Peste 2.100 de mineri din Oltenia vor fi disponibilizati incepand cu 1 martie

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:08
1900 citiri
Peste 2.100 de mineri din Oltenia vor fi disponibilizati incepand cu 1 martie
Foto: Arhiva

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj a anuntat, miercuri, ca a primit notificari din partea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) si complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, care vor disponibiliza, incepand cu 1 martie, peste 2.100 de persoane.

Potrivit purtatorului de cuvant al AJOFM Gorj, Ana-Maria Niculescu, reprezentantii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Rovinari, CE Turceni si CE Craiova au trimis notificari la somaj, anuntand urmatoarele concedieri.

Potrivit notificarilor, cele mai multe persoane vor pleca de la SNLO, astfel ca de aici vor fi concediati 920 de salariati.

"Am primit notificari privind un numar total de 2.132 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate de la unitatile miniere din Gorj si Dolj. De la SNLO vor pleca 920 de persoane, de la Complexul Energetic (CE) Rovinari 448, de la CE Turceni 484, iar de la CE Craiova vor pleca 280 de persoane.

Este vorba de un program de disponibilizari derulat intre anii 2011-2013, perioada in care urmeaza sa fie disponibilizati patru mii de angajati de la cele patru unitati. Pentru anul in curs vor fi disponibilizati doar acesti 2.132 de salariati, urmand ca desfacerea contractului de munca sa aiba loc incepand cu 1 martie", a declarat Ana-Maria Niculescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Gorj.

Notificarile privind disponibilizarile celor peste 2.100 de persoane din cadrul celor patru unitati vin la doar doua zile dupa ce ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat un protocol cu presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Marin Condescu. Protocolul in 10 puncte prevede, printre altele, si evitarea disponibilizarilor din minerit si energie.

Marin Condescu a propus si a obtinut in urma semnarii protocolului ca minerii care au 35 de ani stagiul complet de cotizare si varsta de 55 ani sa fie mentinuti pentru o perioada de doi ani cu 75% din salariu plus 25% sporul de vechime, perioada dupa care vor iesi la pensie. Marin Condescu nu a putut fi contactat, cel care a oferit un punct de vedere fiind sindicalistul Viorel Temelescu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO).

"Cred ca le-au fost communicate cifrele vechi ale programului de restructurare, asa o fi procedura. Dupa cum stiti, dupa semnarea protocolului, nu vor mai fi disponibilizari. Sunt cifre sintetice, nu-mi dau seama sau poate sunt cifre estimative ale celor care vor intra in concediile de asteptare", a spus Temelescu.

Constantin Mitrescu, purtatorul de cuvant al Federatiei Nationale Mine Energie, sustine ca nu este in interesul societatilor din minerit si sistemul energetic sa disponibilizeze personal. Potrivit contractului colectiv de munca semnat intre administratia si sindicatele din minerit si energie, in cazul in care va fi disponibilizat, fiecare ortac va primi salarii compensatorii de peste 90.000 de lei.

"Noi chiar acum suntem in negocieri cu sindicatele. Cautam solutii pentru reducerea cheltuielilor cu munca. Noi inca negociem. Cifrele acelea de la AJOFM sunt provizorii. Noi vorbim de concediile acelea de asteptare. O parte dintre mineri se vor afla la dispozitia statului. Noi am trimis cifrele pentru ca asa e procedura", a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO.

SNLO confirma disponibilizarile, dar nu precizeaza numarul

Administratia Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) si reprezentantii sindicatelor miniere au emis, miercuri, un comunicat de presa comun in care recunosc faptul ca in minerit vor avea loc reduceri de personal, fara insa a preciza cate persoane vor fi disponibilizate.

Astfel, potrivit comunicatului de presa semnat de Daniel Burlan, directorul SNLO, si de liderul sindical Marin Condescu, presedintele USMO, in urma negocierilor dintre cele doua parti s-au gasit solutiile de reducere a cheltuielilor cu munca vie la nivelul acestui an cu 11%.

"Masurile identificate sunt: reducerea personalului TESA, operativ si CFL; diminuarea facilitatilor existente in contractul colectiv de munca (cuantumul tichetelor cadou, transport personal, activitati cultural sportive etc); trimiterea in concediu de asteptare a minerilor care indeplinesc conditiile de pensionare etc.

Masurile mentionate nu afecteaza salariile de baza brute negociate pentru angajati. In continuare, administratia si sindicatele continua negocierile pentru identificarea altor masuri care sa eficientizeze societatea", se spune in comunicatul de presa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#disponibilizari minerit, #mineri disponibilizati Oltenia , #minerit
Comentarii