2016 a fost anul in care numerosi romani celebri ne-au parasit, printre acestia fiind actori, oameni politici sau fosti sportivi.
Sebastian Papaiani, Ioan Gyuri Pascu, Daniel Prodan, Radu Campeanu si regina Ana se numara printre cele mai cunoscute personalitati care au murit in acest an.
Sa ne aducem aminte de unii dintre cei mai cunoscuti romani care au plecat dintre noi in anul 2016.
Iata si ce romani celebri au murit in anul 2015
1 ianuarie - George Alexandru
Actorul a debutat pe scena Teatrului Foarte Mic in 1982, apoi a urcat pe scena Teatrului Nottara, in 1985, iar din 1987 a fost nelipsit de pe afisele celebrului teatru bucurestean.
In film a debutat chiar mai devreme, in 1978, in pelicula Ecaterina Teodoroiu, iar de atunci a jucat in peste 40 de filme, printre care E pericoloso sporgersi sau Asfalt tango. A aparut in numeroase filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Avea 58 de ani.
A murit actorul George Alexandru
16 ianuarie - Theodor Danetti
Actorul de teatru si film si-a inceput cariera in anul 1955, aparand pe scena teatrelor din Baia Mare, Piatra Neamt si din Bucuresti - Teatrul Bulandra si Teatrul Evreiesc de Stat. A lucrat cu unii dintre cei mai mari si mai faimosi actori si regizori romani si a aparut in filme cu actori straini precum Demi Moore, Woody Harrelson, Josh Hartnett, Tim Roth, Jeff Goldblum, Willem Dafoe si Andy Garcia. Avea 89 de ani.
Actorul Theodor Danetti a murit
23 ianuarie - Elisabeta Polihroniade
Considerata unul dintre cei mai mari sahisti din lume si cea mai mare sahista a Romaniei, Elisabeta Polihroniade a castigat 9 medalii olimpice si 7 titluri nationale. In ultimii ani si-a dedicat activitatea cauzelor sociale, sprijinind copiii cu dizabilitati.
De asemenea, ea sprijinea organizarea unui concurs de sah la Vaslui, ce ii purta numele. Avea 80 de ani.
A murit Elisabeta Polihroniade, cea mai mare sahista a Romaniei
11 martie - Iolanda Balas
Considerata una dintre cele mai mari sportive din istoria Romaniei, Iolanda Balas Soter a fost de doua ori campioana olimpica la atletism, in proba de saritura in inaltime, la Roma in 1960 si la Tokio in 1964.
A fost prima campioana olimpica din istoria tarii noastre, a reusit 14 recorduri mondiale si a avut o serie de 105 de concursuri consecutive pe care le-a castigat, o performanta pe care nimeni nu a mai reusit-o. Fosta mare sportiva a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism intre 1988 si 2005. Avea 79 de ani.
Doliu in sportul romanesc: A murit Iolanda Balas
17 martie - Solomon Marcus
Matematician roman de etnie evreiasca si membru al Academiei Romane, Solomon Marcus a obtinut titluri stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. A publicat peste 50 de volume in Romania, care au fost traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai, pe diferite subiecte culturale, poetica, lingvistica, semiotica, filosofie sau istoria stiintei si a educatiei.
In 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2001 a fost ales membru titular al Academiei Romane. Avea 91 de ani.
5 aprilie - Cornel Patrichi
Fost coregraf, Cornel Patrichi a dansat opt ani pe scena Teatrului Constantin Tanase si a participat si la diverse proiecte de film sau televiziune. A aparut in numeroase filme si a realizat coregrafia pentru mai multe productii. Fostul coregraf a fost cativa ani de zile si jurat la emisiunea "Dansez pentru tine".
8 aprilie - Mircea Albulescu
Pe numele sau adevarat Iorgu Constantin V. Albulescu, actorul a avut o cariera de peste jumatate de secol. De-a lungul timpului, a jucat in piese de teatru pe scenele Teatrului Municipal din Bucuresti, Teatrului de Comedie si Teatrului National din Bucuresti.
