Cati detinuti au murit in inchisoare in 2016 si de ce nu pot fi folosite unitatile militare ca penitenciare

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 13:17

   

Cati detinuti au murit in inchisoare in 2016 si de ce nu pot fi folosite unitatile militare ca penitenciare
Marius Vulpe, directorul ANP, a sustinut, vineri, o declaratie de presa in care a facut mai multe precizari cu privire la lipsa spatiilor de cazare in penitenciare si imposibilitatea ca unitatile militare dezafectate puse la dispozitie de Ministerul Apararii sa poata fi folosite in acest scop.

Clarificarile au fost facute in contextul in care in ultimele zile au aparut in mass-media mai multe informatii pe acest subiect, pornind de la decizia ministrului Justitiei, Florin Iordache, de a propune Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta privind gratierea colectiva.

Citeste si:

Directorul Marius Vulpe a precizat ca in perioada 1998-2015 ANP a preluat 12 foste unitati militare, imobile din care 8 aveau si cladiri in componenta, iar 4 doar terenuri.Acestea, insa, "nu au putut fi populate cu persoane lipsite de libertate, deoarece sunt in proportie de circa 80% degradate, iar configurarea nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate privind cazarea, fiind necesara expertizarea tehnica si transformarea lor, prin lucrari ample de constructii si instalatii, investitii si interventii", a declarat directorul ANP.

Marius Vulpe a mai subliniat ca "E o solutie falsa ca maine putem muta detinutii acolo, ar dura circa 3-4 ani pentru a reusi sa le aducem la standardele minime de cazare" si a precizat ca pentru fiecare nou spatiu pus la dipsozitie trebuie angajate resurse umane in plus.

De asemenea, in 2016 au fost oferite de catre MApN alte 10 imobile, dar "s-au facut evaluari vizuale de catre directorii de penitenciare in raza carora se afla, iar acestea, ca si celelalte, nu pot fi folosite pentru cazarea detinutilor, pentru ca necesita investitii, reparatii, unele necesita defrisari de arbori pe circa 80%", a mai declarat directorul ANP, dand mai multe exemple de localitati, cum ar fi Lugoj, Tecuci, Sighisoara sau Aiud.

Pe de alta parte, in 2016, ANP a finalizat 670 de noi locuri de cazare in spatiile deja existente si a facut reparatii in circa 2.700 de camere.

"Sistemul penitenciar e supraglomerat, e foarte greu sa faci reparatii cu detinutii in camera. In 2017 vom finaliza si moderniza 200 de locuri noi la Penitenciarul Bacau", a mai adaugat directorul ANP.

Cati detinuti au murit in spatele gratiilor

In ceea ce priveste numarul deceselor inregistrate in penitenciare, Marius Vulpe a precizat mai intai ca, "in 2016, efectivul mediu a fost de 27.984 de detinuti, dar rulajul a fost in jur de 40.700 de detinuti, care au intrat si iesit" din inchisori.

In aceste conditii, au murit in penitenciare 98 de oameni, adica 3,5 persoane la mia de detinuti.

Directorul ANP a precizat ca procentul este "de 3 ori mai mic" fata de cel inregistrat la nivelul populatiei Romaniei, datele INS aratand ca anul trecut s-au inregistrat 11,7% decese la mia de locuitori.

Principalele cauze ale deceselor in penitenciare au fost bolile cronice, afectiunile medicale si bolile in faze terminale.

31 de detinuti au murit de cancer, iar 11 s-au sinucis.

Directorul ANP a precizat ca rata suicidului a fost de 3,95 la 10.000 de persoane, similara cu cea din 2015 si mai mica sau comparativa cu cea din alte tari europene: Norvegia (30 de cazuri anual), Franta (12,4) sau Belgia (11).

Directorul ANP a prezentat si un scurt raport privind cheltuielile facute de la bugetul de stat, precizand ca marea lor majoritate (848 de milioane de lei) s-au facut cu personalul din sistemul penitenciar, fiind returnata la minister suma de circa 109 milioane de lei.

"Unele cheltuieli nu s-au putut efectua din diverse cauze, cum ar fi modificarea legii achizitiilor publice sau marirea normei de hrana a detinutilor, care a depins de 2 ordine de ministru care inca nu au fost aprobate", a mai declarat Marius Vulpe.

