Ministrul Energiei, despre accidentul mortal de la Mina Lupeni: A fost un gol in tavan

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 13:30
2481 citiri
Ministrul Energiei, despre accidentul mortal de la Mina Lupeni: A fost un gol in tavan
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a intalnit vineri cu conducerea Minei Lupeni si cu sapte din cei opt mineri care au reusit sa se salveze din subteran dupa prabusirea tavanului unei galerii.

Oficialul a explicat ca a existat un gol in tavan, care a crescut riscul prabusirii acestuia.

"Din ce am inteles, a fost un gol in tavan, un gol care nu a putut fi apreciat si nu se stia ce se putea intampla. Se pare ca sistemul de sustinere la grinzi a rezistat. In schimb la stalpi, spun ei, ar fi niste probleme si din cauza aceasta stalpii s-ar fi micsorat de la 2.10 la 1.80.

Noi o sa lasam organele de ancheta, ITM si procuratura sa isi faca ancheta si nu o sa ne antepronuntam noi de unde a aparut problema. O sa ne facem si noi ancheta interna si verificarile. Nu o s-o comunicam pana in momentul in care ITM si procuratura o comunica", a precizat Toma Petcu.

El a mai spus ca minerul internat la Spitalul Floreasca din Capitala este la terapie intensiva, insa starea lui se imbunatateste.

"Este sub observare medicala permanenta. Un medic de la Floreasca tine permanent legatura cu familia si le-a transmis ca momentan nu poate fi vizitat, fiind la terapie intensiva. E sub control medical si are cea mai buna ingrijire", a sustinut ministrul Energiei.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi, in jurul orei 14:00, cand tavanul unei galerii s-a surpat pe o distanta de aproximativ 16 metri. In galerie se aflau 11 mineri, iar 8 dintre ei au reusit sa se salveze, in timp ce ceilalti trei au fost dati disparuti.

Salvatorii mineri au inceput operatiunile de cautare, iar dupa aproximativ sapte ore de interventie in subteranul minei au reusit sa ajunga la primul dintre ortacii blocati de surparea produsa la aproximativ 400 de metri sub pamant. Minerul - in varsta de 43 de ani - a fost purtat de salvatori pe o targa pana la iesirea din subteran, la Putul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD. El a fost transportat in coma indusa, cu un elicopter SMURD, la Spitalul Floreasca din Capitala, iar potrivit medicilor starea lui este extrem de grava, urmatoarele ore fiind hotaratoare.

Cel de al doilea miner a fost salvat dupa o interventie de aproximativ 12 ore. El se afla intr-o zona protejata, nefiind afectat. Barbatul a suferit rani usoare, fiind transportat la spitalul din Petrosani.

Al treilea miner, in varsta de 39 ani, nu a supravietuit, el fiind scos decedat, dupa aproximativ 15 ore de cautari ale salvatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accident morti Mina Lupeni cauze , #minerit