Morti in mina la Baia Mare: Parchetul a preluat ancheta

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:17
1463 citiri
Morti in mina la Baia Mare: Parchetul a preluat ancheta

Cercetarile cu privire la modul in care au intrat in mina cele cinci persoane decedate in galeria Borzas din cartierul baimarean Valea Borcutului sunt continuate de politisti, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare.

Responsabilitatile in cazul deceselor se vor stabili in urma unei anchete mai laborioase. Din primele investigatii la fata locului, anchetatorii au constatat ca intrarea in mina era astupata cu bolovani, dar ca in partea superioara a intrarii era un orificiu care putea fi creat de catre cei care obisnuiesc sa fure fier vechi.

Potrivit sursei citate, oficialii IPJ Maramures au stabilit, dupa primele cercetari efectuate, ca, joi, in mina au intrat trei persoane cu scopul de a sustrage fier vechi, iar, pentru ca acestea nu au mai iesit la suprafata, a doua zi au intrat in mina dupa ele alti trei vecini. Dintre acestia a iesit din mina doar unul singur, Gheorghe R. din Baia Mare, care a afirmat ca celor doi cu care a intrat li s-a facut rau si au ramas in stare de inconstienta in galerie, el fiind cel care a efectuat primul apel la 112", au precizat reprezentatii inspectoratului.

Sambata, in zori, dupa ce pe Valea Borcutului a ajuns echipa Salvamin Petrosani, au inceput operatiunile de cautare a celor cinci persoane disparute. Barbatii au fost gasiti la circa 200 de metri adancime, iar in jurul lor erau scule si dispozitive pentru taiat fier si bucati de fier pregatite pentru a fi scoase din galerie.

Echipa de salvatori a scos la suprafata cele cinci cadavre, identificate de politisti ca Viorel C. - 42 de ani, Lucian R. - 42 de ani, Andrei R. - 18 ani, Nicolae O. - 30 de ani si Vladimir V. - 35 de ani. Cadavrele au fost ridicate de catre angajati de la Medicina legala si transportate la morga Spitalului Judetean Maramures, in vederea efectuari necropsiei si stabilirii cauzei mortii.

Ministerul Economiei precizeaza ca Mina Aurum-Sasar are plan de incetare a activitatii si beneficiaza de fonduri de conservare pasiva doar pentru incinta principala si galeriile din incinta, iar galeria unde a avut loc incidentul face parte dintr-un sector izolat al fostei mine si nu are fonduri de conservare pasiva, prin urmare nu beneficia de paza.

In urma acestei tragedii, conducerea Ministerului Economiei a informat ca va incepe masuri de verificare a minelor din tara aflate in proces de inchidere, dispunand urmatoarele masuri suplimentare: reverificarea situatiei din locatie, inclusiv a zonelor in care au mai fost inregistrate tentative de patrundere neautorizata, si reevaluarea planului de masuri cu privire la monitorizarea zonelor expuse.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Parchet dosar morti mina, #Parchet Baia Mare morti mina, #galerie mina dezafectata morti, #victime mina Valea Dorcutului , #minerit