Polițiștii-torționari de la Secția 16 din Capitală, huiduiți în sala de judecată. Cer restituirea dosarului la Parchet

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 12:30
4877 citiri
Polițiștii-torționari de la Secția 16 din Capitală, huiduiți în sala de judecată. Cer restituirea dosarului la Parchet
Imagini din tipul unui „interogatoriu” al polițiștilor-torționari de la Secția 16. FOTO: Captură video / Digi24

Polițiștii-torționari de la Secția 16 din Capitală – trimiși în judecată pentru tortură după ce, în septembrie 2020, au bătut cu bestialitate doi tineri pentru că i-au întrebat de ce nu poartă măști de protecție – vor refacerea urmăririi penale.

Tribunalul București ia în discuție, luni, 8 noiembrie, în ședință secretă, un nou termen de judecată din dosarul în care 9 polițiști de la Secția 16 au fost trimiși în judecată pentru tortură și purtare abuzivă.

UPDATE 12.30

"Polițiștii torționari de la secția 16 au fost huiduiți de către tatăl uneia dintre victimele violențelor acestora, victima decedată la momentul trimiterii lor în judecată.

Șeicaru, capul torționarilor, a încercat o “manevră” avocățească ce sunt convins că nu o să țină, de altfel așa s-a arătat și judecătorul, că nu este de acord cu faptul că ancheta ar fi trebuit să fie făcută de către un procuror militar. În esență, deși în cadrul echipajului au fost și jandarmi, de vreme ce nici măcar unul nu a fost trimis în judecată, competența rămâne organelor de anchetă civile și nu militare. Final de proces pe camera preliminară, așteptăm trimiterea în judecată a polițiștilor torționari", a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Cei 9 polițiști sunt:

 • Lupu Viorel Răzvan
 • Nine Dorin
 • Şeicaru Viorel Constantin
 • Turcu Beatrice Alexandra
 • Stancu Elisabeta Valentina
 • Gogoaşe Irina Elena
 • Radu Mihai Patrik Alexandru
 • Piticu Răzvan Ştefan
 • Nicu Cătălin Bogdan

Dosarul de judecă încă la Tribunalul București în procedura de cameră preliminară, adică în ședință secretă, iar discuțiile din spatele ușilor închise vizează legalitatea administrării probelor.

Avocatul Adrian Cuculis a scris pe Facebook că polițiștii ar încerca să îi convingă pe judecători să restituie dosarul pe masa procurorilor.

„Vă spun de pe acum că polițiștii vor refacerea urmăririi penale, spunând că nu ar fi legal. Le transmit că ilegal este să bați oameni în stradă, să mergi cu ei în câmp și apoi să urinezi pe ei, asta e ilegal. Știu dosarul în integralitatea lui, iar munca polițiștilor din acest dosar a fost exemplară. S-au folosit de toate mijloacele de probă existente în Codul de procedură penală și au refăcut tot traseul din seară cu pricina. În fine, facem un rămășag. Eu sunt 100% convins că dosarul o să plece din camera preliminară direct în judecată pe fond”, scrie pe Facebook avocatul Adrian Cuculis, cel care îi reprezintă pe urmașii părților vătămate.

Trimiși în judecată pentru tortură

Nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că în toamna anului trecut au torturat doi bărbaţi care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, au fost trimişi în judecată. Ambii bărbaţi au decedat, în luna martie a acestui an, nefiind însă stabilită o legătură între agresiune şi deces.

Cei 9 au fost deferiți justiției pentru săvârşirea infracţiunilor de:

 • lipsire de liberate în mod ilegal,
 • tortură,
 • complicitate la tortură,
 • purtare abuzivă,
 • instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, f
 • als intelectual
 • favorizare a făptuitorului.

Conform procurorilor, la data de 01.09.2020, in jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă dinBucureşti, context în care au fost abordaţi de cei doi bărbaţi, care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV-2.

Bătuţi şi apoi abandonaţi pe câmp

„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, şase dintre inculpaţi, având asupra lor armamentul din dotare, au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucureşti, sectorul 4. În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor.

În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, transmite Parchetul Tribunalului Bucureşti.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, au transportat-o fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, precizează procurorii.

Cum au încercat poliţiştii să îşi ascundă faptele

Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală.

Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie din cadrul DGPMB Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.

Ce s-a întâmplat cu victimele

Pe data de 29 martie, al doilea dintre cei doi bărbaţi care ar fi fost bătuţi şi torturaţi de agenţi de la Secţia 16 de Poliţie a fost găsit mort în locuinţa unui cunoscut, la nici trei săptămâni după moartea celuilalt tânăr. Cei doi au murit, din cauze aparent naturale, cu puțin timp înaintea trimiterii în judecată a polițiștilor.

#politisti arestati, #sectia 16, #Tribunalul Bucuresti, #parchet, #ancheta , #Parchet