Scandalul reinhumarii lui Nyiro Jozsef - ceremonia a fost amanata

Duminica, 27 Mai 2012, ora 10:38
3630 citiri
Scandalul reinhumarii lui Nyiro Jozsef - ceremonia a fost amanata
Foto: Arhiva

Organizatorii au amanat ceremonia de inhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef de la Odorheiu Secuiesc.

Acestia sustin ca vor amana ceremonia pana cand "vor avea un primar care sa dea o autorizatie normala", potrivit Romania TV.

Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, s-a aratat suparat de faptul ca se acorda atat de multa atentie inhumarii unei persoane care a fost "un criminal".

"Ne supara ca facem atata caz pe inhumarea cuiva care a adus atata suferinta. Din punctul meu de vedere, cred ca a fost o hotare inteleapata. Nu sunt impotriva inhumarii in pamantul natal, dar nu ar trebui transformat acest lucru intr-un act de importanta nationala si internationala. Sa nu fie un eveniment politic pentru un criminal. Pana la urma, a fost un criminal de razboi. Daca ai fost unul din cei care au sustinut teoretic astfel de masuri si ai adoptat o lege sau mai multe in consecinta, este de condamnat", a declarat Vainer.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, eliberase autorizatia de reinhumare a poetului vineri, spunand ca documentatia depusa de Parlamentul Ungariei este conforma cu legislatia romana. In schimb, guvernul, in frunte cu premierul Victor Ponta, s-a declarat impotriva, avand in vedere ca Nyiro Jozsef a colaborat cu regimul fascist din Ungaria, intre anii 1941 si 1945.

La ceremonie ar fi trebuit sa participe si presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care a declarat ca trebuie separate cele doua cariere ale poetului, cea de scriitor si cea de politician.

"Personajul a fost unul din liderii antisemiti cei mai vehementi din Ungaria. A facut parte din parlamentul care a adoptat cele mai draconice legi antisemite, prin care a semnat sentinta de condamnare la moarte a evreilor. Nu este normal, este de condamnat sa transformi intr-un eveniment cu mare rezonanta politica, nationalista", a adaugat Aurel Vainer.

Reinhumarea - propaganda politica

Reinhumarea poetului maghiar este considerata o propaganda politica, mai ales ca organizatorii au subliniat faptul ca aceasta va avea loc dupa alegeri, cand va veni un alt primar.

Istoricul Zoe Petre este de parere ca s-a trecut foarte usor peste faptul ca Parlamentul maghiar nu a tinut seama ca Romania este un stat suveran. "O asemenea decizie nu putea fi luata fara un acord cu Romania. Ministerul de Externe a reactionat corect. A avut o intrevedere cu ambasadorul, a notificat autoritatile din Budapesta, dupa aceea a emis un protest. A facut tot ce trebuia sa faca", a explicat Zoe Petre.

De asemenea, istoricul a mentionat ca, daca ceremonia ar fi continuat, autoritatile romane ar fi trebuit sa intervina pentru stoparea sa. "Slava Domnului ca de ambele parti a fost mai multa intelepciune decat atat, altfel Romania chiar ar fi fost vazuta rau, daca existau incaierari intre jandarmi si cetateni de origine maghiara", a precizat Zoe Petre.

In prima instanta, organizatorii intentionau sa desfasoare o ceremonie pe parcursul mai multor zile, in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, insa prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzica, a blocat reinhumarea.

Poetul maghiar s-a nascut in Jumbor, judetul Brasov, in 1889, si a decedat la Madrid, in 1953. Chiar daca ceremonia de inhumare nu va mai avea loc, vor exista manifestari in care se vor canta cantece religioase si vor recita din versurile sale.

Ramasitele sale au ajuns in Romania intr-un taxi, la initiativa Parlamentului maghiar. Autoritatile romane interzisesera aducerea urnei cu ramasitele sale prin intermediul trenului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nyiro Jozsef inhumare, #amanare ceremonie inhumare Nyiro Jozsef , #morti