A murit Elie Wiesel

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 23:40
10882 citiri
A murit Elie Wiesel
Foto: Facebook Elie Wiesel

Supravietuitorul Holocaustului si laureatul Nobelului pentru Pace Elie Wiesel, un scriitor prolific si un activist transant, a murit, sambata, la varsta de 87 de ani.

Memorialul Yad Vashem a anuntat sambata decesul, scrie The Jerusalem Post.

Nascut in 1928, Wiesel a scris despre experienta sa in lagare naziste, iar in 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Elie Wiesel - un mesanger pentru omenire, de origine romana, cu o viata incredibila

Una dintre capodoperele sale este Night, care are la baza experienta sa de prizonier in lagarele Auschwitz, Buna si Buchenwald.

Comitetul norvegian Nobel i-a acordat Premiul Nobel pentru Pace in 1986 pentru "activitatea practica in cauza pacii, ispasire si demnitate umana".

Reactii la moartea lui Elie Wiesel

Premierul Benjamin Netanyahu deplange moartea lui Wiesel, intr-un comunicat: "a dat expresie victoriei spiritului uman asupra cruzimii si raului, prin extraordinara sa personalitate si cartile sale fascinante". "In obscuritatea Holocaustului, in care fratii si surorile noastre au fost ucisi - sase milioane -, Elie Wiesel a fost o raza de lumina si un exemplu de umanitate, care a crezurt in bunatatea oamenilor", adauga premierul israelian. El isi exprima recunostinta pentru faptul ca l-a cunoscut pe Wiesel si a invatat de la el, personal.

Fostul presedinte Shimon Peres deplange moartea lui Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu si pentru intreaga lume". Peres, care i-a acordat lui Wiesel medalia prezidentiala de onoare in 2013, a declarat ca autorul "si-a pus amprenta asupra intregii umanitati prin contributia sa unica la amintirea Holocaustului si transmitand mesajul pacii si respectului intre oamenii din intreaga lume". Fostul presedinte afirma ca Wiesel a "supravietuit celor mai mari orori ale umanitatii si a ales sa-si dedice viata raspandirii mesajului - sa nu se mai repete niciodata".

Presedintele Congresului Evreiesc Mondial Ronald S. Lauder il considera pe Wiesel "un far de lumina" si afirma ca lumea evreiasca "ii datoreaza o enorma recunostinta". "Elie Wiesel a fost mai mult decat un scriitor venerat", adauga Lauder. "El a fost totodata un profesor a multora dintre noi. El ne-a invatat despre ororile de la Auschwitz. El ne-a invatat despre iudaism, despre Israel si despre a nu ramane tacut in fata nedreptatii".

Presedintele Knessetului (Parlamentul israelian) Yuli Edelstein deplange moartea lui Wiesel si afirma ca "poporul evreu din intreaga lume isi ia adio in aceasta (sambata) seara cu mare tristete de la Elie Wiesel, una dintre personalitatile evreiesti centrale ale ultimului secol". Edelstein adauga ca "nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca a sa contributie intelectuala si morala isi vor gasi ecoul timp de multi ani".

Memorialul Yad Vashem deplange, de asemenea, trecerea in nefiinta a supravietuitorului Holocaustului, laureatului premiului Nobel si autorului renumit care a fost Elie Wiesel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elie Wiesel murit, #Elie Wiesel deces, #Elie Wiesel Holocaust, #Elie Wiesel Nobel Pace , #morti
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
au ucis! au ucis! au ucis!... Wiesel, deportat de unguri la Auschwit