Minerii disponibilizati de CNH nu si-au primit platile compensatorii

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:03
1221 citiri
Minerii disponibilizati de CNH nu si-au primit platile compensatorii
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Angajatii Companiei Nationale a Huilei care au fost disponibilizati pe 1 octombrie de la unitatile miniere din Valea Jiului nu au primit inca niciun leu din salariile compensatorii prevazute conform contractului colectiv de munca. In aceasta situatie se afla 900 de oameni.

Desi administratia CNH Petrosani s-a angajat ca salariile compensatorii sa le plateasca in trei transe, respectiv in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, deocamdata nimeni nu stie cand fostii ortaci vor intra in posesia primilor bani.

Oamenii care s-au disponibilizat sunt disperati si ii acuza pe cei din conducerea CNH ca i-au mintit in momentul in care au semnat actele, dar si de incalcarea contractului colectiv de munca.

"Nu ne-a intrat niciun leu, desi ni s-a promis ca luna aceasta vor intra primii bani, din prima transa. Avem rate si probleme si vrem sa stim ce se intampla si cat vom mai fi nevoiti sa ne asteptam banii. Nimeni nu ne spune absolut nimic, toti tac", declara Gheorghe Vatamanu, disponibilizat de la Mina Paroseni.

Directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan, sustine ca banii vor fi acordati in momentul in care va intra subventia, insa nu se stie deocamdata o data exacta.

"Asteptam sa ne intre subventia. Eu sunt in drum spre Bucuresti (marti - n.red.) unde voi participa la o intalnire cu FMI pentru discutii. Saptamana aceasta cu siguranta insa nu vor intra banii. Astept sa intre acesti bani, pentru ca nu vreau sa complic altfel lucrurile", a declarat Jujan.

Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatas, sustine ca in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca, minerii care s-au disponibilizat beneficiaza de salarii compensatorii in cuantum de 3 pana la 11 salarii medii nete la nivel de CNH.

"In functie de vechime, angajatii care s-au disponibilizat trebuie sa primeasca, in baza contractului colectiv de munca, sume cuprinse intre 3 si 11 salarii medii nete la nivel de CNH, in functie de vechimea fiecaruia. In momentul in care au convenit sa plece prin concediere colectiva si au intrat in preaviz au cazut de acord ca sumele compensatorii sa fie platite in trei transe, probabil octombrie, noiembrie, decembrie. Din informatiile mele, plata primei transe era stipulata undeva intre plata si avans, in jurul datei de 23 octombrie", a declarat Zoltan Lacatas.

Liderii minerilor sustin ca, in momentul de fata, ajutorul de stat nu exista in bugetul CNH si exista pericol in ce priveste asigurarea banilor, nu numai pentru disponibilizati, ci si pentru salariati.

Minerii care s-au disponibilizat la 1 octombrie asteapta sa primeasca sume cuprinse intre 21.000 si 26.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii compensatorii mineri, #mineri disponibilizati , #minerit