A murit IPS Bartolomeu Anania

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 19:58
15851 citiri
A murit IPS Bartolomeu Anania
Foto: Arhiva

IPS Bartolomeu Anania a murit, luni seara. Mitropolitul Clujului avea 89 de ani si suferea de afectiuni cardiace.

Desi in ultimele zile, mitropolitul Clujului se simtea mai bine, fiind internat la Terapie Intensiva la spitalul de Urgenta din Cluj-Napoca, starea sa s-a inrautatit, iar decesul a survenit la ora 19,25, potrivit Realitatea TV.

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Metropolitane.

Inalt Prea Sfintia sa Bartolomeu Anania suferea de circa trei ani de o afectiune a inimii, care ii afecta oxigenarea organismului.

Mitropolitul a fost transportat chiar si la Viena, la clinica AKH, pentru a primi un tratament corespunzator, insa medicii austrieci nu l-au mai operat din cauza starii foarte grave de sanatate. Bartolomeu Anania ar fi implinit 90 de ani pe 18 martie.

Mitropolia Clujului: Dumnezeu sa il odihneasca in pace

"Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunta ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 1925, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul, si-a inceput calatoria spre Imparatia Cerurilor. Decesul a survenit la Sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca", se arata intr-un comunicat de presa al Mitropoliei.

"Inconjurat de medici, prieteni, ucenici si colaboratori apropiati, trupul Inaltpreasfintitului Bartolomeu a cedat multiplelor afectiuni care i-au marcat ultima perioada de viata. Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi depus in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu.

IPS Bartolomeu se simte mai bine

Ziua inmormantarii, in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anuntata ulterior. In toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul si credinciosii Bisericii noastre vor inalta rugaciuni pentru iertarea pacatelor si dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Parintelui nostru Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu si pentru vesnica sa odihna in Imparatia lui Dumnezeu, alaturi de alesii Sai", se mai arata in comunicat.

Reactii

Oficialii Bisericii Ortodoxe Romanesti si-au exprimat regretul fata de trecerea in nefiinta a IPS Bartolomeu Anania.

"Vineri era linistit, impacat. Sunt sigur ca a crezut cu toata puterea in cuvantul Domnului Iisus Hristos. Din tinerete L-a slujit, a fost si om de cultura, a fost om a lui Dumnezeu. Credem ca domnul Iisus il va aseza in loc de lumina", a declarat, la Antena 3, IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscopul din Alba Iulia.

IPS Bartolomeu Anania: O viata dedicata Bisericii si culturii - Biografie

Inalt Prea Sfintia sa a adaugat ca trupul Mitropolitului va fi depus in aceasta seara in catedrala.

"Viata nu l-a iertat de greutati. A rezistat pana acum, la cei 90 de ani, a lucrat, a slujit", a completat IPS Andrei Andreicut.

La randul sau, Bogdan Invanov, purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului a declarat, pentru Realitatea TV, ca "in aceste zile de doliu, toti credinciosii vor adresa rugaciuni pentru iertarea pacatelor si vesnica sa odihna". Potrivit spuselor sale, dorinta IPS Bartolomeu "era sa fie acasa, in Cluj, alaturi de oamenii pe care ii pastoreste".

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a spus, la Antena 3: "Am ascultat cu durere aceasta stire. ISP Anania este o figura proeminta a Bisericii si a societatii romanesti. Este apreciat nu numai in Biserica, ci si in societate. Un om de cultura, de carte.

Imi amintesc cand a venit sa-mi ofere Biblia la care lucrase un numar foarte mare de ani si care a fost apreciata ca un efort apreciat al domniei sale.

Era un om de tinuta morala, civica, intelectuala. Este o veritabila pierdere pentru romani si pentru cultura romana. Mai avea putin si implinea 90 de ani si, din cate stiam, isi dorea sa atinga aceasta varsta".

La randul sau, Andrei Marga, rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a declarat ca este o pierdere mare pentru Cluj, pentru Transilvania si pentru Romania.

"Ii aduc un omagiu pentru aportul la scena educationala. A infiintat o fundatie din banii proprii pentru a sustine cu burse studentii cu probleme. Sub aspect religios, a dat a saptea traducere a Bibliei in romaneste, cu multe optiuni foarte bune, specifice, in privinta abordarii unor aspecte", a spus Marga.

Si presedintele Traian Basescu a transmis, luni seara, un mesaj de condoleante in care mentioneaza ca IPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament Biserica si cultura romana, aducand laolalta vocatia teologica si formatia sa remarcabila de carturar.

"In aceste momente de tristete pentru credinciosi si pentru Biserica Ortodoxa Romana, doresc sa imi exprim respectul si profunda pretuire fata de devotamentul cu care Inaltpreasfintia Sa a slujit deopotriva Biserica si cultura romana, aducand laolalta vocatia teologica si formatia sa remarcabila de carturar. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul seful statului, citat intr-un comunicat al Presedintiei remis Ziare.com.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Barlolomeu Anania murit, #IPS Bartolomeu murit , #morti