Reactii dupa moartea lui Radu Beligan - Iohannis: Viata este o scena si el a parasit aceasta scena

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 16:03
4174 citiri
Reactii dupa moartea lui Radu Beligan - Iohannis: Viata este o scena si el a parasit aceasta scena
Foto: Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Ciolos, principesa Margareta, ministrul Culturii Corina Suteu, alti politicieni, precum si actori cunoscuti au reactionat dupa moartea lui Radu Beligan.

"Viata este o scena, spunea Shakespeare. Astazi, Radu Beligan, intruchiparea desavarsita a actorului, a omului de teatru, paraseste aceasta scena.

Prin energia dedicata publicului de-a lungul intregii sale vieti, ne-a lasat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fara daruire, credinta in valorile fundamentale ale umanitatii si fara iubire.

Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cantec si imbold, fie ca ele sa-i insoteasca memoria in posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborare si ridicare de cortina. Dumnezeu sa va odihneasca, Maestre!", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Premierul Dacian Ciolos a spus, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca artistul "parea nemuritor".

"Talentul, rezistenta, forta interioara, energia si echilibrul actorului pareau proiectate, magic, pe un fundal din afara timpului.

E limpede ca nemurirea si magia maestrului Beligan raman neatinse, dupa 75 de ani de cariera in teatru, film, televiziune si radio, peste 80 de roluri. (...) Imi pare rau ca a plecat dintre noi Radu Beligan, imi pare rau de imensul loc gol lasat de el in taramul teatrului, sunt alaturi cu gandul de cei care il regreta si le transmit condoleante sincere.

Odihna in pace maestrului Beligan si fie ca imaginea sa de om implinit si artist desavarsit sa dainuie si sa inspire peste generatii", a transmis premierul.

Principesa Margareta a transmis, la randul sau, printr-un comunicat de presa, ca a aflat "cu tristete trecerea la cele vesnice a marelui om de cultura Radu Beligan".

Ministrul Corina Suteu si-a exprimat regretele pentru moartea actorului si a transmis condoleante familiei.

"Disparitia dintre noi a marelui actor marcheaza disparitia unei generatii care a marcat istoria teatrului romanesc. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a spus ministrul, potrivit News.ro.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a postat un scurt mesaj pe contul de Facebook: "Vei ramane pentru totdeauna in sufletele noastre, maestre!".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis la randul sau un scurt mesaj pe contul de Facebook: "Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!".

"O pierdere uriasa si ireparabila pentru Romania! Dumnezeu sa fie alaturi de Marele Radu Beligan!", a scris pe Facebook si Victor Ponta.

Europarlamentarul Mircea Diaconu spune ca disparitia actorului "este asemanatoare cu aparitia".

"Aparitia a fost sub semn de lumina si toata viata lui cat un secol s-a desfasurat exact in felul asta si cred ca nu a fost actor (...) care sa fi avut contact profesional cu Radu Beligan si pe care sa nu-l fi invatat ceva.

Pe mine, la randu-mi, foarte multe lucruri m-a invatat, de toate felurile - si de viata, si de profesie, si de comportament, si de mancat chiar", a precizat actorul, citat de Agerpres.

La randul sau, senatorul Mircea Geoana a reactionat dupa anuntul mortii lui Beligan, notand ca este vorba despre "o veste tragica pentru teatrul romanesc, cinematografia autohtona si Romania, in general".

"A plecat dintre noi si s-a mutat, iremediabil, in istorie. Si-a dedicat intreaga cariera oamenilor si a jucat pana in ultimele momente ale vietii pentru a ne smulge un zambet sau o lacrima. A inteles teatrul cum nimeni altul nu a facut-o pana la el, iar noi nu ii vom putea fi niciodata suficient de recunoscatori pentru a ceea ce a schimbat in noi, de-a lungul generatiilor.

Poate nu intamplator, s-a nascut la putin timp dupa Marea Unire si este un regret personal ca nu am reusit sa sarbatorim centenarul alaturi de domnia sa. Nu am stiut sa il apreciem la adevarata anvergura, pentru ca nu era cu nimic mai prejos decat un De Niro sau un Al Pacino, dar domniei sale nu i-a pasat decat sa redea viata personajelor pe care le facea mai frumoase sau mai interesante numai pentru ca le interpreta", a scris pe Facebook Mircea Geoana.

"Respect pentru Radu Beligan. Odihneasca-se in pace!", a scris pe Facebook si Catalin Predoiu.

Copresedintele ALDE, Daniel Constantin, a notat ziua in care a murit actorul, de Sf. Ilie.

"O veste trista pentru noi, romanii. Actorul Radu Beligan a incetat din viata astazi, la varsta de 97 de ani, intr-o zi speciala pentru crestin-ortodocsi. Sa te odihnesti in pace, Maestre!", a scris pe Facebook Daniel Constantin.

