Fondatorul psihologiei sociale moderne in Europa, nascut la Braila, a murit la Paris

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 19:12
4173 citiri
Fondatorul psihologiei sociale moderne in Europa, nascut la Braila, a murit la Paris
Foto: Le Monde

Serge Moscovici, fondatorul psihologiei sociale moderne in Europa, a murit in noaptea de sambata spre duminica la Paris, el fiind si unul dintre cei mai importanti filosofi ai stiintei, antropologi si teoreticieni al ecologiei.

El a scris despre viata sa in "Cronica anilor pierduti" (1997), carte de memorii dedicata fiului sau, actualul comisar european pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici, afirmand ca a debutat intr-o lume absurda, dar fermecatoare care urma sa fie sfaramata de stanca totalitarismului, informeaza Le Monde.

Nascut la Braila, intr-o familie de evrei, in anul 1925, Serge Moscovici era convins ca fara Al Doilea Razboi Mondial, ar fi fost negustor de cereale pe malul Dunarii, ca tatal si bunicul sau. El a fost marcat de divortul parintilor sai si abandonarea de catre mama sa si a avut o copilarie dificila.

Eliminat din liceu in 1940, in urma aplicarii legislatiei antisemite, Serge Moscovici a absolvit o scoala profesionala, iar in 1941 a scapat cu dificultate din pogromul comis de legionarii membrii ai Garzii de Fier pe strazile din Bucuresti. El a fost membru in ilegalitate al Partidului Comunist Roman. Dupa razboi s-a angajat in toamna anului 1944 ca muncitor la Uzinele "Malaxa" din Bucuresti. In 1948 a plecat clandestin in Franta.

Odiseea geografica si intelectuala in care a pornit l-a propulsat la Paris, peste ani, ca director de studii la Scoala de Stiinte Sociale (EHESS) si ca profesor la New School for Social Research din New York, ceea ce explica marele sau apetit pentru viata si cunoastere, precum si originalitatea gandirii sale.

In 1979 a devenit director al Laboratorului European de Psihologie Sociala. A primit mai multe distinctii, intre care: Ofiter al Legiunii de Onoare; doctor honoris causa al London School of Economics, al Universidad Nacional Autonoma de Mexico, precum si al universitatilor din Bologna, Bruxelles, Geneva, Glasgow, Pecsi, Roma si Sevilla.

In 2003 i s-a decernat Premiul Balzan pentru intreaga activitate in psihologia sociala. In 2007, American Psychological Association si European Federation of Psychologists Associations i-au conferit Premiul WundtJames pentru activitatea deosebita in domeniul psihologiei sociale. In 2010 i s-a decernat Premiul Nonino "Master of His Time" pentru intreaga activitate.

Profund afectat de rolul stiintei si tehnologiei in crimele in masa comise in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Serge Moscovici si-a pus mereu intrebari cu privire la semnificatia modernitatii si progresului omenirii.

De asemenea, in domeniul ecologiei, el a respins granita pe care teoriile sociale o stabilesc intre cultura si natura. Potrivit opiniei sale, natura are o istorie proprie care nu este opozabila istoriei omenirii. In domeniul psihologiei sociale, el a considerat ca nu exista o frontiera precis delimitata intre individ si colectivitate.

"Ciudata", acesta este modul in care el si-a descris viata in cartea aparuta in 1997. Traiectoria lui Serge Moscovici a fost consistenta, cantonandu-se mereu pe calea batatorita, mai scrie publicatia franceza.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#moarte Serge Moscovici, #fondatorul psihologiei sociale moderne, #viata Serge Moscovici , #morti