Primul weekend cu zapada naturala pe partie: Sute de turisti, la schi - cat masoara stratul

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 17:26
4052 citiri
Primul weekend cu zapada naturala pe partie: Sute de turisti, la schi - cat masoara stratul

Sute de turisti se afla, sambata, pe partiile din statiunile de pe Valea Prahovei, unde ninge linistit, iar stratul de zapada naturala depaseste 20 de centimetri, fiind primul weekend din acest sezon de iarna cand partiile de pe Valea Prahovei sunt acoperite cu zapada naturala.

Sute de iubitori ai sporturilor de iarna, turisti care au petrecut Craciunul la munte sau care au ajuns pe Valea Prahovei pentru sfarsitul de saptamana se afla, sambata, pe partiile din statiunile Azuga, Busteni si Sinaia, acesta fiind primul weekend din acest sezon de iarna cand se schiaza in conditii bune in toate statiunile prahovene.

La Azuga, a inceput sa ninga de vineri seara, iar sambata sute de turisti se afla pe partii, administratorii domeniului schiabil punand in functiune si tunurile de zapada pentru a face functionale toate partiile din statiune. Potrivit lui Vasile Richea, administrator al partiilor din Azuga, sambata se schiaza pe partiile Cazacu Incepatori si Cazacu Scoala, unde peste stratul de zapada artificiala de 25 de centimetri s-a asternut un strat de zapada naturala care masoara 20 de centimetri.

De sambata, la Azuga a fost deschisa si partia Sorica, iar pe celelalte partii din statiune au fost puse in functiune tunurile care produc zapada artificiala, astfel incat reprezentantii autoritatilor locale spun ca, daca vremea nu se va incalzi, in weekend-ul viitor se va putea schia la Azuga pe toate partiile.

In statiunea Busteni, ninge, de asemenea, iar sute de turisti se afla pe partia Kalinderu si in parcul de distractie de la baza domeniului schiabil.

Si la Sinaia sunt practicabile partiile de mare altitudine din Valea Dorului si Valea Soarelui, unde sute de turisti au urcat pentru a schia sau a se da cu snowboard-ul.

Drumul intre statiunile de pe Valea Prahovei este aglomerat, sambata dupa-amiaza, multi turisti care nu au petrecut vacanta de Craciun la munte alegand sa mearga sambata in statiuni, pentru a schia.

Mii de turisti au petrecut si anul acesta vacanta de Craciun in statiunile de pe Valea Prahovei, statiuni in care hotelierii au pregatit pachete turistice la preturi plecand de la 260 de lei de persoana pentru trei nopti de cazare.

Cateva sute de turisti se afla pe partiile din statiunile Poiana Brasov si Predeal, unde stratul de zapada masoara 30 - 40 de centimetri, dupa ninsorile din ultimele 24 ore, fiind puse in functiune si tunurile de zapada.

In Poiana Brasov, se poate schia in conditii foarte bune pe toate partiile din statiune, inclusiv in partea inferioara a Masivului Postavarul, iar statul de zapada masoara 30 - 40 de centimetri. De asemenea, pe langa zapada naturala, pentru inzapezirea partiilor s-au folosit instalatiile de producere a zapezii artificiale si peste 25.000 de metri cubi de apa.

Domeniul schiabil din Poiana Brasov a fost extins in urma cu trei ani, partiile avand, in prezent, o lungime totala de 24 de kilometri si intinzandu-se pe o suprafata de 85 de hectare. Turistii au la dispozitie si cateva instalatii pe cablu care sunt functionale, si anume Telecabina Kanzel, Telescaunul Ruia si Teleschiul Ruia.

O urcare sau o coborare cu telecabinele din Poiana Brasov costa 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copiii intre 6 si 12 ani, iar urcarea si coborarea vor costa 35 de lei pentru adulti si 17 lei pentru copii. In ceea ce priveste accesul pe puncte la telecabine, telegondola, telescaune si teleschiuri, cea mai ieftina cartela, de 6 puncte, costa 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpa, cu 240 de puncte, costa 530 lei pentru adulti si 290 lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarna pot opta si pentru abonamente la transportul pe cablu, care difera in functie de ore, pretul incadrandu-se intre 60 si 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcari nelimitate costa 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru zece zile din sezon, consecutive sau nu - 1.000 de lei (600 de lei pentru copii).

Cele mai aglomerate partii din Poiana Brasov sunt Bradul, Lupului, Drumul Rosu si Sulinar. Schiorii incepatori pot folosi partia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Partiile cu dificultate medie sunt Drumul Rosu (4.725 metri) si Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienta sunt partiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) si Kanzel (297 metri).

Si pe partiile din Predeal se schiaza in conditii foarte bune, fiind puse in functiune cele zece tunuri de zapada. Cea mai aglomerata partie din statiune este partia Clabucet, unde statul de zapada masoara aproximativ 30 de centimetri.

Vine iarna si in Romania: Ger si ninsori abundente in primele luni ale lui 2015

Starea drumurilor

Sambata dupa-amiaza, pe mai multe tronsoane ale drumului national 1, intre Bucuresti si Brasov, circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate, drumul fiind aglomerat in special pe Valea Prahovei, pe sensul de urcare catre munte. Astfel, se circula cu viteza redusa in zonele Barcanesti, Comarnic, Sinaia, Busteni si Predeal, unde coloana de masini masoara aproximativ un kilometru si jumatate.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Alexandru Ursu, a declarat ca DN 1 este aglomerat pe Valea Prahovei, pe sensul de urcare catre munte, unde ninge, iar carosabilul este umed. Potrivit sursei citate in aceasta zona se circula in coloana, dar nu sunt blocaje in trafic.

Politistii le recomanda soferilor sa circule cu prudenta si, avand in vedere conditiile de drum, sa evite sa se angajeze in depasiri.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#zapada naturala partii, #zapada munte partii, #zapada partii schi , #ninsori