Mandat european de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 18:02
13101 citiri
Mandat european de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru
Foto: arhiva

Tribunalul Sibiu a emis pe numele lui Gregorian Bivolaru, condamnat la sase ani de inchisoare pentru act sexual cu un minor, mandat european de arestare, a declarat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Sibiu, Adriana Sandru.

"Imediat dupa pronuntarea sentintei definitive, la Bucuresti, s-a cerut emiterea unui mandat european si international de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru, cunoscut fiind faptul ca acesta nu se afla in tara. Acest lucru a fost cerut de catre colegii de la Bucuresti avand in vedere ca ultimul domiciliu din Romania Bivolaru l-a avut in Bucuresti. Acest mandat a fost deja emis de catre Tribunalul Sibiu, nu stiu exact la ce data", a spus prim-procurorul Adriana Sandru.

Potrivit acesteia, pe numele lui Gregorian Bivolaru a fost emis si un mandat de urmarire internationala.

Sandru a precizat ca emiterea mandatelor s-a facut de catre Tribunalul Sibiu deoarece a fost instanta de fond in dosarul lui Gregorian Bivolaru.

"Aici s-a judecat fondul dosarului. Bivolaru a fost achitat, iar noi am facut apel la Curtea de Apel Alba-Iulia. Si acolo a fost achitat, iar colegii de la Alba au facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dat sentinta definitiva de condamnare", a mai declarat Sandru.

Potrivit unor surse judiciare, mandatul european de arestare si mandatul international de urmarire au fost emise saptamana trecuta de Tribunalul Sibiu, acestea fiind trimise ulterior si Politiei.

"Au fost emise un mandat european de arestare si un mandat de urmarire internationala. Au fost implementate in cele doua baze de date, Interpol si SIS", a declarat pentru MEDIAFAX Raluca Seucan, directorul Centrului de Informare si Relatii Publice din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Ministerul Justitiei arata, intr-un raspuns trimis la solicitarea agentiei MEDIAFAX, ca in relatia dintre statele membre ale Uniunii Europene, procedurile de extradare au fost inlocuite cu cele de predare in baza mandatelor europene de arestare.

"Procedura mandatului european de arestare are la baza principiul comunicarii directe intre autoritatile judiciare emitente si cele de executare. Din perspectiva Romaniei, mandatele europene de arestare se emit exclusiv de catre instantele judecatoresti, in speta de fata (cazul lui Gregorian Bivolaru, n.r.), de catre instanta de executare, si se transmit direct autoritatilor straine competente. Prin urmare, instanta de executare si nu Ministerul Justitiei este cea care solicita arestarea si predarea unei persoane dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene in Romania. Acesteia ii revine responsabilitatea emiterii unui astfel de mandat si transmiterii directe spre executare autoritatilor statului strain", a precizat Ministerul Justitiei in documentul trimis agentiei MEDIAFAX.

Gregorian Bivolaru a fost condamnat, pe 14 iunie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la sase ani de inchisoare cu executare pentru act sexual cu un minor in forma continuata, decizia fiind definitiva.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral
Cum au acaparat trei personaje întreaga scenă politică dintr-un mare oraș, făcând PSD-ul irelevant în fostul său fief electoral
Traseismul politic nu este nicidecum o noutate pe scena din România, iar pregătirea alegerilor din 2024 nu face excepție. Situația de la PNL Timiș sau altele din țară sunt amplu dezbătute,...
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marţi, 27 februarie, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare. Kelemen Hunor a declarat, la Prima...
#Bivolaru MISA mandat european arestare , #MISA