De ce l-au scapat judecatorii de inchisoarea pe viata pe criminalul de la Perla? Fiica victimei contesta sentinta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 13:09
9676 citiri
De ce l-au scapat judecatorii de inchisoarea pe viata pe criminalul de la Perla? Fiica victimei contesta sentinta
Foto: Arhiva (Observator TV)

Georgiana Bendre, fata casierei ucise in salonul coaforului Perla, contesta decizia Tribunalului Giurgiu, care a inlocuit detentiunea pe viata aplicata atacatorului Gheorghe Vladan (60 de ani), cu o pedeapsa de 25 ani de inchisoare.

Pe 9 decembrie, Georgiana Bendre a contestat aceasta sentinta, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti. Primul termen de judecata a fost stabilit pe 23 ianuarie 2020, potrivit portalului instantelor.

Inlocuirea pedepsei deschide posibilitatea ca Gheorghe Vladan sa fie eliberat conditionat. El este inchis de aproape 8 ani, din 6 martie 2012. Deoarece are 60 de ani, acesta poate fi eliberat conditionat dupa executarea unei fractii de 2/3 din pedeapsa, la care se pot adauga zilele castigate in urma muncii prestate in penitenciar si in baza legii recursului compensatoriu (de care va beneficia, chiar daca a fost abrogata).

Deci ar putea iesi din inchisoare in mai putin de 7 ani, desi pedeapsa a fost pe viata. Vladan este inchis in prezent in Penitenciarul Giurgiu.

S-a aplicat legea penala mai favorabila

Potrivit motivarii Tribunalului Giurgiu, Gheorghe Vladan a beneficiat de prevederile unui articol din vechiul Cod penal, aplicabil in cazul lui, deorece este legea penala mai favorabila.

"In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 60 de ani in timpul executarii pedepsei, detentiunea pe viata se inlocuieste cu inchisoarea pe timp de 25 de ani", este prevederea din lege.

"Petentul condamnat Vladan Gheorgh este nascut la data de 4 iunie 1959 si prin urmare a implinit varsta de 60 de ani la data de 4 iunie 2019. Astfel cum s-a aratat mai sus, potrivit art. 55 alin. 2 C.p., in cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 60 de ani in timpul executarii pedepsei, detentiunea pe viata se inlocuieste cu inchisoarea de 25 de ani.

Astfel, tribunalul constata ca in cauza sunt indeplinite cerintele art. 55 alin. 2 C.p., condamnatul implinind varsta de 60 de ani in timpul executarii pedepsei detentiunii pe viata.

Pedeapsa detentiunii pe viata nu este perpetua, legiuitorul prevazand in art. 55 alin. 2 C.p. comutarea obligatorie a pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii de 25 ani, in momentul in care condamnatul implineste varsta de 60 de ani, iar perioada executarii ca detentiunea pe viata este considerata ca fiind executata din pedeapsa inchisorii", motiveaza judecatorii.

"Este un pericol si pentru mine"

Georgiana Bendre, fata casierei de la salonul Perla, care a fost impuscata mortal in urma atacului de acum sapte ani, a explicat pe 25 decembrie 2019, intr-un interviu pentru ziarul Libertatea ca este revoltata si indurerata de aceasta decizie.

"Cred ca este un pericol si pentru mine daca ar iesi mai devreme, cat si pentru societate. E clar ca daca pedeapsa a fost pe viata de la inceput a fost data cu un scop si daca s-ar reduce m-ar afecta si pe mine si societatea.

Am tot vazut in ultima perioada cate s-au intamplat dupa ce au fost eliberati atatia criminali si exista o teama pentru ce s-ar putea intampla in viitor", spune tanara.

Atacul de la coaforul Perla

La 5 martie 2012, agentul de politie Gheorghe Vladan a deschis focul in incinta coaforului de la complexul Perla din Capitala.

Sotia acestuia, care voia sa divorteze de el, si casiera coaforului au fost ucise.

Alte sase persoane, angajati si clienti ai salonului, au fost ranite.

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Gheorghe Vladan la detentie pe viata. Daunele materiale si morale stabilite de aceeasi instanta sunt de cate 150.000 de lei pentru fiecare dintre partile civile din dosar.

Decizia a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti. In ianuarie 2014, Gheorghe Vladan a acceptat aceasta setinta si si-a retras recursul declarat la Inalta Curte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gheorghe Vladan Perla, #Gheorghe Vladan detentiune, #Gheorghe Vladan crima , #omor