Patriarhul Daniel: Papa Ioan Paul al II-lea a dat 200.000 de dolari pentru Catedrala. Un ajutor financiar simbolic

Vineri, 31 Mai 2019, ora 21:45
15533 citiri
Patriarhul Daniel: Papa Ioan Paul al II-lea a dat 200.000 de dolari pentru Catedrala. Un ajutor financiar simbolic
Foto: captura video Digi24

Patriarhul Daniel a multumit pentru sprijinul Papei Ioan Paul al II-lea la construirea Catedralei Neamului, amintind ca, in urma cu 20 de ani, cand Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, el a numit aceasta tara "gradina Maicii Domnului".

El a spus ca aceasta catedrala este "o basilica dedicata Sfantului Apostol Andrei, deoarece acesta este Apostolul poporului roman si Ocrotitorul Romaniei".

Patriarhul Daniel a mai spus ca aceasta a fost construita pe un teren obtinut de la statul roman de catre Patriarhul Teoctist, "ca un act de reparatie morala pentru cele cinci biserici care au existat in aceasta zona, trei fiind demolate si doua translate de catre regimul comunist pentru a se construi Casa Poporului, actualul Parlament".

"In acest sens, noua Catedrala Nationala este un edificiu simbolic al Invierii bisericilor demolate, dar si un simbol al libertatii religioase a poporului roman, dupa aproape 50 de ani de regim comunist.

Constructia acestui edificiu a inceput efectiv la sfarsitul lunii martie 2011 si a durat opt ani, astfel incat, in data de 25 noiembrie 2018, am sfintit altarul Catedralei Nationale, impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, in prezenta membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a clericilor, credinciosilor si reprezentantilor societatii romanesti", a adaugat Patriarhul BOR.

El a precizat ca in anii 1999 si 2002 Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Patriarhului Teoctist pentru construirea Catedralei, in valoare de 200.000 de dolari americani.

"In anul 2017, acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Romana ca parte din costul total de 500.000 de euro in vederea achizitionarii clopotelor Catedralei Nationale, de la firma catolica Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, in traditiile ortodoxa si catolica, clopotele au o valoare simbolica foarte profunda: ele reprezinta glasul lui Dumnezeu, care cheama oamenii la rugaciune si la cooperare fraterna.

Suntem recunoscatori pentru acest ajutor financiar simbolic si, totodata, va multumim pentru sprijinul pe care il acordati constant credinciosilor ortodocsi romani din Italia si din alte tari, unde Biserica Romano-Catolica a pus la dispozitia comunitatilor ortodoxe romanesti 426 lacasuri de cult - 306 in Italia si 120 in alte tari din Europa Occidentala", a precizat Patriarhul Daniel.

Vezi aici filmul unei zile de bucurie ce va ramane in istorie: Papa Francisc, primit cu inimile deschise de romani (Foto&Video)

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Papa Francisc Romania Patriarh Daniel, #Patriarh Daniel 200000 dolari simbolic , #papa Francisc in Romania