Directorul APIA Cluj, disparut de 10 zile intr-un lac, poate fi declarat mort dupa 2 ani

Joi, 02 August 2018, ora 09:43
4710 citiri
Directorul APIA Cluj, disparut de 10 zile intr-un lac, poate fi declarat mort dupa 2 ani
Foto: Arhiva Pixabay

Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, disparut in 21 iulie in lacul Belis-Fantanele, poate fi declarat mort prin hotarare judecatoreasca abia dupa 2 ani daca pana atunci cadavrul nu este scos la suprafata, cautarile in acest caz fiind sistate de autoritati dupa 10 zile.

Potrivit prevederilor art. 49 al noului Cod Civil, care se refera la declararea judecatoreasca a mortii, cererea poate fi inaintata instantei de catre orice persoana interesata.

"In cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.

Daca data primirii ultimelor informatii sau indicii despre cel disparut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevazut in alin. (1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele informatii sau indicii, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitul anului calendaristic", se arata in documentul citat.

Cautarea directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, s-a incheiat, desi acesta nu a fost gasit.

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de ISU Cluj, in ultimele zece zile de cautari au fost verificate toate informatiile si indiciile care ar fi putut duce la gasirea persoanei disparute.

"A fost facut tot ceea ce omeneste a fost posibil in cele zece zile de cautari, pentru a verifica orice informatie sau indiciu care ar fi putut sa duca la gasirea persoanei disparute. Misiunea s-a anuntat de la inceput a fi una dificila si a presupus implicarea mai multor factori in cautari, avand in vedere faptul ca nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi picat in apa, ceea a facut sa rezulte o suprafata foarte mare pe care au trebuit intinse actiunile de cautari.

Lacul Belis-Fintanele este cel mai intins din judetul Cluj, iar in zona de cautare exista adancimi care depasesc 40 de metri. De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc si dificultatile intampinate de scafandrii Fortelor Navale si ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo", se arata in comunicat.

Potrivit surse citate, lacul Belis-Fintanele are adancimi care variaza subit si peste limita uzuala de scufundare, respectiv 40 de metri, sunt diverse resturi materiale in mediul subacvatic (busteni, blocuri de turba sau trunchiuri de copaci care se afla inca in picioare pe fundul lacului), dar si straturi variabile de namol pe fundul lacului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Directorul APIA Cluj declarat mort 2, #Directorul APIA Cluj disparut, #Directorul APIA Cluj inecat , #morti