A murit academicianul Constantin Corduneanu

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 10:52
3551 citiri
A murit academicianul Constantin Corduneanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Academicianul Constantin Corduneanu, ilustru matematician roman cu o bogata cariera internationala, a murit la varsta de 90 de ani, joi, in localitatea Arlington din statul american Texas, potrivit Academiei Romane.

Nascut pe 26 iulie 1928, la Iasi, Constantin Corduneanu a urmat Liceul Militar din Iasi si Colegiul National Militar "N. Filipescu" din Predeal (Manastirea Dealu) (1940 -1 947) . In anul 1951 absolva cursurile Facultatii de Stiinte a Universitatii din Iasi, sectia matematica, iar doi ani mai tarziu se inscrie la doctorat la aceeasi universitate. In 1956 obtine titlul de doctor in matematica cu teza "Probleme globale pentru ecuatii diferentiale de ordinul I si II", avand conducator stiintific pe prof. Ilie Popa si referenti pe Miron Nicolescu, Gr. C. Moisil si A. Haimovici.

La Universitatea din Iasi a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator la profesor (1949 - 1977), ocupand prin concurs posturile de lector, conferentiar si profesor. Concomitent, a cumulat functii de asistent sau conferentiar la Institutul Politehnic "Gh. Asachi" din Iasi si la Institutul Pedagogic din Suceava.

Decan al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi (1968 - 1972), prorector (1972 - 1973 si 1974 - 1977) si sef al Catedrei de matematica si fizica (1964 - 1966) si rector (1966 - 1968) la Institutul Pedagogic din Suceava.

Dupa repetate stagii ca profesor invitat in Statele Unite ale Americii, la Universitatea Statului Rhode Island (1967 - 1968, 1973 - 974 si 1978) si la Universitatea Statului Tennessee (1978 - 1979), in anul 1978 se stabileste peste ocean, unde activeaza ca profesor titular la Universitatea Statului Texas din Arlington. Din aceasta pozitie s-a pensionat in 1996, devenind profesor emerit.

Profesorul Constantin Corduneanu a contribuit la pregatirea matematica a aproape 4.000 de studenti in Romania si peste 3.000 de studenti in Statele Unite ale Americii. Peste 20 de doctoranzi si tineri cercetatori si-au trecut doctoratul sub indrumarea sa.

Dupa 1990, a fost prezent deopotriva in SUA si in Romania, unde a activat la Institutul de Matematica "Octav Mayer" din cadrul Filialei Iasi a Academiei Romane. Din 1979 a activat in Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte, unde a detinut functia de membru al comitetului de conducere (1982 - 1995) si apoi pe cea de presedinte (1995 - 1998) . Dupa incheierea mandatului, a fost ales profesor emerit.

Cariera sa universitara este intregita de activitatea publicistica. A publicat, in Romania si in strainatate, aproximativ 200 de carti si articole stiintifice in care a abordat variate domenii de cercetare: teoria globala a sistemelor diferentiale, teoria admisibilitatii si aplicatii la sisteme diferentiale, integrale sau cu operatori Volterra generali (cauzali), teoria stabilitatii sistemelor, cu precadere prin metoda comparatiei, teoria miscarilor oscilantesi a undelor, in special cazul aproape periodic.

Este autor al unor importante monografii si manuale, in care sunt expuse unele rezultate din cercetarile sale: "Functii aproape-periodice" (1961; traducerea engleza la John Wiley, New York, 1968; Chelsea, 1989) - prima carte a unui profesor al Universitatii din Iasi tradusa in SUA; "Principles of Differential and Integral Equations" (Allynand Bacon, Boston, 1971; Chelsea, New York, 1977 si 1988; in limba romana, doua editii la Universitatea din Iasi, 1973, 1977), lucrare ce reuneste lectiile tinute in anii '60 la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si utilizata la importante universitati din Statele Unite ale Americii: University of California, Cornell University, Johns Hopkins University (Baltimore), precum si la Universitatea din Tel Aviv si in alte universitati de prestigiu din diferite tari ale lumii; "Integral Equations and Stability of Feedback Systems" (New York, 1973); "Integral Equations and Applications" (Cambridge University Press, 1991; retiparita in 2008); "Functional Equations with Causal Operators" (Taylor and Francis, London, 2002); "Almost periodic oscillations and waves" (Boston, New York, 2009).

A fost membru in colegiile de redactie ale publicatiilor Analele Stiintifice ale Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi. Seria Matematica; Revue Roumaine de Mathematiques Pures et Appliquees; Journal of Integral Equations and Applications; Differential and Integral Equations; Nonlinear Analysis-TMA. In ultimii ani a fost asociat la noua reviste matematice din tara si din strainatate China, Coreea de Sud, Israel, SUA, Ucraina.

Profesorul Constantin Corduneanu a fost membru al mai multor societati stiintifice din diverse tari, Doctor Honoris Causa al universitatilor din Constanta, Brasov, Iasi, Suceava si al Universitatii "Ural" din Ekaterinburg (Federatia Rusa).

A fost distins cu Premiul Ministerului Educatiei (1963), Premiul "Gh. Lazar" al Academiei Romane (1965), cu titlul Distinguished Research Award de catre Universitatea de Stat din Texas (1991), cu Medalia de Merit a Societatii Matematice din Cehia (2001).

Academia Romana l-a ales membru corespondent in anul 1974, calitate care i-a fost retrasa ca urmare a plecarii din tara in anul 1978. A fost repus in drepturi in 1990, iar, in anul 2015, a fost ales membru titular.

"Academia Romana aduce un respectuos omagiu personalitatii academicianului Constantin Corduneanu. Vestea stingerii sale din viata a fost primita cu profunda durere de membrii Academiei Romane, de comunitatea stiintifica romaneasca si de catre discipolii pe care i-a indrumat", potrivit aceluiasi comunicat.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#academicianul Constantin Corduneanu murit, #academicianul Constantin Corduneanu deces , #morti
Comentarii
Poza arsul
arsul
rank 1
daca dai pe wikipedia apare manelistul ...