Gabriel Garcia Marquez a murit: Reactii din intreaga lume - "Un veac de singuratate si tristete"

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 10:04
4920 citiri
Gabriel Garcia Marquez a murit: Reactii din intreaga lume - "Un veac de singuratate si tristete"
Foto: Facebook/Shakira

Moartea scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez a intristat o lume intreaga. Numerosi presedinti, premieri, cantareti si artisti si-au exprimat regretul si admiratia fata de laureatul premiului Nobel pentru Literatura.

Presedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a decretat trei zile de doliu national pentru comemorarea lui Garcia Marquez, deplans zilele acestea de la lideri mondiali pana la oameni simpli, iubitori de literatura, potrivit Global Times.

"Un veac de singuratate si tristete pentru moartea celui mai inalt dintre columbienii din toate timpurile. Solidaritate si condoleante familiei", a scris Santos pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit

La randul sau, presedintele american Barack Obama a spus ca "odata cu moartea lui Gabriel Garcia Marquez, lumea a pierdut unul dintre cei mai grozavi scriitori si unul dintre preferatii mei din tinerete".

De asemenea, fostul presedinte american Bill Clinton, care a devenit un prieten al lui Garcia Marquez, a declarat ca vestea mortii lui l-a intristat foarte mult.

"De cand am citit 'Un veac de singuratate' acum 40 de ani, am fost uimit de darul unic al imaginatiei, limpezimii mintii si onestitatii emotionale", a notat Bill Clinton.

Moartea lui Marquez a starnit tristete si in lumea artistica. "Viata ta, draga Gabo, ne-o amintim ca fiind unica si irepetabila...este dificil sa iti spunem adio, pentru ca ne-ai oferit atat de multe. Vei fi mereu alaturi de mine", a notat Shakira pe Twitter.

In plus, scriitoarea Julia Alvarez a spus ca Garcia Marquez le-a amintit tuturor de "magia culturii latine, a istoriei si a limbii".

Presedintele columbian, despre boala de care sufera Gabriel Garcia Marquez

Si premierul Romaniei, Victor Ponta, a scris pe Facebook un mesaj de condoleante.

"Sunt foarte trist afland ca azi a incetat din viata Gabriel Garcia Marquez! Romanele lui mi-au bucurat si imbogatit adolescenta, dar si la maturitate au definit iubirea ('Dragostea in vremea holerei'), politica ('Toamna Patriarhului') sau pur si simplu viata ('Un veac de singuratate')! E o pierdere uriasa pentru umanitate. Sper sa-i conving pe Irina si Andrei sa-i citeasca operele! Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris Ponta pe contul de pe reteaua de socializare.

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit, joi, la varsta de 87 de ani. Acesta fusese externat, in urma cu cateva zile, din spital. Mortea sa a fost confirmata de un apropiat al familiei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Garcia Marquez mort, #Garcia Marquez murit, #Garcia Marquez Shakira, #Garcia Marquez Obama , #morti