Cercetati penal pentru poluarea cu mercur a unor zone din apropierea Capitalei

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 12:57
2902 citiri
Cercetati penal pentru poluarea cu mercur a unor zone din apropierea Capitalei

Doi barbati sunt cercetati penal de procurori, dupa ce au abandonat zeci de kilograme de mercur si peste 2.200 de tone de deseuri periculoase in diferite locuri din Bucuresti si din imprejurimi, cei doi fiind administratorii unor firme care se ocupau de colectarea deseurilor, informeaza Parchetul.

Ancheta a pornit pe 9 iunie 2010, cand politistii din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca un barbat, administrator al unor societati comerciale avand ca obiect de activitate colectarea deseurilor periculoase, a abandonat la fostul punct de lucru al societatilor mentionate din orasul Chitila, judetul Ilfov, o cantitate de 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deseuri toxice infestate cu arsenic, precum si diverse cantitati si tipuri de alte deseuri periculoase.

In urma cercetarilor efectuate, s-a constatat ca in perioada 2009-2010 administratorul societatilor, impreuna cu directorul comercial al uneia dintre firme, au preluat in vederea transportului, depozitarii, tratarii, neutralizarii si eliminarii finale, cantitatea de 2.253,45 de tone de deseuri periculoase de diverse tipuri.

Actele de urmarire penala au relevat si faptul ca ulterior cei doi au abandonat deseurile preluate in diferite locatii din Bucuresti si din jurul Capitalei, in curtile unor imobile de locuit si in spatiile detinute de anumite societati care nu erau insa autorizate potrivit dispozitiilor legale. Din cauza modului impropriu de depozitare a deseurilor, s-au semnalat infiltrari in sol si in panza freatica, situatie care genereaza riscuri pentru mediu, viata si sanatatea oamenilor si animalelor, precizeaza Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Ofiterii de la arme, explozibili si substante periculoase din cadrul IGP au facut luni perchezitii in acest caz in Bucuresti, Ialomita si Galati.

Astfel, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de cei doi barbati pentru savarsirea infractiunilor de detinere sau orice operatiune privind circulatia substantelor si preparatelor toxice si foarte toxice fara drept, poluare prin evacuare cu stiinta in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, neluare sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminarea deseurilor periculoase.

Totodata, marti, procurorii au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a celor doi inculpati pentru 29 de zile, se mai arata in comunicatul Parchetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poluare mercur Capitala, #cercetati penal poluare mercur , #Parchet