Parchetul General publica lista cu gazele si munitia folosite de jandarmi la protest. Ultimele date din ancheta

Joi, 16 August 2018, ora 18:57
13027 citiri
Parchetul General publica lista cu gazele si munitia folosite de jandarmi la protest. Ultimele date din ancheta

Procurorii militari au ridicat, joi, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, documentele privind substantele chimice detinute si folosite cu ocazia interventiei de la protestele de vineri, 10 august, precum si mostre de munitie neletala si substante chimice.

Masura a fost luata avand in vedere dezbaterile din spatiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de catre Jandarmeria Romana in timpul evenimentelor violente ce au avut loc in ziua de 10 august 2018 si, respectiv, in noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestatiei din Bucuresti, Piata Victoriei, precum si starea de ingrijorare produsa in randul persoanelor participante la miting si care au fost expuse substantelor folosite, pentru a da posibilitatea analizarii si stabilirii existentei sau inexistentei unor consecinte medicale.

Munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au "certificat de calitate si garantie", precum si "declaratie de conformitate", precizeaza Parchetul General intr-un comunicat de presa.

Acestea sunt:

- cartus calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru arma lansator; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- grenada de mana cu efect iritant lacrimogen; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- pulverizator de capacitate marita 6,6 l cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS concentratie 1%;

- pulverizator de mana 60-100 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 400 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 150 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentratie 1%);

- cartus calibru 40 mm pentru arma lansator cu efect iritant lacrimogen-incarcatura cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

211 plangeri penale

Procurorii arata ca in cauza au fost inregistrate pana in prezent un numar de 211 plangeri penale si au fost audiate 92 de persoane.

"De asemenea, mentionam ca a fost atasat dosarului de urmarire penala Ordinul de interventie din data de 10 august 2018 intocmit de catre comandantul actiunii si aprobat de prefectul municipiului Bucuresti prin contrasemnare", mai arata anchetatorii.

Procurorii au mentionat ca in prezent se desfasoara activitati investigative de anvergura pentru identificarea persoanelor implicate in comiterea violentelor, inclusiv din randul fortelor de ordine.

Citeste si:
Florin Cîțu: ”Voi câștiga, sâmbătă. Sunt dispus să negociem pentru coaliție. USR PLUS s-au comportat ca niște copii răsfățați”
Florin Cîțu: ”Voi câștiga, sâmbătă. Sunt dispus să negociem pentru coaliție. USR PLUS s-au comportat ca niște copii răsfățați”
Florin Cîțu a declarat joi seara că va câștiga funcția de președinte PNL. Uitați-vă la PNL în ultimii ani de zile care s-a mutat de la un electoral din antreprenoriat către cei din...
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Sursa: Ziare.com