Un barbat care mergea cu bicicleta pe podul feroviar din dreptul parcului Herastrau din Bucuresti a fost lovit de tren, duminica seara, si a murit pe loc.
"Era decedat in momentul in care am ajuns noi acolo", a declarat pentru Ziare.com un purtator de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Marin Adrian.
Accidentul a avut loc in jurul orei 19:00, iar tanarul ar fi avut castile in urechi, asa ca nu a auzit trenul apropiindu-se.
Potrivit purtatorului de cuvant ISU, nu este primul incident de acest gen care are loc pe podul de cale ferata din Herastrau. Numai anul acesta a mai fost cel putin un astfel de accident.
"Dar au mai fost, cam in fiecare an cred ca e cate unul. Au fost si cazuri in care s-au urcat pe acel pod si apoi s-au electrocutat", a mai spus Marin Adrian.
In urma cu trei luni, Primaria Capitalei anunta intr-un comunicat de presa ca a prevazut bani in buget inca de acum 2 ani pentru construirea unei pasarele pietonale peste Herastrau, insa Ministerul Transporturilor nu si-a dat avizul.
"Primaria Municipiului Bucuresti a incercat inca din anul 2015 sa gaseasca o solutie sigura pentru pietonii si biciclistii care traverseaza neregulamentar parcul Herastrau pe podul de cale ferata.
Desi ALPAB avea prevazuti bani in buget pentru constructia unei pasarele, Ministerul Transporturilor nu si-a dat avizul pentru realizarea acesteia.
Din pacate, aceasta situatie are urmari neplacute, intrucat seria accidentelor produse in acea zona continua", se arata in comunicatul din luna martie al Primariei Capitalei.
Zona este semnalizata "Accesul interzis", insa atat pietonii, cat si biciclistii trec "pe langa calea ferata Bucuresti-Constanta, pe podul de cale ferata", se mai arata in comunicat.
"Urmare a numeroaselor reclamatii ale cetatenilor care au semnalat atat pericolul traversarii caii ferate in aceasta zona, cat si accesul dificil pe podul de cale ferata (scari cu trepte si unghi de inclinare mare, atat la urcare cat si la coborare, care fac imposibila trecerea persoanelor cu dizabilitati locomotorii si dificila trecerea peste calea ferata a biciclistilor si a parintilor cu copii in carucior), Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a prevazut in buget, inca din anul 2015, fondurile necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate in vederea construirii unei pasarele pietonale peste lacul Herastrau in aceasta zona.
Tot in anul 2015, prin mai multe adrese, ALPAB a solicitat Ministerului Transporturilor avizul de principiu privind amplasarea unei pasarele pietonale si distanta minima la care se poate apropia cu aceasta de podul de cale ferata.
Atat in 2015, cat si in anul 2016, Ministerul Transporturilor a refuzat propunerea Municipalitatii, argumentand ca solutia propusa nu se incadreaza in regulile privind amplasarea si autorizarea constuctiilor in zona de protectie a caii ferate", se mai arata in comunicat.
UPDATE 18.00 USR a anuntat luni ca va initia un proiect de modificare a legii 289, pentru a permite exceptia construirii unui pod pietonal in vecinatatea podurilor de cale ferata, asa cum este cel din parcul Herastrau.
"Desi, inca din toamna 2016, USR Sector 1 a sesizat aceasta situatie delicata catre CFR (pentru inchiderea accesului pieptonilor pe pod) si ALPAB (pentru realizarea unei alternative de traversare a lacului) fara succes, astazi, o delegatie formata din deputati si consilieri USR Sector 1 a reusit sa obtina din partea ALPAB promisiunea inceperii procedurilor de realizare a unui ponton plutitor in apropierea podului pentru pietoni.
In paralel USR va initia un proiect de modificare a legii 289 pentru a permite exceptia construirii unui pod pietonal in vecinatatea podurilor de cale ferata, in prezent legea precizand o distanta minima de 100 de metri, ceea ce este nefezabil in cazul lacului Herastrau", arata Clotilde Armand pe Facebook, consilier USR sector 1.
Anuntul din martie al Primariei Capitalei venea dupa ce un adolescent care a vrut sa-si faca selfie pe pod s-a electrocutat. Tanarul a fost dus la spital cu arsuri de gradele II si III pe 90% din suprafata corpului. Trei saptamani mai tarziu, acesta a murit.
In urma cu doi ani, doi tineri au fost electrocutati cand traversau podul, iar in 2012 un altul si-a pierdut viata in urma unui incident asemanator.
Sa nu uitam ca ministrul PDL Costescu e cel care a refuzat construirea pasarelei iar acum... Vezi tot