Sa ne amintim de ei: Romani celebri care ne-au parasit in 2018

Joi, 27 Decembrie 2018, ora 07:33
13604 citiri
Sa ne amintim de ei: Romani celebri care ne-au parasit in 2018

Si in 2018 am pierdut multe personalitati exemplare in domeniile lor - scriitori, sportivi, oameni de televiziune, regizori, actori, cantareti, academicieni, profesori sau oameni care pur si simplu au marcat istoria Romaniei.

Neagu Djuvara, Doina Cornea, Ilie Balaci, Andrei Gheorghe, Lucian Pintilie sau Cristian Topescu se numara printre cei care ne-au parasit in acest an.

In aceste zile de sarbatoare, sa ne amintim de cei pe care i-am pierdut in ultimele 12 luni.

Citeste si care au fost romanii care ne-au parasit in 2017

25 ianuarie - Neagu Djuvara

Istoricul a murit in urma unei pneumonii. Personalitate marcanta a ultimului secol, Djuvara a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, cea mai inalta decoratie a Romaniei, instituita pentru a recompensa serviciile exceptionale, civile si militare, aduse statului si poporului roman.

Licentiat in istorie la Sorbona, in 1937, si doctor in drept, la Paris, in 1940, Djuvara a fost curier diplomatic in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 si a ramas pana in 1947.

A stat 23 de ani in Republica Niger, in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine. In 1972 a obtinut un alt doctorat, in Filosofie, tot la Paris.

Dupa Revolutie, a revenit in Romania si a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti pana in 1998. A fost autorul a zeci de volume, printre care "Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor" (Paris, 1975), premiata de Academia Franceza in 1976, si "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri" (1999) . Avea 101 ani.

A murit Neagu Djuvara

Citeste si:
Aurelian Pavelescu, fotografie de grup cu Viktor Orban și Marine le Pen. Șeful PNȚCD, singurul politician român de la summitul „suveraniștilor”
Aurelian Pavelescu, fotografie de grup cu Viktor Orban și Marine le Pen. Șeful PNȚCD, singurul politician român de la summitul „suveraniștilor”
Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu a fost singurul parlamentar român prezent la summitul de la Varșovia, o întâlnire a partidelor care militează împotriva UE. Cu toate că PNȚCD nu...
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Fostul președinte Ion Iliescu poate fi anchetat și inculpat pentru violențele și crimele produse între 13 și 15 iunie 1990. Înalta Curte a confirmat redeschiderea urmăririi penale în acest...