Ziare.com

Cum a fost obligat statul roman sa-i plateasca 50.000 de euro unui boxer. Barbatul, "asociat nejustificat" cu clanul Duduienilor

Joi, 13 August 2020, ora 05:55

   

Cum a fost obligat statul roman sa-i plateasca 50.000 de euro unui boxer. Barbatul, "asociat nejustificat" cu clanul Duduienilor
Potrivit unei sentinte din 2015, prin care statul roman a fost obligat sa ii achite 50.000 de euro unui boxer confundat cu un membru al clanului Duduienilor, interlopii asociati gruparii sunt considerati cu "grad de periculozitate" atunci cand ajung in arest.

Un dosar din arhiva Tribunalului Bucuresti scoate la iveala modul in care Statul Roman a ajus sa ii plateasca daune morale de 50.000 de euro unui barbat arestat timp de opt luni si tratat ca membru al clanului Duduianu. Ulterior, barbatul a fost achitat de infractiunile grave, pentru care a fost tinut in arest mai mult de opt luni si a avut interdictia timp de cinci ani sa paraseasca tara.

"Mascatii" i-au rupt usa la sase dimineata

Prin procesul deschis impotriva Statului Roman, M.C. a cerut daune morale de trei milioane de euro pentru detentia nelegala (250 zile), pentru restrangerea a libertatii de a parasi localitatea si tara (1.845 zile", respectiv pentru cercetarea judiciara nejustificata pe parcursul a 2.545 zile.

Barbatul a aratat ca in anul 2007, la primele ore ale diminetii, a fost trezit de catre trupele de interventie ale MAI, a fost incatusat, in prezenta sotiei sale, a copilului sau minor de numai doi ani si sase luni si in prezenta a numerosi vecini speriati de aceasta interventie de amploare a Politiei.

M.C. a mai aratat ca, ulterior perchezitiei domiciliare, a fost transportat la sediul Parchetului, unde i s-a precizat ca, in masura in care nu va recunoaste faptele de care este acuzat, va fi arestat preventiv si va primi ani grei de inchisoare.

Barbatul a mai aratat ca i s-a adus la cunostinta faptul ca este acuzat de talharie, violare de domiciliu, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte pentru care risca pana la 20 de ani de inchisoare.

"Grad de pe riculozitate - Clanul Duduienilor"

In procesul prin care a dat in judecata Statul Roman reclamand ca a fost victima unei erori judiciare, M.C. a aratat ca in ziua perchezitiilor a fost retinut, iar ulterior arestat. Barbatul a aratat ca initial a fost incarcerat in Arestul Sectiei 21 Politie
si transferat mai tarziu la Penitenciarul Jilava, respectiv Penitenciarul Rahova, de unde a fost eliberat cu o serie de interdictii.

Barbatul a aratat ca a fost asociat "in mod artificial" clanului Duduienilor, iar asta i-a redus sansele de a fi eliberat mai repede din arest preventiv. M.C. a aratat ca tot din cauza "asocierii nejustificate" cu clanul Duduienilor, la plasarea in arest a fost tratat discriminatoriu in comparatie cu ceilalti detinuti, in fisa de camera intocmita cu ocazia incarcerarii, fiind consemnat "grad de pe riculozitate - Clanul Duduienilor".

Achitat pentru infractiunile grave

In urma procesului in care a fost acuzat de fapte extrem de grave, M.C. a fost achitat, retinandu-se in sarcina sa o fapta de loviri si alte violente pentru care nu se impunea arestarea.

In urma sentintei definitive de achitare, barbatul a dat in judecata Statul Roman cerand daune de trei morale de trei milioane de euro. In cererea de chemare in judecata a aratat ca "la data dispunerii masurii preventive pe nedrept, era un foarte cunoscut sportiv national, ocupant al unor locuri fruntase in competitiile nationale si internationale de box".

In proces, reclamantul a mai aratat ca "la data arestarii avea varsta de 35 ani, inca mai participa la numeroase competitii de box si intrucat detinea si calitatea de antrenor de box, se ocupa inclusiv cu antrenarea echipelor de interventii ale unor firme de paza (trei la numar), castigand din aceasta activitate suma de 600 euro/saptamana (cate 100 euro pentru fiecare sedinta de pregatire, pentru fiecare dintre aceste trei societati de paza, sedintele avand loc de 2 ori pe saptamana)".

M.C. a mai aratat ca lucra inclusiv ca bodyguard pe timp de week-end (sambata si duminica) la trei discoteci din Complexul Studentesc Regie, castigand suma de 600 euro/saptamana, "cate 100 euro pe zi de weekend - sambata, duminica - pentru fiecare dintre cele trei discoteci".

Boxerul a mai aratat ca "lipsa posibilitatilor financiare, starea de tensiune psihica generata de masurile preventive dispuse in cauza, respectiv de termenul absolut nerezonabil in care acest proces s-a finalizat au determinat inclusiv probleme grave familiale", care au dus la divortul de sotia sa.

Daune morale de 50.000 de euro

Sentinta finala in procesul prin care M.C. a cerut daune morale din partea Statului Roman s-a finalizat in decembrie 2015 la Curtea de Apel Bucuresti. Judecatorii au obligat Statul Roman sa ii achite barbatului daune morale de 40.000 de euro pentru perioada in care a stat in arest preventiv si 10.000 de euro pentru perioada in care i s-a ingradit libertatea de miscare.

"Cererea reclamantului de acordare a daunelor morale pentru prejudiciul care i s-a creat prin suferintele constand in izolarea in penitenciar de familie, in conditiile de detentie care sunt departe de cele care corespund standardelor rezonabile de viata, igiena, etc. constatate si in jurisprudenta C.E.D.O. in materie pentru Romania - apoi izolarea de societate, prieteni, cu consecinte si in planul profesional ce s-ar fi conturat pozitiv, in lipsa acestor masuri preventive de viata, libertate - este intemeiata", au aratat judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, care au taiat, insa, drastic din pretentiile reclamantului, acordandu-i in final daune morale de 50.000 de euro.

"Acest cuantum este echitabil, rezonabil in raport de toate elementele invocate de catre reclamant privind suferintele date de izolare, fata de familie - sotie si copil, prieteni, societate, de elementele medicale de ordin fizic si psihic invocate si inerente situatiei in care s-a aflat prin masurile de detentie preventiva suferite, dar la care - in mica masura - si-a adus si o contributie proprie (culpabila). Curtea, in acest fel va evita si de a pronunta o solutie de majorare a daunelor morale solicitate in apel de catre reclamant - si astfel de a contribui la o imbogatire fara justa cauza, nu acesta fiind scopul acordarii daunelor morale care au menirea de a oferi o satisfactie de ordin moral care sa stearga suferinta, prejudiciul creat reclamantului intr-o masura rezonabila", se mai arata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care a ramas definitiva.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre duduianu daune morale dosar
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor