Victor Alistar, cercetat pentru instigare la fals intelectual

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 11:49
5767 citiri
Victor Alistar, cercetat pentru instigare la fals intelectual
Romania Libera

Agentia Nationala de Integritate a sesizat vineri Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre Alistar Victor Teodor a infractiunii de instigare la fals intelectual.

ANI sesizeaza Parchetul si privind savarsirea infractiunilor de fals intelectual si fals in declaratii de catre sotia lui Alistar, Ciuta Lavinia Nicoleta.

Potrivit Catavencu, Victor Alistar a fost amendat de catre Agentia Nationala de Integritate cu 500 de RON pentru nedepunerea declaratiei de avere, la incheierea raporturilor de munca cu ANFP (Agentia Nationala a Functionarilor Publici).

Sesizarea din oficiu a ANI vine dupa adresa transmisa de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, cu privire la nerespectarea prevederilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere.

Alistar Victor a fost expert (functionar public) in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in perioada 12.10.2001 - 01.03.2009, avand conform prevederilor art. 39, alin. 1), pct. 29 din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia declararii averii si a intereselor.

Declaratie de avere a lui Alistar nu corespunde cu cea a sotiei

Din analiza singurei declaratii de avere si de interese depusa de catre domnul Alistar Victor Teodor si datata 03.06.2009 (...) a rezultat ca datele cuprinse in declaratia sa de avere si cele din ultima declaratie de avere (datata 11.06.2009) a sotiei acestuia prezinta o serie de neconcordante, arata Agentia Nationala de Integritate.

La rubrica "II. Bunuri Mobile", dl. Alistar mentioneaza un anutoturism marca Kia, an de fabricatie 2006 si un autoturism marca BMW, an de fabricatie 2003, in timp ce la aceeasi rubrica din propria declaratie de avere, sotia acestuia, doamna Ciuta Lavinia Nicoleta mentioneaza doar autoturismul marca Kia, an de fabricatie 2006, fara sa faca vreo mentiune referitoare la autoturismul BMW, an de fabricatie 2003.

La rubrica "V. Datorii", dl. Alistar mentioneaza o datorie la BCR Leasing, contractata in anul 2006 si scadenta in anul 2011, in valoare de 16.500 Euro si o datorie la Piraeus Bank, contractata in anul 2008 si scadenta in anul 2018, in valoare de 20.000 Euro, iar, in declaratia completata de doamna Ciuta Lavinia Nicoleta, rubrica "V. Datorii" este goala, semnatara nementionand niciun fel de creanta.

La rubrica "VII Venituri", dl. Alistar mentioneaza la punctul "2. Venituri din activitati independente" un venit net realizat in anul 2008 in cuantum de 92.727 RON, realizat in urma unor "Proiecte nationale si internationale - drepturi de autor", venituri ce nu sunt mentionate in declaratia de avere completata si depusa de sotia acestuia, doamna Ciuta Laivnia Nicoleta.

Sotia lui Alistar are venituri de 16.000 de lei sau de 1.600 de lei

Potrivit art. 10 din Legea nr. 115/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, "daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra averii si veniturilor dobandite de celalalt sot", arata ANI, adaugand ca procedura de control s-a extins si in cazul sotiei lui Alistar.

In urma analizarii documentelor primite si a compararii acestora cu cele publicate pe site-ul Ministerul Culturii si Cultelor, au fost constatate si alte neconcordante".

Declaratia de avere completata si depusa de doamna Ciuta Lavinia Nicoleta transmisa Agentiei Nationale de Integritate nu corespunde cu declaratia de avere afisata pe site-ul www.cultura.ro.

Mai precis, ANI constata ca in primul document sunt declarate venituri de 1.600 de lei, obtinute de la Minsiterul Culturii si Cultelor pe anul 2007 iar in cel de-al doilea veniturile sunt de 16.000 de lei. Mai mult, in primul document la rubria Sot/Sotie sunt trecute venituri de 372.000 lei realizate deVictor Alistar in calitate de Director executiv al Transparency International Romania si asistent universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative iar in cel de-al doilea document rubrica a ramas necompletata.

ANI noteaza ca pe 11 iunie Ciuta Lavinia Nicoleta a solicitat inregistrarea declaratiei rectificative pentru corectarea erorilor din declaratia de avere depusa in 2008, la solicitarea sotului.

"Domnul Alistar Vistor Teodor i-a pus la dispozitie doamnei Ciuta Lavinia Nicoleta diferite adeverinte de venit si se prezuma ca modificarile aduse declaratiei de avere au fost facute la indemnul acestuia. Precizam faptul ca declaratia rectificativa completata si depusa de doamna Ciuta Lavinia Nicoleta este tardiva, termenul de rectificare a declaratiei de avere depusa in anul 2008 fiind expirat", se mai arata in comunicatul ANI.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Alistar ANI, #Alistar declaratie avere , #Parchet