A aparut in filme celebre precum Mihai Viteazul, Nea Marin Miliardar, Dacii sau Actorul si salbaticii. Avea 81 de ani.
19 iunie - Victor Atanasie Stanculescu
Fost ministru al Apararii in perioada 1990-1991 si pentru scurta perioada ministru al Economiei, Atanasie Stanculescu a avut un rol important in perioada Revolutiei, cand, dupa fuga sotilor Ceausescu, a trecut de partea revolutionarilor, desi initial a fost implicat in violentele impotriva protestatarilor din Timisoara. De asemenea, a ramas in istorie ca fiind cel care a ordonat impuscarea sotilor Ceausescu.
Stanculescu a fost condamnat in 2008 la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, pentru omor deosebit de grav, alaturi de Mihai Chitac. In 2014, a fost liberat conditionat din inchisoare, pentru buna purtare si probleme de sanatate.
In octombrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a avizat inceperea urmaririi penale a lui Victor Atanasie Stanculescu in Dosarul Mineriadei (iunie 1990), pentru savarsirea de "infractiuni contra umanitatii", in perioada in care era ministru al Apararii. Avea 88 de ani.
A murit Victor Atanasie Stanculescu
19 iunie - Mihnea Berindei
Istoricul a publicat articole despre realitatile regimului lui Nicolae Ceausescu, in perioada 1977 - 1989, el primind cetatenia franceza in anul 1981. A lucrat la Scoala de Inalte Studii de Stiinte Sociale si la Institutul de Stiinte Sociale si Politice al Centrului National de Cercetari Stiintifice (CNRS). Avea 66 de ani.
A murit istoricul Mihnea Berindei
20 iulie - Radu Beligan
Discipol al actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a avut o cariera de peste 7 decenii, iar in luna decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor care continua sa interpreteze roluri pe scena unui teatru.
Din 2004 este membru de onoare al Academiei Romane, iar in martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti. A detinut functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1961 - 1969) si director al Teatrului National Bucuresti (1969 - 1990).
1 august - Regina Ana
Regina Ana, care nu a avut cetatenie romana, ci doar franceza si britanica, dar "se simtea romanca", a fost inmormantata la Curtea de Arges, locul de odihna vesnica al monarhilor Romaniei, iar ultima parte a vietii a trait-o in Elvetia.
Regina Ana s-a nascut pe 23 septembrie 1923 si s-a casatorit cu regele Mihai in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia si pe Maria. Avea 92 de ani.
19 august - Adrian Enescu
Compozitorul, devenit cunoscut pentru melodii precum "Buna seara, iubite" sau "Cred in tine", a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, iar in 1985 si 1986 a urmat cursurile Facultatii de Muzica Electronica a Universitatii Stanford, din California. Cariera sa s-a intins pe durata a patru decenii. Avea 68 de ani.
Doliu in lumea muzicala: A murit compozitorul Adrian Enescu
21 august - Marin Moraru
Marin Moraru si-a inceput cariera in anul 1961 si a activat ca actor pe scenele mai multor teatre din Bucuresti. De asemenea, a predat in calitate de conferentiar universitar la IATC Bucuresti, in anii '70. Operatiunea "Monstrul" si Actorul si salbaticii sunt doua dintre cele mai cunoscute filme in care a jucat.
Alaturi de Gheorghe Dinica si Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit in 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) cu ocazia aniversarii institutiei. Avea 79 de ani.
2 septembrie - Nicolae Vieru
Fost presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica din perioada 1987-2005 si fost vicepresedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman in perioada 1991-1998, Vieru a fost unul dintre cei mai valorosi antrenori din gimnastica romaneasca. Avea 84 de ani.
Tragedie in gimnastica romaneasca: A murit marele Nicolae Vieru
26 septembrie - Ioan Gyuri Pascu
Actor si muzician roman, Gyuri Pascu s-a lansat in muzica in 1977, iar din 1986 a facut parte din grupul Divertis. De-a lungul carierei a facut parte din mai multe formatii, printre care The Blue Workers sau Pacific.
