Minerii, in drum spre Bucuresti: Oamenii ne dau 10-20 de lei, apa si fructe. Ne-au dat lacrimile

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 09:57
5064 citiri
Minerii, in drum spre Bucuresti: Oamenii ne dau 10-20 de lei, apa si fructe. Ne-au dat lacrimile
Foto: Site Complexul Energetic Oltenia

Cei circa 60 de mineri care au pornit, luni, intr-un mars de protest de 320 de kilometri de la Targu Jiu la Bucuresti, declara ca pe intreg traseul pe care l-au parcurs oamenii, cu toate ca sunt suparati din cauza saraciei, le-au dat "10-20 de lei" sa-si cumpere paine, dar si apa si fructe.

Minerii care au plecat, luni, pe jos, de la Rovinari spre Capitala, intr-un "mars al disperarii", au ajuns, au petrecut noaptea de vineri spre sambata in localitatea Albota din judetul Arges, iar sambata dimineata au ajuns la Pitesti.

Zeci de ortasi de la Tg. Jiu, mars spre Capitala

Ortacii si-au petrecut noaptea la baza sportiva din localitatea Albota.

"Minerii s-au descurcat si in '91, asa ca se descurca si de data aceasta. Eu le-am pregatit baza sportiva. Au toalete, dusuri, paturi. Le-am dat si o masa calda. Am considerat ca e de datoria mea. Trec prin comuna mea, iar noi romanii suntem ospitalieri. Care vor sa doarma aici o pot face. Ceilalti, care vor pe stadion, vor merge acolo, au corturi. Inteleg situatia lor. Cand stii ca ai atatea resurse, ce facem, le inchidem ca sa luam de afara?", a declarat, vineri seara, Ion Dumitru, primarul localitatii Albota.

Nu ne asteptam ca oamenii sa ne primeasca atat de bine. Ne-au dat lacrimile, ca ne-au ajutat

Minerii spun ca au fost primiti foarte bine de catre cetatenii din localitatile pe unde au trecut si ca, in ciuda saraciei, romanii i-au ajutat cu ce au putut.

"Prin toate localitatile prin care am trecut pana acum am fost primiti extraordinar de catre localnici. Oamenii sunt foarte suparati pentru ca pragul saraciei este foarte mare. Oamenii o duc foarte greu, dar din toata saracia lor veneau si ne dadeau cate 10-20 de lei, sa ne luam paine. Ne-au dat apa, fructe si tot ce puteau sa ne dea. Dar oamenii, repet, sunt la fel ca si noi, foarte necajiti si saraci. Vor fi oameni care i-am intalnit pe traseu care vor veni si la protesul nostru de la Bucuresti, dar foarte putini", a spus unul dintre mineri.

"Eu cred ca protestul nostru are o sansa sa atraga atentia autoritatilor. Am epuizat tot ce am avut. Marsul acesta a fost ultima posibilitate de a ne face vazuti. Greva foamei, mitingurile cu 5000 si 7000 de oameni n-au dat roade. Perioada asta a fost foarte grea. Nu imi inchipuiam. Am mers in prima zi 50 de kilometri, doar cu pauze de cate zece minute, de la Termocentrala Rovinari pana la cea de la Turceni.

Cand a fost vreme mai buna, am dormit in corturi. Cand a plouat, am cautat sa avem acoperis deasupra capului. Nu ne asteptam ca oamenii sa ne primeasca atat de bine. Ne-au dat lacrimile, ca ne-au ajutat. Inclusiv cei din masinile care au trecut pe langa noi s-au oprit sa ne ajute.

Minerii nu trebuie sa piara. Nu mai suntem cati eram candva. Au mai plecat dintre noi, dar inca mai avem forta de munca. De aceea, am facut un memoriu catre guvernanti, sa nu vindem energia la jumatate de pret. Oamenii care stau pana la brau in noroi si lucreaza pe trei schimburi stiu ca au muncit si au scos carbunele si asteapta sa fie rasplatiti. Nu vrem pomeni. Vrem sa ni se plateasca munca", a adaugat un alt miner.

Spera ca luni sa ajunga in Capitala

Desi drumul pe care la-au strabatut a fost greu, minerii spun ca au putere sa mearga pana la capat si spera ca luni sa ajunga in Capitala.

"Luni dimineata speram sa fim la Bucuresti. Daca vom fi doar noi, 50 de insi, sperantele sa facem treaba sunt nule. Avem telefoane primite de acasa ca vor mai veni. Daca ne vom strange 1.000 de insi, vom face treaba. Ni s-a spus ca macar 500 de persoane civile din Bucuresti se vor alatura protestului", a declarat un alt miner.

Saizeci de sindicalisti din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie au plecat, luni, in mars din fata Sucursalei Electrocentrale Rovinari, indreptandu-se catre Bucuresti, minerii protestand astfel fata de situatia Complexului Energetic Oltenia si solicitand salvarea acestuia. Sindicatele din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) au decis sa organizeze "un mars al disperarii", in cadrul caruia minerii si energeticienii sa parcurga pe jos distanta de la locul de munca pana in Bucuresti, pentru depunerea unui memorandum, sustinut si de semnaturile celorlalti angajati.

"Dorim sa atragem atentia asupra a ceea ce se intampla in piata de energie, asupra legislatiei primare si secundare din aceasta piata, legislatie care face ca noi, producatorii de energie pe lignit, sa scoatem lignitul, il procesam, il transportam, il transformam in termocentrale in energie electrica, il injectam in retea si luam 17 bani pe kilowatt-ora, acasa oamenii il platesc cu 60 de bani, aproape 70% din pretul platit se duce in buzunarul baietilor destepti, ca sunt din distributie, ca sunt din transport.

(...) Nu se poate ca niste baieti destepti sa ia populatiei atatia bani pe energia electrica, in timp ce noi, producatorii clasici, vindem foarte jos si cu preturi din ce in ce mai mici si ne ducem spre insolventa", declara, pentru MEDIAFAX, Dumitru Parvulescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, care participa la mars.

Salariatii solicita pastrarea locurilor de munca din Oltenia, care depind de energia produsa pe baza de carbune si vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.

Sindicalistii au anuntat ca vor organiza un miting in fata Guvernului, in semn de nemultumire fata de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anuntat ca 2.000 de oameni ar trebui sa fie disponibilizati incepand cu data de 1 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mineri Oltenia drum Bucuresti, #mineri Oltenia mars Bucuresti , #minerit