Mari personalitati disparute dintre noi in 2013

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 22:42
4480 citiri
Mari personalitati disparute dintre noi in 2013

Alegerea primului Papa latino-american dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, conflictul armat din Siria, moartea lui Nelson Mandela, dar si dezvaluirile despre spionarea planetara facute de Edward Snowden sunt evenimentele care au dominat actualitatea in 2013.

Site-ul 7sur7 trece in revista principalele personalitati disparute in 2013, de la Hugo Chavez si Margaret Thatcher la Nelson Mandela.

Ianuarie

- 15 ianuarie: NAGISA OSHIMA (80 de ani), regizor japonez care a provocat un scandal cu "Imperiul simturilor" si cu drama de razboi "Furyo".

Februarie

- 27 februarie: STEPHANE HESSEL (95 de ani), fost membru al Rezistentei si diplomat francez, autorul bestseller-ului "Indignez-vous!" (Indignati-va!), care a inspirat mai multe miscari de protest din lume.

Martie

- 5 martie: HUGO CHAVEZ (58 de ani), presedinte al Venezuelei din 1999, "fiul" spiritual al liderului cubanez Fidel Castro. Chavez a murit de cancer la cateva luni dupa ce fusese reales pentru un al patrulea mandat.

- 14 martie: IENG SARY (87 de ani), fost ministru de Externe al regimului cambodgian al khmerilor rosii, care a decedat in timp ce era judecat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

- 8 martie: MARGARET THATCHER (87 de ani), prim-ministru britanic din 1979 pana in 1990, supranumita "Doamna de Fier".

Mai

- 6 mai: GIULIO ANDREOTTI (94 de ani), presedinte al Consiliului italian de Ministri (Guvern) si ministru de mai multe ori, figura emblematica a ex-Crestin-Democratiei si unul dintre pilonii politicii italiene de dupa razboi.

- 17 mai: JORGE VIDELA (87 de ani), fost dictator argentinian condamnat la inchisoare pe viata pentru reprimarea sangeroasa din timpul presedintiei sale (1976-1981).

Iunie

- 6 iunie: ESTHER WILLIAMS (91 de ani), fosta campioana americana la natatie devenita star la Wollywood in anii 1920 si 1950, cunoscuta pentru performantele sale acvatice.

Iulie

- 2 iulie: DOUGLAS ENGELBART (88 de ani), inginer american care a revolutionat era informatica inventand mouse-ul calculatorului.

August

- 9 august: LASZLO CSATARY (98 de ani), presupusul criminal de razboi cel mai cautat din lume, acuzat de deportarea a circa 12.000 de evrei, mort in spital la Budapesta.

Septembrie

- 12 septembrie: RAY DOLBY (80 de ani), inginer american care a inventat sistemul de reducere a zgomotelor de fond si a sunetului multicanal sau a sunetului "surround" ce echipeaza toate salile de cinema.

Octombrie

- 1 octombrie: TOM CLANCY (66 de ani), romancier american si rege de "techno-thriller", cu un dar de "vizionar" ce i-a permis sa "anticipeze" atentatele din 11 septembrie 2001, imaginand un scenariu similar inainte de producerea acestora.

- 4 octombrie: GENERALUL VO NGUYEN GIAP (102 ani), erou al independentei vietnameze, geniu militar care a reusit sa-i invinga pe francezi, dar si pe americani.

- 11 octombrie: ERICH PRIEBKE (100 de ani), criminal de razboi nazist, unul din responsabilii masacrului de la Grotele Ardeatine.

- 27 octombrie: LOU REED (71 de ani), fondatorul miticului Velvet Underground, legenda a "rock-ului urbain" american care a influentat generatii intregi.

- 28 octombrie: TADEUSZ MAZOWIECKI (86 de ani), primul sef de Guvern necomunist din Polonia, numit dupa alegerile din iunie 1989, castigate de opozitia reunita in jurul Sindicatului Solidaritatea.

Noiembrie

- 17 noiembrie: DORIS LESSING (94 de ani), scriitoare britanica, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 2007. Ea a denuntat nedreptatile etnice si sociale, precum si pe cele la care au fost supuse femeile.

Decembrie

- 1 decembrie PAUL WALKER (40 de ani), actor american, star al serialului "Fast and Furious", mort intr-un accident rutier dupa o gala de sprijin pentru Filipine a asociatiei sale "Reach Out Worldwide" pentru victimele catastrofelor naturale.

- 5: NELSON MANDELA (95 de ani), erou al luptei antiapartheid si apostol al reconcilierii nationale, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993. El a fost primul presedinte de culoare al Africii de Sud.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#morti 2013, #moarte Nelson Mandela, #moarte Paul Walker , #morti