Sef de la Evidenta Populatiei, mort in timpul perchezitiilor Parchetului

Joi, 01 Martie 2012, ora 11:54
8567 citiri
Sef de la Evidenta Populatiei, mort in timpul perchezitiilor Parchetului

Seful de la Evidenta Populatiei sector 1, Adrian Toma, a murit joi in timp ce procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de urmarire penala si criminalistica, faceau perchezitii intr-un caz legat de coruptie.

Barbatului i s-a facut rau dupa ce a fost sunat de procurori, care l-au chemat sa asiste la perchezitiile facute de ofiterii Directiei General Anticoruptie la locul sau de munca, si a murit in urma unui infarct inainte de sosirea Ambulantei.

Sotia functionarului a avut, la randul sau, nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce i s-a facut rau din cauza situatiei create. Aceasta a spus ca sotul sau avea nevoie de o operatie pe cord, pentru realizarea unui by-pass, insa a amanat operatia de teama.

Procurorul Valentin Selaru a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca barbatul nu a fost vizat de verificarile DGA.

"Eu am aflat de la posturile de televiziune de existenta unei asemenea persoane, n-a fost vizata sub niciun aspect de verificarile procurorilor de sectie penala si criminalistica", a spus Valentin Selaru, intrebat de jurnalisti daca barbatul avea vreo calitate in dosar.

Procurorii au destructurat o retea de persoane, printre care si functionari publici, care ajutau cetatenii din Republica Moldova sa redobandeasca cetatenia romaneasca si pasapoarte.

La perchezitii, procurorii au ridicat diferite sume de bani in lei si valuta (mii de euro si documente de stare civila). Cetatenii din Republica Moldova dadeau mita functionarilor statului roman pentru a dobandi cetatenia fara a parcurge procedurile legale, deoarece asta ar fi implicat cheltuieli de transport si cazare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public, remis Ziare.com.

In plus, pentru cetatenii moldoveni plecati cu viza la munca in tarile Uniunii Europene, deplasarea in Romania in scopul depunerii actelor, ar fi insemnat pierderea locului de munca din tarile UE, deoarece lucrau la negru.

Actele solicitate erau trimise catre cetatenii moldoveni prin intermediari, in genere persoane cu dubla cetatenie - romana si moldoveana, iar cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul tarilor UE remiteau sumele de bani prin transferuri bancare.

Intermediarii mituiau angajatii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie cu 50 euro pe dosar, introduceau cererile de redobandire a cetateniei in circuit depuneau diligente pentru ca aceste dosare sa fie lucrate, in regim prioritar si nu in ordinea inregistrarii lor.

Pentru pasapoarte se plateau intre 50 si 250 de euro. In dosar erau implicati si functionari de la Starea Civila Sector 1 Bucuresti, care primeau sume de 5 euro sau 20 lei la fiecare act de stare civila romanesc si solutionau rapid cererile, reducand termenul de la 8 luni la o luna sau chiar la 10 zile.

Dupa obtinerea actelor de stare civila romanesti, aceiasi intermediari, contra unei sume de 100 euro pe pasaport, interveneau pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte pentru emiterea cu celeritate a pasapoartelor romanesti.

Buletin romanesc pe 50 de lei, la Serviciul de Evidenta Persoanelor din Sectorul 1

Alti cetateni moldoveni doreau sa-si stabileasca domiciliul in Municipiul Bucuresti si in aceasta situatie apelau la intermediari pentru luarea in spatiu si eliberarea cartii de identitate romaneasca.

Intermediarii apelau la functionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti - Biroul de Evidenta a Persoanelor nr. 5, care devenise un "fief" al cetatenilor moldoveni. Existau situatii in care, la adresa de domiciliu a unei persoane arondate acestui birou, figurau si pana la 1.000 de cetateni moldoveni luati in spatiu).

Contra unor sume de pana la 50 lei sau diverse alte "atentii", functionarii eliberau documentele de identitate rapid, fara respectarea procedurii legale (prezenta obligatorie a proprietarilor care luau in spatiu cetatenii moldoveni).

Banii purtau denumirea de "taxe de urgenta" - in conditiile in care Autoritatea Nationala pentru Cetatenie nu percepe taxa pentru solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane - iar mita este codificata sub numele de "kapusta" (n.n.- varza in limba ucrainiana).

Retea de falsificatori de pasapoarte destructurata: 32 de perchezitii, 5 retineri

Joi dimineata, 32 de perchezitii au fost efectuate in Bucuresti, Chitila, Otopeni si in judetul Teleorman. Au fost retinute zece persoane, iar alte 50 au fost duse la audieri. Acestea vor continua pe tot parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii au identificat 20 de intermediari, persoane cu dubla cetatenie romana si moldoveana, dar si doi angajati ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie implicate in reteau. In dosar mai sunt implicate si doua persoane de la Evidenta Persoanelor din sector 1 si doi lucratori de la Serviciul Stare Civila sector 1.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#sef Evidenta Populatiei, #mort Evidenta Populatiei, #mort perchezitii Parchet , #morti