Cele mai noi date despre situatia din inchisori: Ce s-a schimbat dupa legea recursului compensatoriu si cati bani s-au investit

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 07:50
5398 citiri
Cele mai noi date despre situatia din inchisori: Ce s-a schimbat dupa legea recursului compensatoriu si cati bani s-au investit
Foto: Arhiva Ziare.com

Tudorel Toader conduce Ministerul Justitiei din data de 23 februarie 2017 si va ramane in istorie ca ministrul care s-a batut pentru relaxarea legislatiei penale si slabirea conditiilor de liberare conditionata a detinutilor. Dar a reusit ministrul Toader sa si imbunatateasca semnificativ conditiile din penitenciare?

Pare greu de dat un raspuns afirmativ, tinand cont de datele obtinute din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea Ziare.com.

Daca in interviul acordat de avocatul Cristian Bacanu v-am prezentat o lista lunga de masuri care ar fi putut fi luate sau macar sustinute public de ministrul Tudorel Toader pentru imbunatatirea conditiilor de lucru din sistemul de justitie, astazi va aratam cateva date statistice din care va puteti face o imagine cu privire la situatia din penitenciare, pornind de la o intrebare simpla: A facut ministrul Justitiei in ultimii doi ani si altceva decat sa elibereze detinuti, pentru a evita sanctiunile CEDO? Sa nu uitam ca, in ultimii 30 de ani, Romania a construit doar ... 2 penitenciare si jumatate.

Citeste mai multe despre Cum arata realitatea in sistemul de justitie pastorit de Tudorel Toader, ministrul preocupat de soarta condamnatilor - Interviu cu avocatul Cristian Bacanu

Citeste aici, in format PDF:

Care era gradul de ocupare in penitenciare in momentul intrarii in vigoare a legii 169/2017 (legea recursului compensatoriu) si care este acum? Care erau atunci cele mai ocupate penitenciare si care este lista actuala?

Conform raspusului primit la redactie de la ANP, inainte de intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, cele mai ocupate penitenciare erau cele din Targu Mures, Braila, Targu Jiu, Bucuresti-Jilava si Botosani, in timp ce la ultima situatie intocmita pe anul 2018 lista era cu totul alta: Targu Jiu, Vaslui, Iasi, Focsani si Braila.

De asemenea, gradul de ocupare la 4 mp pe intreg sistemul a scazut de la 134,96% (17.10.2017) la 115,33% (25.12.2018).

Foto: Ziare.com/ANP

Cati detinuti au parasit penitenciarele de la intrarea in vigoare a legii (pe categorii: la termen si liberati conditionat)?

ANP ne-a raspuns la aceasta intrebare informandu-ne ca in anul 2017 au iesit din penitenciare 12.341 persoane (10.554 liberate conditionat si 1.787 la termen), iar in 2018 situatia a fost urmatoarea: 8.859 liberati conditionat si 1.692 la termen (total: 10.551).

Foto: Ziare.com/ANP

Cati detinuti noi au intrat in sistemul penitenciar incepand de la intrarea in vigoare a legii recursului compensatoriu?

La aceasta intrebare, ANP ne-a precizat urmatoarele: "In aceeasi perioada, au fost inregistrate 13.063 intrari in sistemul penitenciar si dat fiind faptul ca aplicatia informatizata PMSWeb a fost implementata in anul 2000, ne aflam in imposibilitatea de a preciza cate persoane au fost depuse, pentru prima data in sistemul penitenciar, in perioada solicitata de dumneavoastra".

Care au fost masurile luate de Guvern in aceasta perioada pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare (corpuri noi de cladire, reabilitare, igienizare etc.)?

Conform datelor oficiale furnizate de ANP, in ultimii doi ani s-au facut si anumite investitii. Se pare insa ca pe lista nu s-au aflat tocmai penitenciarele cele mai aglomerate, ci altele.

Iata raspunsul complet primit la aceasta intrebare:

"In conformitate cu stadiul de indeplinire a masurii 'Continuarea proiectului de investitii in penitenciare si de modernizare si extindere acolo unde locatiile permit si construirea a doua peninteciare noi' din Programul de guvernare 2018-2020, aferente Capitolului Justitie, la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor sunt in derulare mai multe proiecte de investitii in penitenciare (modernizare si extindere), astfel:

Spatii detentie Penitenciar Deva - se creeaza 70 de locuri noi de detentie si se modernizeaza 500 de locuri de detentie;

Stadiu: Se deruleaza lucrarile de executie. In anul 2018 (??) se vor finaliza 40 de locuri noi de detentie si se vor moderniza 282 de locuri noi de detentie, iar in anul 2019 se vor finaliza 30 de locuri noi de detentie si vor fi modernizate 218 locuri de detentie. Progres fizic: 60%.

Spatii detentie Penitenciar Giurgiu - se creeaza 200 de locuri noi;

Stadiu: obiectiv finalizat, fiind incheiat procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in data de 04.06.2018; Valoarea totala a investitiei: 11.092.968,06 lei, inclusiv TVA - sursa de finantare: bugetul de stat.

Spatii detentie Penitenciar Codlea - se creeaza 80 de locuri noi de detentie; In data de 06.09.2018 a fost publicata documentatia de atribuire in SEAP, iar in data de 04.12.2018 aceasta a fost validata de catre ANAP.

Totodata, in anul 2018, au fost derulate urmatoarele:

Au fost realizate lucrari de reparatii curente pentru imbunatatirea conditiilor de detentie la 1.839 camere de detentie, valoarea fondurilor cheltuite fiind de 4.077,92 mii lei.

Pentru imbunatatirea conditiilor de detentie au fost achizitionate obiecte de inventar in valoare de 2.632.570 lei.

Mentionam ca, in prezent, este in curs de desfasurare procedura de achizitie a studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investitii P 48 Unguriu - Penitenciar Focsani".

Citeste mai multe despre Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?

Vezi situatia inchisorilor din Ungaria si din Romania, conform studiului World Prison Brief.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#penitenciare aglomerate, #conditii penitenciare ministru Toader, #numar detinuti liberati Toader , #penitenciar