Celalalt copresedinte ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus despre Radu Beligan ca a fost "un mare artist, un om deosebit, cu un suflet mare pe care l-a pus in slujba teatrului romanesc". "Personal, am avut sansa sa il vad in zeci de spectacole, pe care mi le amintesc si acum cu multa placere", a adaugat pe Facebook Calin Popescu Tariceanu.

PNL a transmis condoleante, prin intermediul unui comunicat, aratand ca "deplange trecerea in nefiinta a marelui actor Radu Beligan, pierdere irecuperabila pentru teatrul si filmul romanesc. Astazi, Romania a pierdut nu doar un mare actor, ci si un ctitor de teatru si un om de mare cultura".

"Radu Beligan s-a ridicat la stele. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a transmis pe Facebook si Anca Boagiu.

Europarlamentarul Cristian Busoi spune despre Radu Beligan ca a oferit o lectie de stil si demnitate.

"O viata traita frumos este tot ce isi poate dori un om, spunea Radu Beligan. Iar omul care ne-a daruit tuturor tot ce poate fi mai frumos, dar si o lectie de stil si demnitate, va ramane vesnic in sufletele noastre. Drum bun, maestre!", a scris pe Facebook Cristian Busoi.

"Dumnezeu sa-l odihneasca pe Radu Beligan, acest mare actor al Romaniei!", a notat pe Facebook si Raluca Turcan.

"Cortina s-a tras, astazi, pentru unul dintre cei mai mari actori ai Romaniei, Radu Beligan. Raman insa ropotele de aplauze, miile de amintiri si memoria unui om remarcabil datorita activitatii sale", a scris pe Facebook Andreea Paul.

"Comunitatea Universitatii noastre tine astazi un moment de reculegere in cinstea actorului, regizorului si eseistului Radu Beligan. Opera si mostenirea maestrului vor ramane gravate etern in cultura si istoria Romaniei. Va multumim ca ati luminat scenele de teatru ale Romaniei!", a notat pe Facebook fostul minitru Mihnea Costoiu.

Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a transmis la randul sau un mesaj. "A murit marele nostru actor Radu Beligan. A trait, insa, 97 de ani, astfel incat generatii intregi au putut sa se bucure de talentul sau, mai ales ca, prin longevitate, a ales sa moara pe scena", a transmis pe Facebook Sebastian Bodu.

De asemenea, deputatul PSD Florin Paslaru a transmis, potrivit Agerpres, ca "mostenirea lui Radu Beligan in lumea teatrului si a cinematografiei va supravietui timpurilor noastre".

"Odata cu disparitia lui dispare o minunata poveste a teatrului romanesc, un actor de o calitate spirituala si artistica deosebita. Nu intamplator s-a detasat si ca nume si ca interpretare si ca personalitate de grupul marilor artisti romani, el fiind mai intotdeauna undeva intr-o zona speciala, zona Beligan", a spus si actorul Alexandru Arsinel, potrivit Agerpres.

Actrita Emilia Popescu spune ca Radu Beligan "ar fi vrut sa se stinga pe scena, asa cum a trait": "Cred ca singurul regret pe care l-ar avea este ca nu i s-a intamplat in timpul unui spectacol".

"Am invatat de la Radu Beligan despre profesionalism, cultura si modestie", a declarat Vasile Muraru, pentru News.ro, aratand ca odata cu moartea lui Radu Beligan "s-a scris o pagina din istoria teatrului romanesc".

"Ca sa mai apara cineva ca el sunt sanse peste 100 de ani sau poate peste 400. (...) Maestrul Beligan a fost ca un cordon ombilical prin care s-a alimentat cu invataturi generatiile tinere. S-a rupt acest cordon, nu stiu daca el se mai poate reface, decat printr-o alta nastere", a spus si Dorel Visan, citat de Agerpres.

Ion Besoiu crede ca marele actor a fost "o covarsitoare personalitate artistica si intelectuala", iar Mihai Manutiu spune ca, "oata cu Radu Beligan dispare o epoca, cea artistilor fericiti".

Nu in ultimul rand, actorul George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis din Bucuresti, a spus despre Beligan ca a fost "teatrul in sine".

"Aveam sentimentul ca o sa ne bucuram de domnia sa pana la 100 de ani. Era unul dintre cei mai dedicati oameni de teatru si sustinea, in mod special, indiferent daca a fost mai bolnav uneori, era chiar teatrul in sine. Teatrul si publicul", a mai precizat Ivascu.

Actorul Radu Beligan a murit, miercuri, la varsta de 97 de ani. Maestrul s-a stins din viata la Spitalul Elias din Capitala.

F.N.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#reactii moarte Radu Beligan, #Radu Beligan murit, #Iohannis reactie moarte Radu Beligan , #morti