Opinii: De ce Rosia Montana?

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 17:40
2296 citiri
Opinii: De ce Rosia Montana?

Priveam ecranul televizorului si vocile deveneau evanescente pentru ca ma gandeam cate meciuri de dezbateri au fost despre Rosia Montana? Al catelea sa fie asta moderat de Liviu Mihaiu? Am pierdut sirul. Se joaca returul sau turul? Cine sa mai stie?! Si de fiecare data scorul e 0-0. Strategie gresita, tehnicieni prost pregatiti, jucatori euforici, desprinsi de realitate sau obositi.

Cat de multe s-au spus despre obscura localitate asezata pe filoane de aur, cati jurnalisti s-au ostenit sa urce pe crestele Apusenilor, sa arunce un ochi la vechea cariera, sa patrunda in claustrofobele galerii romane, sa asculte povestile ghizilor, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, fara sa priceapa mare lucru.

Si poate nu e vina lor ca si-au suflecat manecile, au dat bice la scris si taman atunci totul s-a invalmasit intr-un nor gros de informatii din care fiecare a pescuit ce i-a fost la indemana, ce a usurat redactarea si a fluidizat textul. Ca si textul asta de ziar tre' sa curga, sa aiba un fir logic. Iar la croit au cazut poate tocmai bucatile care mai limpezeau chestiunea.

Cate opinii pro si contra s-au incrucisat, cati experti in ale mineritului, mediului, arheologiei, ecologiei, finantelor, sanatatii populatiei au fost intervievati, storsi de bruma de stiinta. Ce melanj fantastic de politicieni, oameni de afaceri, academicieni, organizatii non-guvernamentale, printi, printese si magnati! Ce suprapunere de "partipriuri", de unghiuri de abordare. Cat consum de energie, bani, fiole de persuasiune, cate tehnici abile de manipulare, cate proteste, cate festivaluri si zile de mineri, cate sponsorizari grase!

De cand se joaca acest meci cu miza imensa si fara final previzibil? Sa tot fie vreo 12 ani de cand niste canadieni au emigrat in Romania cu scopul declarat de a exploata aurul si argintul Rosiei Montane si de a oferi bonus povestile despre sustenabilitate, dezvoltarea zonei, locuri de munca si alte bla-bla-uri.

Ciudatenia stiti care e? De cand au debarcat, strainii au scos cu larghete sume gigantice din buzunare fara sa se aleaga nici macar cu un creitar sfrijit si gaurit. Cu un ban de cinci. Au cumparat in draci si la preturi astronomice case, terenuri, parauri, cabane, pana si nuci. Ati auzit povestea cu "vecine, imi imprumuti si mie nucii tai"? Cica un nuc se platea undeva la 5 milioane de lei vechi. Pret bun! Dar nu toti rosienii plantasera nuci.

De cum cumpara canadianul o livada din satul Corna, nucii erau mutati in puterea noptii in gradina vecinului. Si canadianul ii mai platea o data fara sa zica "pis". La fel s-a intamplat cu cabanele din lemn asezate hapt pe linia exploatarii. Prindeau picioare. Si canadianul a inchis ochii si "a importat" dolarii cu diplomatul par avion. A asfaltat drumuri, a restaurat si ridicat case. Si-a platit angajatii cu o generozitate rara. Le-a acordat facilitati si privilegii de vis.

Basca, grosul banetului s-a scurs in buzunarul unei liste consistente de experti romani si straini, angajati sa elaboreze deja celebrul Studiu de impact, in conturile unor "publicitari" dispusi sa-si riste reputatia pentru a zugravi in roz "adevarata poveste".

Alte teancuri "verzi" s-au virat pentru organizarea consultarilor publice, in 14 orase din Romania si 2 din Ungaria, pentru obtinerea sirului interminabil de certificate de urbanism, avize de baraje, autorizatii, imbunat "unu' primar, doi consilieri, trei senatori" etc.

Hai sa zicem ca efortul ar fi meritat daca ar fi obtinut autorizatia de mediu si ar fi fost gata de exploatat. Cand erau cu toate documentele in tasca si gata sa sara parleazul, canadienii au fost intorsi la punctul zero. Si stiti care e ciudatenia ciudateniilor? Investitorii nu au renuntat dezgustati, satui ca s-au scurs ani lungi de "logodna" cu o Romanie instabila emotional, politic si financiar, ani din care nu s-au ales nici macar cu un creitar gaurit. Investitorii continua!

Si stiti care e poate cel mai straniu lucru? O fi o specie noua de investitori: filantropi de dragul filantropiei, dezinteresati financiar si dotati cu o incredere remarcabila intr-un ...balon de sapun. Si stiti care e concluzia? Al naibii de suspect!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#minerit Rosia Montana, #pro si contra Rosia Montana, #dezbatere Rosia Montana , #minerit