Ziare.com

Reclamatie la Parchet privind accesul in Registrul Electronic de Vaccinari, dupa controlul la Ministerul Sanatatii

de Teodor Serban
Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 12:15

   

Reclamatie la Parchet privind accesul in Registrul Electronic de Vaccinari, dupa controlul la Ministerul Sanatatii
Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), ca urmare a verificarilor preliminare efectuate la Ministerul Sanatatii si la celelalte institutii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atributii legale in privinta gestionarii Platformei nationale privind vaccinarea.


Intr-un comunicat de presa, Corpul de control al premierului anunta ca a transmis Ministerului Public o sesizare penala "in rem", ca urmare a verificarilor preliminare efectuate la Ministerul Sanatatii si la celelalte institutii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atributii legale in privinta gestionarii platformei nationale privind vaccinarea - Registrul Electronic National de Vaccinari.

Corpul de control a constatat ca in data 07.03.2021, intr-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de incercari nereusite de acces la platforma RENV de pe un IP gazduit pe un server privat din Germania. De asemenea, Corpul de control constata ca un consilier onorific poate "crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilitatilor si al conflictului de interese", pentru ca nu are atributii specifice unui functionar public.

Comunicatul Corpului de Control:"In urma verificarilor realizate de echipa de control pana in prezent au fost identificate urmatoarele aspecte:

-Accesul in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV) - modulul de vaccinare se face prin username si parola, atribuite fiecarei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Directii de Sanatate Publica, utilizator Serviciul de Telecomunicatii Speciale, utilizator Ministerul Sanatatii (MS), utilizator Institutul National de Sanatate Publica (INSP), utilizator Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generala Populatie, singura conditie de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din Romania.

-In urma solicitarilor repetate ale reprezentantilor Ministerului Sanatatii, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sanatatii la RENV pentru o interfata separata, care contine doar date numerice, utilizand contul: monitorizare_minister.

-Ministerul Sanatatii a nominalizat patru reprezentanti care au avut acces la datele din RENV, utilizand contul "monitorizare_minister" fara a exista un act administrativ de delegare/incredintare a unor atributii, de stabilire a responsabilitatilor si a limitelor de competenta sau care sa stipuleze perioada de la care au acces la platforma.

-La data de 07.03.2021, intr-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de incercari nereusite de acces la platforma RENV utilizand contul "monitorizare_minister" (alocat MS) de pe un IP gazduit pe un server din afara granitelor Romaniei (server privat din Germania).

-Regimul juridic insuficient definit si reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilitatilor si al conflictului de interese prevazut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin incredintarea unor atributii specifice unui functionar public (in sensul larg al notiunii), respectiv accesul la date sau informatii din cadrul unei/unor institutii publice, consilierului onorific nu ii sunt stabilite si responsabilitati in domeniul incompatibilitatilor si al conflictului de interese."

Dupa ce premierul a trimis Corpul de control la ministerul Sanatatii, Stefan Voinea declara ca nu are o fisa a postului, fiind doar consilier onorific, insa a primit contul si parola de acces de la minister.


Recent, intrebat despre o eventuala demisie in cazul in care Corpul de control al premierului va constata nereguli, Vlad Voiculescu a declarat ca "daca cineva a facut ceva gresit trebuie sa raspunda pentru asta."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3194 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

antrenament

Ei sunt antrenati sa nu greseasca.
Femeia de serviciu este vinovata.

 

Generatia noua a scolii securiste

a preluat guvernul si Parlamentul tarii, iar prosti vorbesc de democratie in ROU!

 

Stim vinovatul

PeeSeeeDeee e de vina, bineinteles.

 

Horror! Catu incepe sa semene din ce in ce mai tare cu Dragnea

E limpede ca usr-ul nu e compatibil cu gashca liberala. Sunt din alt aluat. De-aia, liberalii ii urasc pe useristi.
Si cel mai incomod e Voiculescu.
Corpul acela de control a fost trimis cu dedicatie: sa gaseasca motive pt. inlocuirea ministrului. Si au inventat textul acela abramburit. Asta e rolul acelor corpuri de control.
Se vede treaba ca liberalii trag tot mai aproape de psd, cu gandul la struto-camila USL.
Sper ca useristii sa nu se lase pacaliti de liberali.
Credeam ca acest Catu e altfel de liberal. Se pare ca NU.

 

Da, dar cand orice k_ k_ t de la ANAF va poate umbla sa

vada tot ce este in conturile voastre bancare, fara autorizatie sau hotarare judecatoreasca nu va intereseaza ???


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor