Denunt pe numele a cinci fosti ministri ai Culturii - care sunt acuzatiile

Joi, 05 Februarie 2015, ora 18:25
6301 citiri
Denunt pe numele a cinci fosti ministri ai Culturii - care sunt acuzatiile
Foto: Ora de Sibiu

Sindicatul RomaniaFilm a depus un denunt pentru abuz in serviciu la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) impotriva fostilor ministri ai Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hasotti, Daniel Barbu si Gigel Stirbu.

In decembrie 2014, Sindicatul RomaniaFilm a formulat un denunt privind infractiunea de abuz in serviciu impotriva persoanelor care au detinut functia de ministru al Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hasotti, Daniel Constantin Barbu, Gigel Sorinel Stirbu, precum "si impotriva oricarei persoane care se face vinovata de consecintele" expuse in denunt.

"Plangerea o formulam pentru infractiunea de abuz in serviciu prevazuta si pedepsita de articolul 297 din Codul de procedura penala, avand in vedere vatamarea produsa Regiei Autonome a Distributiei Exploatarii Filmelor 'RomaniaFilm', cu sediul in Bucuresti, (...), reprezentata legal prin Director General dl. Marius Cristian Iurascu, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii. Implicit, vatamarea adusa Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor 'RomaniaFilm' afecteaza drepturile si interesele salariatilor acesteia, membri ai sindicatului nostru", potrivit denuntului.

Astfel, Sindicatul RomaniaFilm afirma in denuntul inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca regia are datorii, salariatii nu si-au primit salariile, iar la acest moment utilitatile nu pot fi platite din lipsa de fonduri.

In acelasi denunt, Sindicatul RADEF arata ca reprezentantii Ministerului Culturii au fost informati asupra situatiei in care se afla regia, a patrimoniului administrat, in special salile si gradinile de spectacol cinematografic, precum si cu privire la faptul ca exceptand trei cinematografe dintre cele preluate de autoritatile locale, in toate celelalte 104 cazuri autoritatile locale au ignorat obligatiie legale ce le reveneau in ceea ce priveste obligatia de difuzare de film cinematografic, stabilite prin Legea 303 din 2008.

In luna noiembrie, angajatii Sindicatului RomaniaFilm au pichetat sediul Ministerului Culturii, timp de o saptamana, incepand de pe 3 noiembrie 2014, dar nu au primit nicio rezolvare la problemele existente ale regiei.

De asemenea, Sindicatul RomaniaFilm afirma, pe 7 noiembrie 2014, ca prin desfiintarea regiei se urmareste praduirea sa in campanie, iar unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de catre Victor Ponta, la momentul respectiv ministru interimar al Culturii si candidat la presedintie, iar altele au fost deja date unor edili, intre care Tudor Pendiuc.

Intr-un comunicat remis pe 7 noiembrie, Sindicatul Liber RomaniaFilm afirma ca a intrat in posesia unui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbtie a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

RADEF RomaniaFilm a predat, in perioada 2009 - 2010, un numar de 95 de sali si gradini de cinematograf catre autoritatiile publice locale si judetene. "Acestea aveau obligatia expresa prevazuta in Legea 303/ 2008 ca, in termen de patru ani, sa asigure investitiile necesare, reabilitarea, dotarea si modernizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. Dupa cum bine stiti, avand in vedere informarile anterioare, numai un numar de sase cinematografe functioneaza asigurand difuzarea de film cinematografic", se arata intr-o notificare adresata in luna septembrie de catre sindicatul RADEF fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.

RomaniaFilm (RADEF) este o regie autonoma in subordinea Ministerului Culturii, nesubventionata de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat si digitalizat, in doi ani ai echipei de management, conduse de Iurascu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploiesti (care astazi se numeste "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucuresti (care se afla in circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova si a deschis cinci sali de Caffe Cinema 3D, in Bucuresti, Ploiesti, Calarasi, Turnu Severin si Craiova. In prezent, si alte sali de cinema din reteaua RomaniaFilm sunt in curs de modernizare.

#sindcat RADEF denunt parchet ministri, #Kelemen Hunor denuntat Parchet, #ministrul culturii denunt abuz serviciu , #Parchet