Un copil din Capitala a murit dupa ce ar fi mancat shaorma. Parchetul a deschis un dosar penal UPDATE

Sambata, 19 Mai 2018, ora 16:45
12456 citiri
Un copil din Capitala a murit dupa ce ar fi mancat shaorma. Parchetul a deschis un dosar penal UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Un baietel de trei ani a decedat, vineri, dupa ce ar fi consumat shaorma infectata cu salmonela impreuna cu parintii sai, acestia fiind in stare grava. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis un dosar penal in acest caz.

"Baietelul a decedat aseara in spital, iar parintii se afla intr-o stare deosebit de grava si sunt internati. Ne rugam pentru ei sa scape cu bine. Fiind adulti au sanse mari sa supravietuiasca acestei infectii cu salmonela. O familie in componenta careia se afla si un copil a consumat o shaorma intr-un fast food din Bucuresti si au ajuns la spital. Copilul din pacate a decedat", a declarat, pentru Mediafax, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, Costel Stanciu.

Acesta a precizat ca salmonela, bacteria din cauza careia a murit baietelul, se transmite prin ouale de rata, prin sosurile folosite la shaorma sau prin intermediul mainilor murdare.

"Decesul a fost cauzat de o bacterie numita salmonela care provoaca salmoneloza, o boala destul de grava si in unele situatii se lasa cu deces, in special la copii, de aceea le-as sugera parintilor sa evite cu cat pot cu putinta sa le ofere copiilor alimente pregatite in fast food. Salmonela se transmite prin intermediul oualor de rata si a preparatelor alimentare realizate cu materii prime crude sau se poate transmite si prin intermediul mainilor murdare", subliniaza Costel Stanciu.

Reprezentantii Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti au confirmat pentru sursa citata ca baietelul de trei ani a decedat vineri.

In acest caz, reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au precizat ca procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspecta, mai arata Mediafax.

Acuzatii la adresa autoritatilor

Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului a explicat ca institutiile statului nu isi fac datoria in ceea ce priveste controalele pe care ar trebui sa le efectueze in cazul unitatilor de tip fast-food.

"Vina o poarta si institutiile statului, pentru ca nu realizeaza controale frecvente in astfel de unitati alimentare publice. Igiena este esentiala in unitatile de tip fast food. Acest caz nu doar la Bucuresti a fost observat, dar si la Iasi unde in ultima saptamana au fost internate 100 de persoane din cauza bacteriei salmonela. (...) Shaormua este periculoasa datorita unor sosuri realizate cu alimente crude, adica maionezele care se fac din galbenus crud", a afirmat presedintele APC pentru sursa citata.

Infectia cu salmonela se manifesta prin varsaturi, dureri musculare, iar procesul de refacere dureaza intre 4 si 7 zile.

UPDATE 16:45 Primele rezultate din probele alimentare prelevate sunt negative

Primele rezultate ale probelor prelevate din produsele alimentare sunt negative, in cazul copilului care a decedat dupa ce ar fi mancat dintr-o shaorma la un fast-food din Bucuresti, iar in urma controlului la unitatea respectiva nu s-au gasit deficiente atat de grave care sa conduca la o situatie de genul acesta, a declarat, sambata, pentru Agerpres directorul DSVSA Bucuresti, Ovidiu Zvoristeanu.

UPDATE 13:51 Nu au fost facute sesizari oficiale

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a declarat pentru News.ro ca vineri seara comisarii din Bucuresti au fost in control la restaurantul fast-food de pe Soseaua Vergului, de unde baietelul care a murit si parintii lui au consumat shaorma, insa acesta era inchis. Controlul ANPC s-a repetat si sambata, insa restaurantul era in continuare inchis.

Paul Anghel a precizat ca ANPC nu a primit nicio sesizare nici de la parintii baietelului, nici de la alti clienti in ultima saptamana cu privire la faptul ca s-ar fi simtit rau dupa ce au consumat produse fast-food de la acel restaurant.

In acelasi timp, presedintele Asociatiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, crede ca ar putea fi vorba despre o infectare cu salmonela daca ouale din care au fost facute sosurile erau contaminate cu aceasta bacterie. De asemenea, spune el, valorile termice au crescut odata cu venirea sezonului cald, iar in lanturile de restarante fast-food nu sunt respectate intotdeauna conditiile optime de pastrare a alimentelor precum ouale sau carnea.

"In primul rand, este vina parintilor ca i-au dat copilului shaorma. Alimentele de tip fast-food sunt foarte bogate in grasimi si calorii, care nu fac bine mai ales unui copil de 3 ani. De altfel, sosurile sunt facute din oua de rata sau de gaina care pot fi contaminate cu salmonela. Boala asta se mai numeste si boala mainilor murdare. Din graba, angajatii nu se mai spala pe maini inainte sa intre in contact cu mancarea", a declarat Costel Stanciu pentru News.ro.

El a spus ca nu exclude nici varianta ca in shaorma consumata de copilul de 3 ani si de parintii lui sa fi ajuns accidental o substanta chimica, daca alimentele din care a fost facuta au fost tinute aproape de solutii de curatat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#copil murit Bucuresti saorma, #copil murit mancat saorma, #copil murit saorma , #Parchet