Doi militari romani au murit in Afganistan

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:46
6443 citiri
Doi militari romani au murit in Afganistan
Foto: Realitatea Tv

Doi militari romani au murit, duminica noapte, in misiune in Afganistan.

Ei au fost raniti in urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de patrulare, in jurul orei 22.00, ora Romaniei.

Militarii au fost transportati la spital cu un elicopter de evacuare medicala.

Ulterior, la ora 23:00, ora Romaniei, ca urmare a ranilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale remis Ziare.com.

Identitatea celor doi militari va fi anuntata dupa informarea familiilor, conform procedurii.

"A fost vorba de o patrula mixta terestra, formata din americani, romani si afgani, in total au decedat cinci militari, dintre care doi romani", a declarat Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

El a mai spus ca daca nu va exista un transport din Afganistan catre Europa, luni, atunci va trimite un avion pentru a aduce in tara trupurile celor decedati.

Cheltuielile vor fi suportate din bugetul MApN, iar familiile vor beneficia de ajutoarele care se ofera conform legii in astfel de situatii.

In plus, cei doi romani vor fi avansati in grad post-mortem si se va tine un moment de reculegere in toate unitatile militare, in memoria lor.

Astfel, numarul militarilor romani care au murit in Afganistan a ajuns la 24, la care se adauga o suta de raniti.

Fostul sef al MApN, Corneliu Dobritoiu, a explicat la acelasi post de televiziune ca este foarte dificil sa preintampini astfel de detonari, mai ales de catre o patrula terestra, deoarece ele pot fi realizate fie cu ajutorul unui circuit electric, fie prin dispozitive radio.

Ce fac militarii romani in Afganistan

Misiunea militarilor romani in Afganistan este sa pazeasca si sa asigure o circulatie continua pe autostrada A1, dar si sa instruiasca fortele armate locale.

Tara noastra a inceput sa-si retraga trupele din Afganistan in ianuarie 2013, cand bazele romanesti din mai multe provincii afgane au fost fie inchise sau predate politiei locale.

Cel mai probabil, retragerea trupelor romanesti se va finaliza in 2016. Atunci, linistea si ordinea publica va fi asigurata in Afganistan de armata si politia locala.

Fortele de ordine straine vor mai ramane in aceasta tara in numar foarte mic si doar pentru a oferi consiliere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#militari romani morti Afganistan, #romani morti Afganistan, #militari romani murit Afganistan, #romani murit Afganistan , #morti