimise in judecata

In subteranul minei Petrila s-au produs, la data de 15 noiembrie 2008, la un interval de aproape patru ore, doua explozii in urma carora si-au pierdut viata 13 persoane, iar alte 15 au fost ranite. Prima explozie s-a soldat cu opt morti si noua raniti, iar in cea de-a doua si-au pierdut viata cinci salvatori minieri si sase persoane au fost ranite.

In dosarul accidentului colectiv de munca din data de 15 noiembrie 2008, de la Exploatarea Miniera Petrila, au fost gasite responsabile cinci persoane. Alaturi de cele trei persoane din conducerea minei trimise in judecata, au mai fost gasite responsabile doua persoane care si-au pierdut viata in urma celor doua explozii, alaturi de alti 11 mineri si salvatori minieri.

Cele trei persoane trimise in judecata - Aurelian Necula, Gheorghe Rosu si Dan Stefan - sunt acuzate de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si nerespectarea masurilor de protectia muncii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#explozie mina Petrila, #proces accident mina Petrila, #explozie Petrila trimisi judecata , #minerit