El a aparut in filmele O vara de neuitat, in regia lui Lucian Pintilie, si in Occident, regizor Cristian Mungiu. Printre televiziunile cu care a colaborat artistul se numara TVR 1, Antena 1 si Pro TV. Ioan Gyuri Pascu a fost si jurnalist sportiv si comentator de sport, dar a scris si mai multe carti de spiritualitate si pentru copii. Avea 55 de ani.
27 septembrie - Sebastian Papaiani
La doar o zi dupa Ioan Gyuri Pascu, ne-a parasit si "Pacala", unul dintre rolurile pentru care era cunoscut pitesteanul. Sebastian Papaiani a jucat in zeci de filme si piese de teatru. Printre cele mai cunoscute se numara "Brigada Diverse", in care l-a interpretat pe celebrul plutonier Capsuna, "Nea Marin miliardar", "Liceeni", "Ultimul cartus" sau "Cu mainile curate". Avea 80 de ani.
19 octombrie - Radu Campeanu
Radu Campeanu a fost primul lider PNL dupa Revolutie, senator in perioada 1990-1992 si 2004-2008, iar in anul 1990 a candidat la alegerile prezidentiale, clasandu-se pe locul al doilea, dupa Ion Iliescu, cu 10,64 la suta. Avea 94 de ani.
21 octombrie - Constantin Fratila
Cvadruplu campion national cu Dinamo, Fratila a jucat apoi si la FC Arges, cu care a castigat inca un titlu intern. A avut 95 de goluri in 221 de meciuri in prima divizie, precum si 7 goluri in 7 selectii la nationala, inclusiv o reusita impotriva Frantei pe stadionul Parc des Princes. A fost golgheter al Diviziei A in sezonul 1963-1964. Avea 74 de ani.
A murit un nume mare din istoria lui Dinamo
16 noiembrie - Daniel Prodan
Component al "Generatiei de Aur", Didi Prodan a fost unul dintre cei mai buni fundasi romani si a murit in urma unui infarct. A inceput fotbalul la Olimpia, insa s-a consacrat dupa ce a ajuns la Steaua, in 1992. Au urmat cinci sezoane fantastice pentru el, in care a castigat cinci titluri de campion, o Cupa a Romaniei si doua Supercupe.
In ianuarie 1997, evolutiile sale erau rasplatite cu un transfer extraordinar, Prodan fiind cumparat de Atletico Madrid. In Spania a inceput bine, insa a suferit apoi o accidentare la genunchi care avea sa ii incheie cariera.
In vara lui 1998 era transferat de Glasgow Rangers, dar nu a reusit sa joace nici macar un meci in tricoul scotienilor, fiind lasat liber de contract dupa doi ani si jumatate. A incercat sa continue sa joace, cu experiente la FC National si Messina, insa fara succes, retragandu-se la numai 31 de ani.
Cu nationala Romaniei a participat la Mondialul de vis din 1994, dar si la Euro 1996, fiind unul dintre oamenii importanti din selectionata de atunci a lui Anghel Iordanescu. Avea 44 de ani.
17 decembrie - Constantin Stroe
Constantin Stroe a fost director general al Automobile Dacia si presedinte la FC Arges in ultima perioada de glorie a pitestenilor, 1992-2002, cand la echipa se aflau Adrian Mutu, Jean Barbu si Adrian Neaga.
Nascut in judetul Dambovita, Stroe a avut o cariera de zeci de ani la Uzinele Dacia, inceputa in anul 1968, ca inginer, avand o contributie decisiva in aducerea francezilor de la Renault. Avea 74 de ani.
A murit Constantin Stroe, fost presedinte la FC Arges si fost director la Dacia
29 decembrie - Jean Padureanu
Cel mai longeviv conducator de club din fotbalul romanesc, supranumit "Lordul", a fost condamnat la 3 ani si 4 luni in dosarul Transferurilor, in anul 2014, fiind eliberat conditionat dupa un an si 3 luni.
Cu Padureanu presedinte, Gloria Bistrita a promovat in prima liga si a jucat si in cupele europene. Echipa a castigat Cupa Romaniei in anul 1994, iar in anul 2003 a incheiat campionatul pe podium. Avea 80 de ani.
F.N.