Parchetul General cere respingerea in bloc a propunerilor de modificare a Legilor Justitiei

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 13:50
2664 citiri
Parchetul General cere respingerea in bloc a propunerilor de modificare a Legilor Justitiei

Procurorii s-au pronuntat pentru respingerea "in bloc" a propunerilor Camerei Deputatilor de modificare a Legilor Justitiei, a anuntat, miercuri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Ca urmare a solicitarilor transmise de Consiliul Superior al Magistraturii in sensul consultarii procurorilor din cadrul Ministerului Public cu privire la propunerile legislative ale Camerei Deputatilor de modificare a Legii nr. 303/2004, Legii nr. 304/2004 si a Legii nr. 317/2004, punctul de vedere rezultat in urma consultarii procurorilor este de respingere in bloc a proiectelor in discutie.

Opinia exprimata este fundamentata pe o analiza de fond care a fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii si este justificata de o serie de argumente", se arata intr-un comunicat al PICCJ.

Un prim argument al procurorilor este acela ca propunerile legislative nu sunt fundamentate pe un studiu de impact si pe o consultare prealabila a magistratilor, au lacune si nu induc predictibilitate si stabilitate in sistemul judiciar din Romania.

Un alt argument este ca expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii in concordanta a Legilor Justitiei cu anumite decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, insa initiativele legislative, in loc sa propuna modificari punctuale, vin cu adaugiri la lege, cu consecinta unor schimbari radicale ale arhitecturii sistemului judiciar.

"Avand in vedere importanta deosebita a acestor propuneri legislative, procurorii apreciaza ca se impune cu necesitate dezbaterea acestor initiative in procedura obisnuita (si nu in procedura de urgenta), pentru a avea timpul necesar avizarii de Consiliul Superior al Magistraturii, in urma unei analize temeinice a acestora si dupa consultarea tuturor institutiilor judiciare.

In acest sens, Constitutia Romaniei (...) prevede ca pentru coduri sau alte legi de importanta deosebita termenul in care trebuie sa se pronunte prima Camera sesizata este de 60 de zile", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, initiativele legislative ale Camerei Deputatilor vor influenta negativ cariera si activitatea profesionala a judecatorilor si procurorilor si vor produce dezechilibre in functionarea instantelor si parchetelor.

"Propunerile legislative formulate de Camera Deputatilor eludeaza, in fapt, votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, al corpului magistratilor si al societatii civile, precum si intregul proces legislativ de modificare a legilor Justitiei inceput de MJ, in conditiile in care nu se respecta standarde de eficienta si transparenta, prin posibilitatea unor dezbateri reale si constructive", se mentioneaza in comunicatul PICCJ.

Citeste si opinia similara exprimata tot miercuri de DNA referitoare la modificarea Legilor Justitiei: Se impune o pozitie ferma, de respingere in bloc a proiectelor

Iata ce a vorbit ministrul Toader cu Frans Timmermans despre MCV, Legile Justitiei si pragul la abuz

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: AGERPRES
Comentarii