Irina Petrescu a murit

Marti, 19 Martie 2013, ora 13:31
19684 citiri
Irina Petrescu a murit
Foto: Arhiva

Actrita Irina Petrescu a murit, marti, la Spitalul Elias din Bucuresti.

Decesul actritei de 71 de ani a fost confirmat de directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta. Actrita suferea de mai multe boli si a fost transferata in urma cu doua saptamani de la Spitalul de Urgenta Floreasca la Spitalul Elias, conform Mediafax.

Cine a fost Irina Petrescu

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941, fiind absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig.

Actrita a avut roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, in regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tanase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita, Mircea Veroiu.

De asmenea, Irina Petrescu a jucat in numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti. Printre spectacolele in care a jucat se numara Lena - in "Leonce si Lena", de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena - "Anuntul la mica publicitate", de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil - "Elisabeta l", de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer - "Ferma", de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia - "Casa cea noua", de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina - "Judecata in noapte", de Buero Vallejo, regia Tudor Marascu (1981); Ines - "Cu usile inchise", de Jean Paul Sartre, regia Mihai Maniutiu (1982) sau Ea - "O, ce zile frumoase!", de Samuel Beckett, regia Mihai Maniutiu (1985).

De asemenea, actrita a mai aparut in spectacolele Margot - "Dimineata pierduta", de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu (1986), Visa - "Io, Mircea Voevod", de Dan Tarachila, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino - "Uriasii muntilor", de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu (1987), Celimene - "Mizantropul", de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice - "Teatrul comic", de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete (1992), Caesonia - "Caligula", de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996), Doamna Diderot - "Libertinul", de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mama - "Thomas a Becket", de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voinitkaia - "Unchiul Vanea", de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna - "Oblomov", dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna - "Casatoria", de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).

In timpul cariei sale, actrita a primit diverse distincii si premii. In decembrie 2011, Irina Petrescu a primit premiul "Aristizza Romanescu" in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru "creatia teatrala si cinematografica".

In anul 2007, actrita a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Totodata, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate.

Irina Petrescu a fost decorata, in anul 2002, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei

Actorii isi exprima regretul

Lumea culturala romaneasca a primit cu regret vestea mortii Irinei Petrescu.

"Cand o sa aprind pentru parintii mei, o sa aprind o lumanare si pentru Irina Petrescu, Dumnezeu s-o ierte", a spus, pentru Realitatea TV, actorul Mircea Albulescu

"Sunt de-a dreptul uluit. Irina Petrescu a fost colega cu mine de an, in facultate, promotia 1963. A fost o doamna, a fost discreta, distinsa, am avut cu totii de invatat de la ea. Ne-a fost o colega extraordinara, in sensul ca toti am avut neintelegeri, ba cu criticii, ba cu conducerea. Venim unii dupa altii, ne vom intalni acolo. Dumnezeu sa o odihneasca si condoleante familiei si tuturor", a declarat si actorul Valentin Uritescu.

"Sunt socata, fiecare ne gratulam cu apelativul 'doamna contesa'. O persoana extrem de discreta, extrem de bine educata", a declarat, la randul sau, actrita Dorina Lazar.

Dorin Caliman, critic si istoric de film, a mentionat ca "printre evenimentele dureroare din ultima vreme se inscrie si acesta".

"Pleaca dintre noi una dintre cele mai mari valori ale scenei romanesti. Ne-a cucerit prin finetea sa spirituala, prin talentul sau covarsitor", a spus Caliman, la Digi 24.

"Trebuie sa va spun ca eu foarte indeaproape nu am cunoscut-o, ne-am intalnit in studiorui, televiziune, la diferite spectacole. Am admirat-o ca pe o mare actrita si ca pe un om de cultura si o femeie distincta, cu o eleganta extraordinara in comportament. Ne-am simpatizat reciproc. Mie imi facea mare placere sa o vad. Am iubit-o foarte mult si am admirat-o foarte mult", a afirmat, la randul sau, Draga Olteanu Matei, intr-o interventie la Antena 3.

Ion Dichiseanu a reamintit ca la inceputul acestui an Irina Petrescu a participat la reuniunea organizata cu peste 100 de mari actori de fostul secretar de stat Ion Antonescu pentru a celebra Sfantul Ion.

"Ne-am intalnit, parea bine, sanatoasa. Probabil ca prin discretia sa... (...) Era o mare doamna a teatrului romanesc. Doamne Dumnezeule, e incredibil ce se intampla!", a declarat Ion Dichiseanu.

Intrebat, daca stia ca Irina Petrescu era bolnava, Florin Piersic, fostul ei partener in filmul "De-as fi Harap Alb" a declarat la B1TV: "Nici vorba, nici vorba, nu! Nu e o veste proasta, e o veste ingrozitoare. Nu imi vine sa cred!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Irina Petrescu murit , #morti