De asemenea, au mai fost returnati bani acordati pentru studiile de fezabilitate ce ar fi trebuit facute pentru construirea a doua noi penitenciare (Berceni si Caracal), a mai declarat Marius Vulpe, apreciind ca "ANP a facut toate eforturile posibile pentru a asigura detinutilor conditii decente, conform resurselor alocate".

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10163 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hideen62
rank 3
Asa este
Eu zic sa lasati vrajeala si sa puneti osu la treaba ...iar motive sa nu faci treaba se gasesc enspe mii stim asta...
Strainul
rank 3
vai tov vulpe- ce sensibil esti matale
si cu tov beciu la problemele penalilor. Si oamenii in libertate mor de cancer si se sinucid. Dar matale ai fost in spitalele romanesti sa vezi ce aglomerate sunt si cum pacientii stau 2 in pat? Pe acesti nu-i mai vaita nimeni. Dar ai vazut o sala de asteptare la usa unui doctor omcolog? Nu, nici asta nu ai vazut ca voi astia cu bani va tratati in strainatete la clinici private! Numai noi astia "nazistii, cre..ti..nii si ani...ma..lele " cunoastem aceste lucururi.
Si acum eu inteleg ca e mai usor sa furi decat sa renovezi, ca doar averile pe care le-ati facut in cativa ani si pe care nu le puteti justifica va dau cosmaruri acum cu DNA- ul in spatele vostru! Asa ca, mai putine declaratii si mai multe fapte in folosul majoritatii!
mugurica
rank 2
ANP...
Acest individ are impresia ca noi sintem prosti iar el e destept ! Evident va fostele cazarmi au nevoie de reparatii si adaptari pentru a deveni inchisori temporare. Pentru acestea se pot elabora proiecte, iar pentru materiale sint sigur ca s-ar putea folosi si bani europeni. Cit priveste forta de muncam aceasta poate fi chiar a detinutilor, acestia putind capata in schimb reducerea pedepsei pentru participare, reducere care ar fi astfel justificata prin prestarea unei munci utile, nu degeaba, ca amnistia si gratierea. In 27 de ani de tranzitie catre nimic se puteau rezolva multe din aceste proble. Iar seful ANP ar face mai bine sa incerce sa le rezolvem in loc de a se plinge si a da din gura, pentru ca rezolvarea acestor probleme este responsabilitatea sa, nu numai apelul de seara !
mugurica
rank 2
Gratiere...
Si, sper ca nimeni nu isi inchipuia ca acest tip de probleme se pot rezolva de la o zi la alta. Romania are o sumedenie de probleme de acest tip, si nici una nu se rezolva de la o zi la alta, numai prin modificarea radicala a legislatiei, asa ca nici inghesuiala din inchisori nu poate fi un atgument pentru necesitatea imediata de initiere a gratierii / amnistiei. Iar gratierea este un lucru, si amnistia cu totul altul, ne necesar. Iar gratierea, in cel mai bun caz, ar putea fi transformata in arest la domiciliu.
mugurica
rank 2
Gratiere...
Si, sper ca nimeni nu isi inchipuia ca acest tip de probleme se pot rezolva de la o zi la alta. Romania are o sumedenie de probleme de acest tip, si nici una nu se rezolva de la o zi la alta, numai prin modificarea radicala a legislatiei, asa ca nici inghesuiala din inchisori nu poate fi un atgument pentru necesitatea imediata de initiere a gratierii / amnistiei. Iar gratierea este un lucru, si amnistia cu totul altul, ne necesar. Iar gratierea, in cel mai bun caz, ar putea fi transformata in arest la domiciliu.
hello
rank 5
Arestul la domiciliu si interzicerea dreptului de a fi ales
pentru 12 ani la orice condamnare penala. Cat priveste fondurile pentru constructiile de inchisori (chiar din vechile cazarmi) trebuie sa fie moderate; nu trebuie ca detinutii sa traiasca in luxul din vest, cand saracii din Romania o duc asa de rau. In plus, din recuperarile de la corupti si hoti, un procent de 20% sa mearga la reconstructia inchisorilor. Daca recuperam tot ce s-a furat in Romania in 27 de ani o va duce binisor si poporul, iar puscariasii o vor duce chiar bine ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor