Cât de oportună este relaxarea restricțiilor în sezonul Sărbătorilor de iarnă. „În valul patru au fost luate măsuri de care, poate, nici nu era nevoie”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 21:00
3194 citiri
Cât de oportună este relaxarea restricțiilor în sezonul Sărbătorilor de iarnă. „În valul patru au fost luate măsuri de care, poate, nici nu era nevoie”
Valul de relaxări coincide perfect cu sărbătorile de iarnă FOTO Hepta

Autoritățile din România au prelungit cu încă o lună starea de alertă din cauza pandemiei de COVID-19. Însă, pe timpul sărbătorilor de iarnă au relaxat o serie de măsuri. Astfel, s-au ridicat restricțiile de circulație și pot merge la mall și cei nevaccinați, în anumite condiții.

Relaxările au venit pe fondul unei scăderi în intensitate a valului patru pandemic.

”După doi ani de pandemie, cred că fiecare dintre noi își dorește să își trăiască viața cât mai aproape de normal. Este greu să mai revenim la viața pe care o știam atunci și, probabil că niciodată nu vom mai reveni pentru că, inevitabil, pandemia și-a pus amprenta asupra vieților și activităților noastre”, a explicat pentru Ziare.com, președintele Centrului de Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă.

Dr. Marius Geantă: ”În valul patru au fost luate măsuri de care, poate, nici nu era nevoie”

Întâmplarea a făcut ca scăderea numărului de infectări zilnice să scadă chiar în perioada sărbătorilor de iarnă când, oricum oamenii se așteptau să se bucure de o perioadă de relaxare. A scăzut și numărul persoanelor internate în spitale deși în ATI au rămas peste 800 de pacienți, conform raportului de miercuri, 8 decembrie.

”Una dintre cele mai bune perioade de a ne bucura de viață este, evident, perioada sărbătorilor de iarnă. Cumva exista această așteptare din partea populației cu atât mai mult cu cât valul patru a încetinit, deși numărul de internări la ATI rămâne totuși ridicat, ceea ce ne indică faptul că am putea să retrăim ceea ce am avut anul trecut, adică ieșirea din valul al doilea pe un platou ridicat și intrarea în valul al treilea cu o ocupare mare a paturilor la ATI, dar rămâne de văzut” a mai spus doctorul Marius Geantă.

Specialistul este de părere că în valul trecut s-au luat măsuri prea târziu pentru a mai avea efect.

”Pe de altă parte, trebuie să spunem că România a trecut prin valul patru luând anumite măsuri atunci când practic intensitatea acestuia începuse să scadă. Nu au fost luate preventiv ci au fost măsuri de care, poate, nici nu era nevoie, pentru că aceasta este evoluția naturală a unui val.

În acest context, probabil că percepția multor oameni este că dacă am trecut prin valul patru, de ce ar trebui să mai avem restricții”, arata medicul.

”Faptul că se păstrează obligativitatea purtării măștii este un lucru bun”

”Pe de altă parte, sunt câteva lucruri importante de spus aici. În primul rând, faptul că se menține obligativitatea purtării măștii la interior este un lucru bun.

În vară, faptul că nu s-a purtat mască la interior a favorizat foarte mult creșterea numărului infectărilor”, a explicat specialistul.

În opinia sa și faptul că cei nevaccinați intră în diverse locuri pe bază de testare este o idee bună pentru a descoperi cazurile care altfel nu ar fi fost raportate.

”În legătură cu această relaxare care privește persoanele care pot intra în diverse locuri fără să fie vaccinate, în baza unui test negativ, cred că se aliniază cumva cu ceea ce prevede certificatul verde. Pe noi ne-ar fi ajutat foarte mult acum dacă aveam deja un cadru legal al certificatului verde sau covid care să le permită autorităților să le utilizeze așa cum este nevoie.

În această etapă, percepția la nivelul societății este cea de relaxare. ”Am trecut de valul patru, haideți să ne bucurăm de sărbători”. Ceea ce devine important în acest context, ține de nivelul de vigilență al sistemului de sănătate publică.

În ceea ce privește testarea, am putea vedea un efect interesant pe care, l-am mai văzut pe perioada pandemiei. Sunt persoane care nu s-au vaccinat dar vor să aibă acces în anumite locuri și trebuie să se testeze.

Creșterea testării în această perioadă în care trebuie să ne uităm și la Delta dar și la Omicron, cred că este o măsură de sănătate publică ce ne va ajuta foarte mult. Suspiciunea prezenței variantei Omicron poate fi ridicată de testarea PCR. Iar testând mai mult poți să identifici mai multe cazuri”, a mai spus medicul.

Doctorul Marius Geantă susține că ”nu putem spune că nu vom mai avea parte de restricții, mai ales că avem în față varianta Omicron numai ca acestea vor trebui impuse la momentul potrivit și într-un mod inteligent, adică să ajute la controlul situației respective. Dacă ai creșteri în marile orașe sau într-un anumit județ, iei măsuri compatibile cu aceste zone”.

Alexandru Rafila: ”Încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populaţia”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat miercuri, 8 decembrie, că măsurile de relaxare luate de Guvern vin pe un trend descendent al pandemiei, spre deosebire de cele luate în perioada verii, când trendul era unul constant crescător.

„Cred că ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi o întoarcere la un parteneriat cu populaţia. Sigur că există îngrijorare . România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID care include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Ministrul a atras însă atenția ca pericolul nu a trecut.

Iar în ceea ce privește măsurile de relaxare din vară, ”au fost luate pe un trend ascendent constant, iar cele luate acum au venit pe un trend descendent”.

„Aceste reguli care par puţin mai relaxate, trebuie respectate. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. Acesta trebuie să fie mesajul şi asta este de fapt dorinţa şi încercarea pe care o avem acum”, a spus Rafila.

Cum va fi certificatul COVID pentru nevaccinați

Alexandru Rafila a mai explicat că introducerea testării în certificatul COVID – pentru a se putea intra în centre comerciale sau alte locuri – presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional.

”O persoană care se testează la un operator conectat la sistemul informatic naţional iar rezultatul testului este introdus în sistemul informatic şi, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesor al certificatului verde încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori”, a explicat ministrul.

Testele rapide trebuie făcute într-un centru autorizat

Ministrul a explicat că procedura se referă chiar şi la testele antigen rapide pentru intrarea în centrele comerciale: ”Acest test pe bază de antigen trebuie realizat într-un centru de testare- centrele comerciale pot deschide astfel de centre – racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, ai pe telefon certificatul verde şi intri în magazin”

”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente - vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a adăugat ministrul.

Acesta a explicat că decizia a fost luată pentru a elimina discriminarea, dar şi pentru a da posibilitatea oamenilor să meargă să-şi procure materialele de care au nevoie şi în magazinele celelalte, nu doar mâncare şi medicamente.

Ce măsuri iau alte țări

Austria: lockdown de trei săptămâni, începând din 22 noiembrie. Măsura va fi ridicată în următoarele zile însă, persoanele nevaccinate vor rămâne în carantină.

Germania: Autoritățile au anunțat, săptămâna trecută, un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate. În plus, liderii țării susțin vaccinarea obligatorie.

Franța: Pentru a diminua valul 5, premierul şi ministrul sănăţii au anunţat o serie de noi măsuri. Cea mai drastică se referă la închiderea discotecilor timp de o lună. Se reimpune masca tot timpul şi peste tot, adică inclusiv în timpul recreaţiei pentru copiii sub 12 ani.

Italia: Luni au intrat în vigoare în Italia noi restricţii, menite să frâneze răspândirea noului coronavirus, odată cu introducerea „super-certificatului verde”, care restricţionează şi mai mult activităţile persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, pe lângă obligativitatea prezentării sale în autobuz, metrou şi la târgurile de Crăciun.

Belgia: A reintrodus de sâmbătă obligativitatea purtării măștii și limitează activitățile private în interior. De luni, 6 decembrie, școlile gimnaziale trec în sistem hibrid, cu prezență fizică de maximum 50 la sută. În şcoli, portul măştii sanitare va fi de acum obligatoriu începând cu vârsta de 6 ani.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#relaxare masuri craciun, #ridicare restric ii, #sarbatorile de iarna , #Noua tulpina COVID