Val de frig in Europa: 28 de morti in Europa Centrala

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:06
2315 citiri
Val de frig in Europa: 28 de morti in Europa Centrala
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters

Zapada si poleiul s-au abatut asupra Europei, unde frigul a facut deja 28 de morti in Polonia, Republica Ceha si Lituania, provocand dezordine in transporturi.

In Polonia, 10 persoane au murit de frig in ultimele 24 de ore in diferite regiuni din tara, dupa ce marti s-au inregistrat opt decese, potrivit politiei, informeaza AFP.

Victimele erau in principal persoane fara adapost si sub influenta alcoolului. Temperaturile au coborat in nord-estul Poloniei pana la minus 17 grade Celsius, dupa ce marti au atins in aceasta regiune un record - minus 33 de grade Celsius. Aeroportul Varsovia-Okecie functiona cu intermitente joi dimineata si mai multe zboruri erau anulate.

In Republica Ceha, descoperirea corpurilor a doi noi oameni morti de frig a ridicat joi la sase numarul victimelor din cauza valului de frig. Circa 40 de zboruri au fost anulate, din cauza ninsorilor abundente, pe aeroportul Praga-Ruzyne, cel mai frecventat din Europa Centrala.

In Lituania, frigul a ucis miercuri doi oameni, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute un barbat si o femeie au decedat din cauza frigului.

In Marea Britanie, unde mii de scoli sunt inca inchise, paralizia partiala a transporturilor, care dureaza de mai multe zile, suscita o exasperare crescanda. Presa britanica este indignata de faptul ca regatul se face de "rasul Europei" si pune in cauza gestionarea crizei de catre autoritati.

Aeroportul Gatwick, la sud de Londra, a carui redeschidere era prevazuta pentru joi dimineata, a mai ramas inchis inca o zi, deoarece pistele erau impracticabile. Aceeasi situatie era si pe aeroportul din Edinburgh, in Scotia.

Traficul Eurostar era si el perturbat: circa 50 % din trenurile de mare viteza prevazute pentru joi intre Paris si Londra, precum si intre Bruxelles si Londra au fost anulate si altele inregistrau intarzieri de 90 de minute.

Multe tronsoane de autostrazi au fost inchise in totalitate sau partial din cauza ninsorii. Peste 11.000 de incidente au fost inregistrate miercuri pe soselele britanice din ce in ce mai alunecoase. Potrivit unui sondaj, doua persoane din cinci n-au putut sa mearga joi la lucru, in timp ce compania de asigurari RSA estima ca valul de frig din tara costa zilnic 2,3 miliarde de euro.

In Franta, transporturile erau, de asemenea, perturbate, sute de automobilisti fiind blocati pe sosele din cauza zapezii si nevoiti sa-si petreaca noaptea in masinile lor sau in adaposturi improvizate.

Dupa regiunea din centru, au urmat vestul si regiunea pariziana care erau cele mai afectate joi din cauza ninsorilor, ce au format pe alocuri straturi groase de zapada de peste 20 de cm. In cursul diminetii, sute de camioane grele erau blocate inca in Bretania si in Normandia (vest), pe sosele acoperite de polei. Pe aeroportul parizian Roissy, 25 % din zboruri au fost anulate joi si 10 % pe Orly.

In Germania, pe aeroportul international din Frankfurt (vest) activitatea se desfasura in mod normal joi dimineata, dar unele zboruri au fost anulate ca urmare a inchiderii altor aeroporturi europene.

Sudul batranului continent n-a fost nici el ocolit de valul de frig.

Regiunile din partea de nord-vest si sud-vest a Spaniei sunt in alerta din cauza riscurilor de ninsoare, frig si vant, potrivit agentiei meteorologice.

In Portugalia, jumatate din nordul tarii era joi sub zapada. Mai multe zeci de sosele secundare erau izolate in centrul si nordul tarii, unde numeroase scoli au fost inchise.

In fine, daca nordul Italiei sufera, ca si restul Europei, din cauza temperaturilor negative, indeosebi la Bolzano si Milano (nord), vremea s-a mai inmuiat la Roma (11 grade Celsius) sau la Palermo, in Sicilia (14 grade Celsius).

In timp ce restul Europei tremura de frig, in Bulgaria se inregistrau recorduri de caldura in acest sezon, cu 21,3 grade Celsius joi la Sofia. Grecia beneficia si ea de temperaturi diurne mai mari de 20 de grade Celsius.

Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care calatoresc in Europa ca, in ultima perioada, au fost inregistrate perturbari semnificative ale transportului aerian si feroviar, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

MAE le recomanda cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in perioada urmatoare in Europa sa se informeze, in prealabil, asupra conditiilor meteorologice.

MAE atrage atentia cu privire la faptul ca din cauza conditiilor meteorologice din Europa mai multe aeroporturi au fost temporar inchise si mai multe curse aeriene au fost anulate sau redirectionate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#frig Europa morti, #trafic blocat Europa zapada , #morti