A murit Iustin Capra, inventatorul rucsacului zburator

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 08:04
9987 citiri
A murit Iustin Capra, inventatorul rucsacului zburator
Foto: Facebook/ Justin Capra

Iustin Capra, inventatorul rucsacului zburator brevetat de americani si folosit de cosmonauti la deplasarile intercapsulare, a murit, luni seara, la 81 de ani, la Spitalul de Urgenta Ploiesti, unde se internase cu o zi in urma, reprezentantii spitalului spunand ca Iustin Capra era diabetic.

Conform reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Iustin Capra a decedat luni seara, in jurul orei 19:00.

El se afla internat de duminica in sectia "Interne", fiind cunoscut ca diabetic, necropsia urmand a stabili cauza mortii. In 22 februarie Iustin Capra ar fi implinit 82 de ani.

Capra este unul dintre cei mai cunoscuti inventatori romani, obtinand numeroase premii la saloane internationale. Printre distinctiile obtinute se numara premiul "Ifia Eco", obtinut la Geneva, in 2008) pentru cea mai buna inventie ecologica, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat impreuna cu Marian Velcea), Diploma Salonului International de inventii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul International de Inventica Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru intreaga activitate.

Foto: Facebook/ Justin Capra

Printre inventiile sale se numara un rucsac zburator, construit in anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind banuit ca l-a facut pentru a fugi din Romania.

Conform paginii oficiale de pe o retea de socializare, la trei ani si jumatate de la realizarea rucsacului zburator inventia lui Iustin Capra a fost brevetata de americani si folosita de cosmonauti la deplasarile intercapsulare, iar in anul 2002 americanii au recunoscut oficial ca ideea i-a apartinut inventatorului roman.

Iustin Capra a construit masini nepoluante fara volan si fara pedalier, cu comenzi facute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de masini si motorete, alimentate de acumulatori.

Capra, care a fost de profesie inginer si a lucrat ca ofiter de aviatie, locuia in judetul Prahova, unde s-a nascut.

"De meserie eu sunt roman, iar la asta nu voi renunta niciodata, chiar daca cei din jur ma privesc ca pe un tataie ticnit", scria Iustin Capra in urma cu o saptamana pe pagina sa de pe o retea de socializare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iustin Capra inventator roman murit, #Iustin Capra inventator rucsac zburator, #inventii Iustin Capra , #morti